Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG STRIX GS-AX5400 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS ROG STRIX GS-AX5400 ir visai pamatīgs ražotāja lolojums – šis varētu būt viens no smagākajiem redzētajiem bezvadu maršrutētājiem, jo tam iekšā ir pamatīgs metāla apjoms, kas paredzēts maršrutētāja dzesēšanai.

    Tik pat pamatīga ir ROG STRIX GS-AX5400 cena, kas pat man bija visai liels pārsteigums. Godīgi sakot, nebiju gaidījis no ierīces 240 eiro cenu, jo šis maršrutētājs pēc tā tehniskajiem parametriem aplam atgādina ASUS TUF Gaming AX5400 modeli, kas ir aptuveni divas reizes lētāks.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX5400 ultimate AX performance : 574 + 4804 Mb/s
    • Procesors: Broadcom 1.5 GHz, trīs kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: četras ārējās, 4 x 4 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 4 x 4), ASUS AiRadar, OFDMA, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 4, USB 3.2 Gen 1 x 1
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power
    • Izmēri un svars: aptuveni 220 x 150 x 160 mm, aptuveni 700 g
    • Papildus: Adaptive QoS, AiProtection Pro, Parental Control, AiDisk File Server, Beamforming, AiMesh
    • Cena: ap 240 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    Kā jau minēju, ROG STRIX GS-AX5400 šķiet būvēts kā tanks, nav arī piemirsts par dzesēšanu un dzesēšanas atverēm. Uzreiz jāsaka, ka darbības laikā maršrutētājs nedaudz sila, kas nozīmē, ka brangā dzesēšana ir tieši laikā.

    Nekā dikti unikāla ROG STRIX GS-AX5400 izskatā nav. Patīkami, ka maršrutētāju iespējams karināt pie sienas, tam ir standarta četras gigabita LAN un viena WAN pieslēgvieta, kā arī viena USB pieslēgvieta. Daudziem neiet pie sirds, ja nav divas ātras USB pieslēgvietas un šoreiz arī jāsaka, ka par prasīto cenu tomēr divus USB varēja iebūvēt ROG STRIX GS-AX5400.

    Nosacītajā ROG STRIX GS-AX5400 virspusē ir visās varavīksnes krāsās zaigojošas pūces acis, priekšpusē paslēpota plata RGB LED josla ar Aura Sync atbalstu. LED diodes spīd uz priekš, bet tās arī glīti atstarojas no galda (plaukta, sienas) virsmas.

    Iestatīšana

    Šoreiz atkal varu uzteikt ASUS par lieliski paveiktu darbu, jo maršrutētāja iestatīšana neizvērtās par tīmekļa resursu pārlūkošanu – viss darbojas tieši, kā tiek solīts. Iestatīšana ir gludi nostrādāta, maršrutētājs no kastes izņemts jau saņēmis stabilu programmatūras versiju, kas kādreiz ASUS bija visai liels klupšanas akmens.

    ROG STRIX GS-AX5400 bezvadu maršrutētāju var ieteikt jebkuram iesācējam, jo tā pirmreizējā iestatīšana kopā ar Windows 10 vai 11 datoru ir vienkārši ekselenta. Atliek vien ieslēgt ROG STRIX GS-AX5400, ar datoru pieslēgties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam, lai Windows 10 pats atvērtu ROG STRIX GS-AX5400 konfigurācijas lapu tīmekļa pārlūkā. Arī tālākie soļi ir elementāri, viss ir paskaidrots, maršrutētāja programmatūra atjauninās pati. Nevienā mirklī neradās šaubas par darāmo, arī maršrutētājs uzvedās kā pieklājas. Varbūt varētu vēlēties, lai ROG STRIX GS-AX5400 nedaudz ātrāk pārstartētos un ieslēgtos, bet tie ir nieki, salīdzinot ar iepriekš redzētajiem tīkla produktiem.

    Tātad, lai iestatītu ROG STRIX GS-AX5400, nākas tikai to ieslēgt, nedaudz uzgaidīt, ar datoru vai viedtālruni pievienoties maršrutētāja izveidotajam bezvadu tīklam. Windows 10 pats tevi pārmetīs uz iestatīšanas lapu tīmekļa pārlūkā, no viedtālruņa nāksies pārlūkā ievadīt router.asus.com, lai pārietu uz iestatīšanas lapu. Iestatīšana aizņems ne vairāk par divām minūtēm.

    ROG STRIX GS-AX5400 iestatāms arī ar viedtālruņu lietotnes palīdzību. Te arī, visticamāk, neradīsies jautājumi pat pilnīgam iesācējam. Lietotne darbojas ātri, ne reizi nenovēroju kādu nepilnību vai muļķīgi izvietotu un nesaprotamu informāciju. Nedaudz dīvaini ir veiktROG STRIX GS-AX5400 atjaunināšanu ar lietotnes palīdzību, jo uzspiešana uz maršrutētāja programmatūras versijas ļauj tikai nokopēt versijas numura tekstu, tā nepārmet lietotāju uz atjauninājuma veikšanu.

