Web Analytics
More
    Reklāma

    Tet uzsācis testēt mājas bezvadu internetu ar optikas ātrumu

    Jaunākie raksti

    Tet sācis testēt pasaules tirgū jaunu tehnoloģiju, kas ļautu nodrošināt jaudīgu mājas internetu ar ātrumu līdz pat 1 Gbit/s jeb 1000 Mbit/s bez vadu izbūves. Lai arī īpaši ātrais un stabilais Tet optiskais internets jau šobrīd ir pieejams 70% Latvijas mājokļu, joprojām ir lauku un pilsētu teritorijas, kur tā izbūve ir ekonomiski vai būvnieciski neiespējama. Šādās teritorijās jau tuvākajā nākotnē varētu ieviest bezvadu optisko internetu, jo ātrs un stabils internets ir kļuvis par vienu no ikviena cilvēka pamatvajadzībām.

    “Jaunu tehnoloģiju pieejamība un gudra to izmantošana būtiski ietekmē tautsaimniecības izaugsmes attīstību valstī kopumā. Tāpēc strādājam, lai tuvākajā laikā būtu gatavi piedāvāt spēcīgu bezvadu internetu, kas spēj nodrošināt garantēti augstu ātrumu visiem pakalpojumu lietotājiem. Šī tehnoloģija būs īpaši piemērota vietām ar zemāku apdzīvotības brīvumu un palīdzēs mums nodrošināt plašāku pakalpojumu pieejamību visā Latvijā,” norāda Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

    Reklāma

    Tikai nesen pasaules tirgū ir parādījušās iekārtas, ar kuru palīdzību var nodrošināt pietiekami ātru un vienlaikus arī stabilu bezvadu internetu, kura jauda konkrētos apstākļos ir vienlīdzīga optiskajam internetam. Tā darbība tiek nodrošināta ar bāzes stacijā uzstādītu raidītāju un pie lietotāja esošu īpašu iekārtu, kas uztver radioviļņus. Tiek izmantota WiFi tehnoloģija 60GHz diapazonā, ar kuru var nodrošināt internetu ar vairāku Gbit/s ātrumu. Lai arī tehnoloģiju jau izmanto Austrālijā, ASV un citviet, pirms tās ieviešanas Latvijā ir jāveic testi, kuru laikā var noteikt konkrētu pakalpojuma specifikāciju – kādā attālumā, ar kādu ātrumu un citiem parametriem konkrēto internetu varēs piedāvāt klientiem.

    Jaunais tehnoloģiskais risinājums neparedz interneta kabeļu izbūves darbus, tādējādi ir izvēršams apdzīvotās vietās, kur optikas izbūves darbi ir ekonomiski neizdevīgi. Prognozējams, ka “bezvadu optika” jau tuvākajā laikā ļaus Tet nodrošināt internetu ar ātrumu līdz pat 1 Gbit/s noteiktā attālumā no raidītāja – apmēram 500-800 metru rādiusā. Līdzīgi kā optiskajam vadu internetam, katram klientam tiks “rezervēts” tīkla ātrums, tādējādi tas netiks sadalīts starp neskaitāmiem lietotājiem un būs stabilāks, noturīgāks un draudzīgāks ģimenes vajadzībām, nekā to spēj nodrošināt mobilais, tostarp 5G tīkls.

    Tet eksperti jau ir veikuši tehnoloģijas testus laboratorijā un noslēguši lauka testus Rīgas nomalē, gūstot pozitīvus rezultātus. Šobrīd tiek sākta izpēte tehnoloģijas darbībai dažādās ģeogrāfiskās vietās, laika apstākļos un attālumos, septembrī veicot pirmās pārbaudes pie klientiem. Šāda izpēte ir būtiska, jo radiofrekvences signālu ietekmē vides reljefs un dažādi šķēršļi, piemēram, koki un ēkas, meteoroloģiskie apstākļi (vējš, lietus, sniegs utt.) u.c.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps
    09.09.2022 08:10

    Lai beidzot sāk piedavāt pilsētas klientiem optiku! … nav viņiem iespējams… Ibitīt! Nav jāskatās uz laukiem kur protams tas nav iespējams! Šamējie skatās tajā virzienā un arī pilsetā kur optika zem ceļ izvilkta krustu sķērsu, joprojām ‘viņi nevarot!’

    Amizantākais ir tas, ka pagājušogad Jūrmalā cēlās jauni apartimenti ielas galā, šāmējie savai būvei vilka optiku, TET nedēļas garumā rosījās pa ielu vilka līdz viņiem, KĀPĒC visas ielas garumā abonimentiem kuriem tagad ir dsl, nevarēja pa ceļam vienu dzīslu pievilkt un sākt piedavāt optiku?!?? KĀPĒC?!?? Kad sazinos ar tet un saku ka optika uz ielas iet garam mājai, viņi beigās joprojam atsūta tāmi štukās kas abonimentam jamaksā lai ievilktu?!??????

