Web Analytics
More
    Reklāma

    LG DualUp (28MQ780) vertikālā monitora apskats

    Jaunākie raksti

    LG DualUp monitors (28MQ780) laikam ir viens no vizuāli interesantākajiem monitoriem, tas noteikti nevienu neatstās vienaldzīgu, bet ir jārēķinās, ka šis monitora modelis ne katram būs piemērots.

    Faktiski LG DualUp ir kā divi viens virs otra novietoti 2560 x 1440 punktu izšķirtspējas ekrāni. Protams, šajā gadījumā ar LG DualUp izpaliek dalījuma svītra, kur divi monitori saietu kopā. Jāsaka arī, ka LG DualUp ir pat kompakts monitora saviem parametriem, te gan ir jāņem vērā, ka šīs 27.6 collas nav gluži tās pašas 27 collas, kas būtu 16:9 malu attiecības ekrānam. LG DualUp gadījumā viens virs otra salikti aptuveni 23 vai nepilni 24 collu monitori, ja pareizi izdevās sarēķināt.

    Reklāma

    LG DualUp līdzi nāk pamatīga kāja, as pati par sevi ir nopietns rīks, bet neesmu pārliecināts, ka salīdzinoši vieglajam LG DualUp vajag tik traku kāju. Jā, tā ir forša, bet noteikti arī pamatīgi sadārdzina LG DualUp.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 27.6 collas, plakans
    • Ekrāna izšķirtspēja: 2560 x 2880, 16:18, 139 ppi
    • Paneļa tips: IPS, pretatspīduma matējums
    • Atjaunošanās frekvence: 60 Hz
    • Reakcijas laiks: 5 ms pelēka uz pelēku
    • Gaišums: 300 cd/m², flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: tipiskais 1000:1
    • Krāsu precizitāte: nav minēta, bet pēc kalibrēšanas var iegūt △E< 2
    • Tīmekļa kamera: nav
    • Pieslēgvietas: DisplayPort 1.2 x1, USB Type-C (ar video un 90 W uzlādi) x1, HDMI (v1.4) x2, USB Hub (2x USB 3.2 Gen 1 Type-A), 3.5 mm austiņu
    • Iebūvēti skaļruņi: stereo, 7 W
    • Izmēri: 481.5 x 843.2 x 461.3 mm (ar kāju)
    • Svars: 9 kg (ar kāju)
    • Grozāms: ir
    • Atgāžams: ir
    • Sarotējams: ir
    • Augstuma regulēšana: ir, 150 mm
    • VESA: ir, 100 x 100
    • Komplektā: monitors + kāja, elektrības vads, 1 x HDMI vads, 1x USB Type-C vads, 1x USB Type-A uz Type-B vads
    • Cena: raksta tapšanas laikā Latvijā ap 775 eiro

    Izskats un uzbūve

    Šajā ziņā tieši pats LG DualUp monitors ir visai atturīgs un pat vienkāršs. Lielāko tiesu no materiālu izmaksām varētu sastādīt pamatīgā LG DualUp kāja, kas droši noturētu pat divu vai trīs LG DualUp smagumu.

    Kā var labi novērot, LG DualUp kāja paredzēta skrūvēšanai pie galda, nekādā citādā aprīkojuma līmenī LG DualUp nav iegādājams, lai arī monitoram ir VESA 100 x 100 stiprinājuma iespējas. Kājas pamatīgums šķiet nesamērīgs ar paša monitora uzbūvi. Kāja ļauj LG DualUp pacelt, atgāzt, sarotēt, pavilkt tuvāk un aizstumt tālāk. Kāju arī ir ļoti viegli pievienot pie galda virsmas. Te gan jāskatās, vai nemaisīsies ceļā vadi vai vadu turētājs zem galda. Galda biezums var būt līdz 7.5 cm.

    Monitoram ir plašs pieslēgvietu klāsts, tas spēj lādēt klēpjdatoru ar USB Type-C un vienlaikus arī nodrošināt video pa šo pašu vadu. LG DualUp varēsi arī izmantot kā USB sadalītāju, piemēram, varēsi monitora aizmugurē pievienot peli un tastatūru. LG DualUp līdzi tiek dots gan USB upstream Type-B vads, gan arī Type-C vads un HDMI vads.

    Lai nodrošinātu monitora darbību un klēpjdatora uzlādi, LG DualUp līdz tiek dots izmēros pamatīgs 190 W barošanas bloks. Patīkami, ka šoreiz iedots arī elektrības vada pagarinātājs, kas noderēs, ja strādā pie stāvgalda, bet barošanas bloks guļ uz grīdas.

    LG DualUp iebūvēta divi 7 W skaļruņi, kas gan nav neko grandiozi, bet kādu nieku tie skan labāk par to, ko parasti sagaidām no šāda tipa teju ofisa monitoriem.

    Saskarne

    Burtiski pāris vārdi par LG DualUp saskarni – tā ir ierastā LG stiliņā, saskarni pārvalda ar vienu pašu piecvirzienu džoistiku monitora apakšdaļā. Saskarne ir visai vienkārša un ērta. Nekādas dižās papildu iespējas vari te nemeklēt.