    Patīkami redzēt, ka ASUS vizualizē ROG STRIX GS-AX5400 procesora un RAM atmiņas tēriņus, attiecīgi varēsi slēgt iekšā vai arī funkcijas, kas ir nepieciešamas vai kas noēd pārlieku lielu maršrutētāja resursu. Visai saprotami atdalīti ātrie iestatījumi no dažādiem papildus iestatījumiem, kas paredzēti pieredzējušiem lietotājiem ar specifiskākām prasībām. Īsāk sakot – būs grūti kaut ko sačakarēt.

    Pārdomas gan radīja tas, ka pēc noklusējuma ROG STRIX GS-AX5400 neaktivizē Wi-Fi 6 (ax), bet maršrutētājs darbojas tikai Wi-Fi 5 (ac) režīmā. Nākas brist iekšā iestatījumos un meklēt Wi-Fi 6 (ax), pēc tam gaidīt, kad maršrutētājs pārstartēsies.

    Programmatūras iespējas

    Jāatzīst, ka šoreiz ar ROG STRIX GS-AX5400 nebūs dikti plašas iespējas izvērsties, iestatot un pārvaldot maršrutētāju, šis uzskatāms par vidējās vai teju budžeta klases un attiecīgi arī vidēji ar iespējām aprīkotu maršrutētāju. ROG STRIX GS-AX5400 atbalsta ASUS AiMesh, kas nodrošina iespēju ērti no vairākiem ASUS maršrutētājiem izveidot bezvadu režģtīklu. ASUS AiMesh iepriekš bija tikai jūtami dārgāko ASUS maršrutētāju modeļu priekšrocība.

    ROG STRIX GS-AX5400 piedāvā Adaptive QoS (tiek automātiski pielāgoti ierīču iestatījumi tīmekļa kapacitātes izmantošanai). Visai ērti realizēta iespēja katrai klienta ierīcei noteikt dažādus ierobežojumus, kas gan pamatā kalpos kā bērnu piekļuves tīmeklim ierobežošana noteiktos laika periodos. Pastāv arī iespēja pārvaldīt maršrutētāju attālināti, atliek vien pieteikties ar Google vai ASUS lietotājvārdu un paroli.

    Ātrdarbība

    ROG STRIX GS-AX5400 cena nav super zema, šis ir ASUS acīs varētu būt vidēja līmeņa klases mājas maršrutētājs, kam nav atsevišķi nodalīts 5.0 GHz tīkls tikai spēļu datoru vajadzībām. Tas mums jāmeklē ir ASUS ROG sērijas Wi-Fi 6 maršrutētājos.

    Wi-Fi 6 (802.11ax) tīklā ROG STRIX GS-AX5400 kopā ar Xiaomi viedtālruni, kam ir Wi-Fi 6, uzrādīja 466 Mb/s (58.2 MB/s) lejupielādei un aptuveni 716 Mb/s (89.5 MB/s) augšupielādei, kad testu veic starp klēpjdatoru ar jau minēto viedtāruni, bet dators maršrutētājam pieslēgts ar vadu. Šis mērījums tika veikts tiešā redzamībā. Tālāk sekoja šie paši mērījumu tuvējā istabā aiz vienas reģipša sienas un tālākajā istabā aiz divām reģipša sienām, kur ātruma izmaiņas nebija kritiskas. Vismaz ne viedtālruņa izmantošanai.

    ROG STRIX GS-AX5400 lietotne uzrāda pie maršrutētāja aptuveni -35 dBm 5.0 GHz, aiz vienām koka durvīm -53 dBm, bet blakus istabā aiz divām reģipša sienām signāls vēl arvien ir ļoti pieņemami -62 dBm. Ja vēlies sataupīt kādu cenu par elektroenerģiju, tad ROG STRIX GS-AX5400 iespējams aktivizēt arī Eco režīmu, kas samazina maršrutētāja jaudu.

    Tagad kārta mērīt ātrumu starp diviem datoriem. Viens pieslēgts ar vadu pie ROG STRIX GS-AX5400, otram ir Intel AX200 bezvadu tīkla karte. Tiešā redzamībā ir sekojoši ātrumi – lejupielādei vidēji ap 732 Mb/s (91.5 MB/s) un augšupielādei vidēji ap 696 Mb/s (87 MB/s). Kopumā gan jāsaka, ka ROG STRIX GS-AX5400 ar šādiem mērījumiem izskatās visai viduvēji.

    Kopumā man ir jāsaka, ka ROG STRIX GS-AX5400 uzrādīja visai labus datu pārraides ātrumus tieši datoram. Gribētos sacīt, ka ROG STRIX GS-AX5400 bezvadu maršrutētājs spēs noslogot gandrīz visu mājokļa interneta pieslēgumu.

    Nobeigumā

    ASUS ROG STRIX GS-AX5400 maršrutētājs savai cenai šķiet kaut kā nedaudz par vāju, kad sākam mērīt datu pārraides ātrumus starp datoriem un starp datoru un viedtālruni. Protams, bezvadu datu pārraide mēdz būt niķīga, bet nevar vienmēr norakstīt uz kaut kādu mistisku neizdošanos tieši testa laikā.