    Skābene
    09.09.2022 09:15
    Reply to  Kristaps

    Šis kā reiz ir risinājums tiem gadījumiem, kad optika pa ielu ir izvilkta, bet uztaisīt atzaru uz katru privātmāju ir neracionāli dārgi, jo jālauž asfalts, jāizceļ bruģis, jāalgo strādnieki, montieri un vēl jāsakaņo viss ar būvvaldi. Tagad apgaismes stabā uzliks raidītāju un 500 metru rādiusā visām mājām saliks antenas uz jumta un rūteri bēniņos. Nav nekas jārok, jāskaņo un visi laimīgi.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    Krotow
    09.09.2022 14:51
    Reply to  Skābene

    Un ja teritorijas īpašnieks savā zemē pats izrok tranšeju? Atliek tikai kabeli ielikt.

    Patriks
    09.09.2022 10:28
    Reply to  Kristaps

    Ko tu brīnies?
    Tekstā jau ir teikts, ka “tehnoloģija būs īpaši piemērota vietām ar zemāku apdzīvotības brīvumu”.
    Lūk… jūsējās ielas galā trūkst šā brīvuma, tāpēc arī nav!
    ;)

    davix
    09.09.2022 10:18

    Visas cerības uz šo risinājumu, lai varētu nodrošināt ātru un stabilu internetu mūsdienu darba vajadzībām lauku reģionos. Ja uz doto brīdi jāatsakās no optikas Rīgā ar +/- 400 Mbps uz +/- 30 Mbps lauku reģionā, tad tas tomēr nepārliecina par darba vajadzību kvalitatīvu nodrošinājumu (Teams, Power BI).

    Cerams, ka šis nav tikai skaļš paziņojums no Tet

    Elektriķis
    09.09.2022 10:34
    Reply to  davix

    Lasi uzmanīgi tekstu un ko raksta Skābene: 500m rādiusā! Kādi lauki???
    Teams gluži labi darbojas ar 4G pieslēgumu.

    Skābene
    09.09.2022 11:26
    Reply to  Elektriķis

    Rīgas centrā būs labi, bet kā augstāk raksta Kristaps, tajā pašā Jūrmalā būs dimbambā. Nē, nu Kauguros gan jau arī 5g strādās, bet visādi Vaivari, Melluži, Asari, būs ar dievu uz pusēm. Kādam ies, bet kādam būs jākāpj Priedē meklēt zona. Un ja vēl mājās kāds skatās LMT straumi, vai Go3, nekas labs tur nebūs. Man pat ar visu LHGG LTE6 kit nav rožains skats uz dzīvi, vakaros vispār ir pilnīgs čau, tas mobilais nets raustās kā puņķis uz drāts, jo tornis netiek galā ar visiem 4g lietotājiem.

    Basics
    09.09.2022 12:28
    Reply to  Skābene

    Varbūt problēma ir vienādojumā ar abonēšanas maksu, abonentu skaitu un investīcijām tīklā? Nav tā, ka pārāk maz abonentu kopā samaksā pārāk maz, lai atņemot dividendes, tīklu varētu nodrošināt visur gana augstā līmenī, kas visiem nodrošinātu HD video strīmu bez traucējumiem?

    JRage
    12.09.2022 10:14
    Reply to  Skābene

    LMT straumei un Bites Go3 nav nekāda sakara ar šo bezvadu pieslēgumu Tet tīklam. Tet neizmanto GSM/4G/5G tīklu. Pie tam, atšķirībā no mobilā tīkla, tehnoloģija ļauj rezervēt katram klientam pienākošos joslu.

    vienalga
    09.09.2022 10:27

    Man ar bēdīga pieredze ar tet optiku. 3 blakus kaimiņiem ir. Man viņu adrešu pārbaudītājā rāda ka nav optikas iespējas manā adresē. Zvanu prasu vai tiešām nav iespējas manā adresē ierīkot optiku – atbilde “samaksājiet 50eur” par atbildes sagatavošanu. Jautāju kapēc dsl tik nesamērīgi dārgs? DSL ļoti dārgi uzturēt izrādās. Klauni, jau n gadus 5-10m attālumā ir optika, bet viņi spītīgi neko nevar un turpina uzturēt dārgo dsl. Nav man cerība, ka tas kantoris sāks domāt ar galvu. Ja šis radio kanāla risinājums “aizies” varbūt beidzot tikšu pie optikas.

    arcsin
    09.09.2022 11:20

    Tas, kurš no tet izdomāja to pakalpojumu nosaukt par “bezvadu optisko internetu” būtu pelnījis medaļu. To medaļu, ko Tvaika ielas slavenākajā iestādē uzrāda pie ieejas pacientu telpās vienā virzienā.
    Tas, ka tet to testē 2022. gadā un prezentē to kā lielu jaunumu – gluži patiesībai neatbilst, IEEE 802.11ad standarts un iekārtas jau gadiem ir pieejamas tirgū, arī Latvijā to izmanto privātpersonas/juridiskas personas jau gadiem, bet nu tet jau ir inovators visās iespējamās jomās…

    Aldis
    09.09.2022 21:09

    Diez Tet ir izpētījuši, kas ar 60GHz sakariem notiek lietus, sniega un krusas laikā?

    Vaards
    09.09.2022 22:02

    Var jau pāris gadus nopirkt tepat Latvijā.

    https://mikrotik.com/products/group/60-ghz-products

    Jānis Rišis
    10.09.2022 17:01

    Viņi vienkārši ir nosaukuši USB 1.0 ātruma internetu par 4G

    Jānis Rišis
    10.09.2022 17:06
    Reply to  Jānis Rišis

    Apmēram vienā stundā var vienu DVD disku dabūt.

    Reklāma