Web Analytics
More
    Reklāma

    Nākamgad orbītā plānots palaist robotus, kuri vāks kosmosa atkritumus

    Jaunākie raksti

    Saskaņā ar Eiropas Kosmosa aģentūras datiem šobrīd orbītā ap Zemi riņķo vairāk nekā 130 miljoni dažādu kosmosa atkritumu, ieskaitot raķešu atlūzas un nestrādājošus satelītus, kuru apjoms top arvien iespaidīgāks. Tie kosmosa vidē pārvietojas ar ātrumu, kas desmit reizes pārsniedz lodes ātrumu. Līdz ar to, kad saduras, tie gluži loģiski rada vēl vairāk kosmosa atkritumu. Tāpat daļa no šīs šmuces laiku pa laikam atgriežas arī uz Zemes. Lai kaut kā risinātu šo problēmu, nākamgad orbītā plānots nosūtīt pirmos robotus, kuri veiks dažādus uzdevumus satelītu atbalstam un kosmosa atkritumu mazināšanai.

    Šo misiju savās rokās nolēmis ņemt amerikāņu kosmosa jaunuzņēmums “Rogue Space Systems”, kas ar “SpaceX” un “United Launch Alliance” (ULA) raķešu palīdzību plāno orbītā nogādāt savus radītos robotus. “Rogue Space Systems” pašreiz izstrādājis četrus dažādus robotus, kas paredzēti satelītu atbalstam, to labošanai un kosmosa atkritumu kontrolei un samazināšanai.

    Reklāma

    “Rogue Space Systems” dibinātājs un izpilddirektors Džeromijs Grimmets atklājis, ka uzņēmums ir noslēdzis līgumu ar palaišanas pakalpojumu sniedzēju “Exolaunch” par divām misijām ar “SpaceX” raķetēm, kurās katrā būs divi roboti. Vēlāk vienu misiju plānots veikt ar ULA kosmosa kuģi, sadarbojoties ar ASV Kosmosa spēkiem, un vēl viens starts plānots ar “SpaceX”, katrā no tām orbītā nogādājot vienu robotu. Paredzēts, ka pirmā no šīm misijām varētu notikt jau nākamā gada februārī.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Fons
    30.08.2022 16:28

    Tīrs ir tur, kur nevis tīra, bet tur, kur nepiemēslo.

    digitalk
    30.08.2022 16:54
    Reply to  Fons

    tieši otrādi, tīrs ir tur, kur regulāri uzkopj.

    bobis
    30.08.2022 22:33

    Ka var apturet objektu, kas desmit reizes atraks par lodi ?

    digitalk
    30.08.2022 22:35
    Reply to  bobis

    vajag piezagties tam no aizmugures un maigi paņemt ar manipulatoru.

    bobis
    30.08.2022 22:36

    Ja tie objekti no metala, var meginat tos pievilkt ar magnetu.

    Reklāma