Web Analytics
More
    Reklāma

    Radīts risinājums, lai ar lāzeru iznīcinātu prusakus

    Jaunākie raksti

    Zinātne ir jautra un noderīga, ko savā eksperimentā pierāda zinātnieki no Skotijas, radot iekārtas prototipu, kas ar lāzera palīdzību spēj iznīcināt prusakus.

    Šīs ierīces autors ir zinātnieks Ildar Rakhmatulin, kurš sadarbojies ar inženieriem, bioloģijas jomas pārstāvjiem un mašīnmācīšanās speciālistiem, lai radītu testa iekārtu šādam eksperimentam. Iepriekš Ildar bija radījis līdzīgu ierīci, kas ar lāzeri spēja iznīcināt moskītus, un šoreiz bija vēlme šo risinājumu pārnest nākamajā līmenī.

    Reklāma

    Jaunais prototips būs darbināts ar Jetson Nano datoru, ko radījis uzņēmums Nvidia, un lāzeriem. Dators būs spējīgs darbināt algoritmus, lai spētu precīzi atpazīt prusaku un raidīt lāzera staru tā virzienā. Algoritmā tikuši izmantoti 1000 prusaku fotoattēlu dažādos apgaismojumos, lai to labāk uztrenētu. Kustību noteikšanai tiks izmantotas divas kameras, bet pēc tam ar spoguļu palīdzību tiks kontrolēts lāzera stara virziens.

    Lāzera iedarbība mainās atkarībā no tā jaudas līmeņa. Šķiet, ka mazāka jauda izraisa kukaiņu bēgšanas reakciju, kas, pēc komandas domām, varētu iemācīt tarakāniem neatgriezties noteiktā apgabalā. Spēcīgāki jaudas līmeņi neitralizēja (attiecīgi nogalināja) tarakānus. Protams, pagaidām tā ir tikai testa ierīce un risinājums, taču tas varētu būt ļoti efektīvs un nosacīti veselīgs veids, samazinot, piemēram, pesticīdu izmantošanu.

    Tāpat svarīgs faktors ir izmaksas, jo šādas lāzera iekārtas cena ir aptuveni 250 dolāru. Protams, ja runa par liela mēroga apjomiem, tās būtu citas izmaksas, taču šis ir labs veids, kā mazā izmērā parādīt risinājuma efektivitāti. Šāds prusaku iznīcinātājs varētu tikt izmantots arī dažādu publisko telpu dezinsekcijai. Šīs iekārtas pielietojums un risinājums man nedaudz atgādina filmu “Zvaigžņu kuģa kareivji”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    03.10.2022 13:20

    viņa moskītu lāzernīdētājs ir tikai svešas idejas realizācija.
    oriģināls: TED talk. Nathan Myhrvold: Could this laser zap malaria?

    > izraisītu prusaku lidošanas refleksu

    eiropas kontinenta tarakāni nelido, tāpēc tulkojumam jābūt “bēgšanas refleksu”.

    Biteme
    03.10.2022 13:27
    Reply to  digitalk

    mjā, ar tulkošanu jaunajai paaudzei nevedās – liekas, mūsdienās tik daudz lasa angliski, bet redz, ka tas īsti nelīdz.

    Krotow
    03.10.2022 13:39
    Reply to  digitalk

    – eiropas kontinenta tarakāni nelido …

    Laikam neesi redzējis. Tas tiesa ka mūsu tarakāniem daudz vairāk patīk pārvietoties kājām zem kāda pārsega. Taču viņi lido ar nevaldāmu jaudu. Pat pa logiem iekšā no citurienes.

    digitalk
    03.10.2022 13:53
    Reply to  Krotow

    vācu tarakāni jeb prusaki nelido, tikai planē.

    Skābene
    03.10.2022 14:49
    Reply to  digitalk

    Spānijā redzēju lielu, resnu, lidojošu. Tehniski Spānija ir Eiropā, tātad eiropas tarakāni lido.

    digitalk
    03.10.2022 15:05
    Reply to  Skābene

    invazīvās sugas neskaitās.

    Krotow
    03.10.2022 20:55
    Reply to  Skābene

    Lido arī mūsu mazie. Pēdējo 10 gadu laikā šie tipi 3 reizes ir pa logu ielaidās. Dabūja ar čību.

    Morgen
    04.10.2022 00:28

    Pievienojos tiem, kas brāķē tulkojumu. Neatkarīgi no tā, vai prusaki lido vai nelido, runa ir par konkrētu reakciju apdraudējuma vai stresa situācijā – “fight or flight response” jeb “cīņas vai bēgšanas reakcija”.

    Kristaps
    04.10.2022 17:32

    Lasīju un smējos(ne par tūlkojumu) bet gan par to, ka kāds grib žēlot prusakus, tos pakutinot to vēderiņus ar nekaitīgu lāzer staru un cenšoties iemācīt nenākt šajā istabā vai dzīvoklī/mājā, tādejādi pažēlojot šo dzīvnieciņu dzīvi…

    LOL TIEŠĀM PETAi nav ko darīt?!??? :D

    Last edited 1 year ago by Kristaps
    digitalk
    04.10.2022 17:38
    Reply to  Kristaps

    izlasi oriģinālu, tulkojumā ir sarakstītas muļķības.

    digitalk
    05.10.2022 08:45

    > Lāzera staru efektivitāte tiks ietekmēta ar to jaudu. Viens no variantiem ir tiem raidīt tik stipru staru, kas izraisītu prusaku lidošanas refleksu, lai prusaki dotos prom. Taču šādi tie varētu tikt apmācīti nedoties uz konkrēto vietu, tāpēc otrs ir iznīcināšanas jeb nogalināšanas līmenis.

    tupa ar google translate + izlabotas acīmredzamās googles kļūdas:

    Lāzera iedarbība mainās atkarībā no tā jaudas līmeņa. Šķiet, ka mazāka jauda izraisa kukaiņu bēgšanas reakciju, kas, pēc komandas domām, varētu iemācīt tarakāniem neatgriezties noteiktā apgabalā. Spēcīgāki jaudas līmeņi “neitralizēja” (t.i. nogalināja) tarakānus.

    vārdi līdzīgi, doma pilnīgi savādāka.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    bobis
    08.10.2022 21:44

    Un no prusakiem paries uz cilvekiem ?

    Reklāma