    Ja man kāds prasītu, teiktu, lai ņem ASUS TUF Gaming AX5400 modeli, kas ir divas reizes lētāks un vismaz mūsu testos tas bija arī ātrāks. Es pats ikdienā izmantoju TUF Gaming AX5400 un nekas nekādās problēmās neesmu iedzīvojies jau vairāk nekā 9 mēnešus.

    ROG STRIX GS-AX5400 maršrutētājs savai cenai šķiet pārāk vienkāršs, te jau prasījās 2.5 gigabitu pieslēgvietas, otra USB pieslēgvieta un noteikti arī tri-band (5 GHz + 5 GHz + 2.4 GHz) atbalsts.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Андрей Ткаченко
    19.09.2022 13:12

    Kas ar tīkla iestatījumiem, “no kastes” pieejams DNS DoH variants? Kas ar VPN atbalstu?

    Vecais123
    19.09.2022 15:45

    Jā, kas notiek ar VPN, IPsec…? Ir vispār tāda opcija?

    Андрей Ткаченко
    19.09.2022 17:23
    Reply to  Artis Ābols

    Mūsdienu realitāte, kad mūsējiem NEPLP iedevuši gandrīz neierobežotas tiesības bloķēšanā, bez DoH neiztikt, lai varētu neierobežoti iet tur, kur vēlies, nevis tur, kur tev norāda. 🥴😏

    Last edited 1 year ago by Андрей Ткаченко
    19.09.2022 18:35

    ne velti šī organizācija sākas ar “ne” :D

    ASUS
    19.09.2022 21:20
    Reply to  Vecais123

    Specenē rakstīts:

    VPN Client L2TP
    VPN Client OVPN
    VPN Client PPTP
    VPN Server IPSec
    VPN Server OVPN
    VPN Server PPTP
    VPN Fusion

    grh
    21.09.2022 11:39

    Ok, daļēji neīstais raksts, kur šo jautāt, bet tāpat pajautāšu:
    Kāda jēga ir no milzonīgā teorētiskā wifi ātruma, ja rūterim ir 1Gbps LAN porti? Ar ko tie wifi klienti sarunāsies tādā ātrumā? Ok, šī rūtera ietvaros var pieņemt, ka pie 4 LAN portiem var pieslēgt 4 failu glabāšanas iekārtas un tad tur var 4 wifi klienti vienlaicīgi dabūt 1gbps.

    Mans īstais jautājums ir par dažādiem WIFI AP bez LAN portiem, bet ar vienu WAN (PoE) 1Gbps portu.
    Ja šķīvim ir 1 fizisks 1Gbps ports, tad kāda jēga ir tam, ka viņš spēj caur WIFI pārraidīt kopumā 4800mbps lielā ātrumā?
    Tad sanāk tā, ka kādam failserverim ir jābūt pievienotam tīklā caur šo pašu WIFI šķīvi ar kruto WIFI karti, lai ar viņu spētu sarunāties ar lielāku ātrumu nekā 1Gbps?
    Vai varbūt tie 4800mbps ir kaut kāda savādāka matemātika, kur tiek saskaitīti kopā klientu teorētiskie savienotie savienojumi ar wifi šķīvi?

    Normunds
    21.09.2022 20:26
    Reply to  grh

    Mārketings

    Reinis Rozitis
    21.09.2022 21:02
    Reply to  grh

    > Kāda jēga ir no milzonīgā teorētiskā wifi ātruma, ja rūterim ir 1Gbps LAN porti?

    Ir, manuprāt, Asusam arī ar 2.5G un 10G wan/lan portiem, bet pa lielam jau wifi antenas/standarts/frekvences tās pašas, tad arī uz kastes un specifikācijā drukā to pašu teorētisko ātrumu (starp iekšējiem klientiem wifi tīklā).

    Jānis Rišis
    25.09.2022 10:42
    Reply to  grh

    Kāda jēga ja 4G ir tikai USB 1.0 ātrums.

    Jānis Rišis
    25.09.2022 10:44
    Reply to  Jānis Rišis

    Un viņi grib vēl paaugstināt cenu

    Qeen
    26.09.2022 14:14

    man asus patīk – viegli modificēt jebkādām vajadzībām viegli uzlikt vecāku kontroli un sekot datu patēriņam, kopējais web konts ļauj skatīties un mainīt iestatījumus jebkur caurr internetu, labs iebūvētais fairvols. no mīnusiem – daudz fīču ir par maksu – besī ja nopircis kasti par tūkstoti un nevari izmantot visu kas iestrādāts programatūrā par brīvu- jāmaksā kaut kādām kreisajām firmām, jāreģistrējas jātērē laiks kur nevajadzētu.

    Kursors.lv
    26.09.2022 15:06
    Reply to  Qeen

    Jā, nu Bolt, protams, gribētu, lai privātās mašīnas izmirtu kā suga un visi izmantotu viņu īres auto. Bet praksē tas tuvākajā laikā nenotiks. Ja hipsteriem pietiek ar nepieejamām mašīnām, tad daudziem cilvēkiem auto ir ikdienas nepieciešamība nevis ekstra.

    Reklāma