    Diemžēl nekādus VRR, FreeSync vai G-Sync labumus LG DualUp nepiedāvā, bet arī spēlēm šādu malu attiecību diez vai kāds no laba prāta izvēlēsies. Vecajos Windows iebūvētais Pinball te smuki iederētos.

    Attēls

    LG DualUp mani pozitīvi pārsteidza ar savu parādīto bildi. Turklāt LG DualUp sasniedz nepilnu 330 cd/m² spilgtumu, lai arī solīti tikai tikai 300 cd/m². Un vienlaikus LG DualUp prot noturēt kontrastu, kas arī ne visiem monitoriem ir pa spēkam.

    LG DualUp visai labi vai pat ļoti labi veicas arī ar krāstelpu attēlojumu. Protams, vienmēr var labāk, bet šis tomēr manās acīs ir drīzāk ofisa monitors, nevis monitors darbam ar krāsām.

    Krāsu precizitāte pēc kalibrēšanas ir apskaužama, te nobāl dažs labs profesionāļiem paredzētais budžeta klases bez piecām minūtēm pro monitors.

    Kopumā LG DualUp tiek pie pieņemama novērtējuma.

    Uz aci gribētos, lai LG DualUp nodrošinātu spilgtākas krāsas filmās un, protams, arī ikdienā. Filmās gan vairāk traucē malu attiecība un melnās svītras augšā un apakšā. Ja šaušalīgi vēlies, vari sarotēt LG DualUp par 90 grādiem, iegūstot nedaudz platāku malu attiecību, bet tas neko diži daudz nepalīdz, kā arī pirkt šādu drīzāk vertikālu monitoru un padarīt to horizontāli platāku ir vienkārši dumji un nesaimnieciski.

    Nobeigumā

    Ja jau šobrīd izmanto divus monitorus vienu virs otra, tad LG DualUp būs kā kulaks uz acs. LG DualUp nenāksies pierast pie salaiduma vietas, ko veido divi viens virs otra novietoti monitori, kā arī atvieglosi vadu saimniecību un nenāksies izmantot specifisku divu monitoru kāju. LG DualUp noteikti noderēs tiem, kuru darba programmās ir liela izmēra rīkjoslas vai time-line joslas.

    Sliktā ziņa ir tā, ka LG DualUp monitora 27.6 collas tulkojas kā divi 23 vai nepilnu 24 collu monitori, nevis divi 27 collu 1440p monitori viens virs otra. To noteikti vajag paturēt prātā, ja vēlies aizstāt divus esošus monitorus ar LG DualUp. Šī laikam būtu lielākā problēma, ko nemaz pirms LG DualUp ieraudzīšanas dzīvē neiedomātos, jo tehniskajos datos redzu vairāk nekā 27 collas un jau ir kaut kāda nojausma par to, cik platam būtu jābūt 27 collu monitoram.

    Man arī jāsaka, ka vienā gadījumā Windows 11 īsti labi nesastrādājās ar mums atsūtīto LG DualUp, jo ar vienu klēpjdatoru un HDMI nevarēja piespiest monitoru parādīt kādu jēdzīgu izšķirtspēju. Ar DisplayPort (galddatoram) un USB Type-C (tam pašam klēpjdatoram) nekādu attēla problēmu nebija. Pieļauju, ka tā ir Windows 11 vaina. Visādi citādi dīvaino izšķirtspēju Windows 11 uztvēra uzreiz ar DisplayPort vadu, te nekādu problēmu nebija. Cik lasīts, tad arī Apple Mac lietotāji var saskarties ar dīvainās izšķirtspējas un burtu izmēru problēmām.

    Kopumā jāsaka, ka LG DualUp ir tīri foršs, asprātīgi izveidots monitors tiem, kuri lieto divus monitorus vienu virs otra, bet jāatceras, ka LG DualUp spēj aizvietot divus 23 collu, nevis divus 27 collu monitorus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    21.09.2022 13:30

    Vai šāds monitors ir piemērots ilgākam darbam? Standarta ieteikums ir lai monitora augšējā mala nav augstāk par acu līniju.

    KKTK
    21.09.2022 15:19
    Reply to  Biteme

    Ir redzēti, kas atvērtu laptopu tur galda līmenī, bet virs/aiz viņa pamatdarba ekrāns (1440p), kam vismaz centrs sanāk acu augstumā. Uz apakšējā ekrāna epasts/kalkulators/tūļi kuri pa retam vajadzīgi. Bet uz galvenā ekrāna galvenā virpa. Strādāja bēdu nezinot.

    geksis
    21.09.2022 22:23
    Reply to  Artis Ābols

    es domāju, ka Porziņģim varētu arī būt zem zoda :D

    Krotow
    21.09.2022 13:38

    Pirmās preses maketēšanas darbstacijas tika komplektētas ar vertikāliem monitoriem. Šāds monitors vispār noder tiem kam ļoti daudz jāstrādā ar vertikālu saturu.

    Gundars
    21.09.2022 14:26

    Pagriez jebkuru grozāmo monitoru vertikāli un būs tas pats. Kur āķis?

    Gundars
    21.09.2022 18:00
    Reply to  Artis Ābols

    Vienam vertikāli pagrieztam 4K ekrānam pikseļu sanāk krietni vairāk. Un malu attiecība vispār ir pēdējais arguments rindā.

    Reklāma