Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas Bankā uzstādīts jau otrais saules paneļu parks

    Jaunākie raksti

    Šovasar Latvijas Banka sadarbībā ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power” veiksmīgi noslēdza darbu pie vēl viena saules paneļu parka īstenošanas. Projekts ir daļa no Latvijas Bankas ilgtspējības stratēģijas, kas paredz pārdomātāku elektroenerģijas izmantošanu. Projektā uz zemes tika uzstādīti 384 saules paneļi ar kopējo jaudu 142 kilovati (kW), kas ik gadu saražos gandrīz 126 660 kilovatstundas (kWh) zaļās elektroenerģijas. Uzstādot šos saules paneļus, atmosfērā gadā nonāks par 49,71 tonnu mazāk CO2 emisiju ‒ tas ir līdzvērtīgi 2260 iestādītiem kokiem.

    Plānots, ka šīs saules paneļu elektrostacijas saražotā zaļā enerģija turpmāk nosegs 8% no Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkas elektroenerģijas gada patēriņa. Kopējās investīcijas projektā ir 124 154 eiro, un uzstādītā saules paneļu sistēma atmaksāsies aptuveni četros gados (pie pašreizējām elektroenerģijas cenām).

    Reklāma

    Latvijas Bankas eksperts klimata pārmaiņu jomā, Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Dzintars Jaunzems: “Saules enerģijas plašāka izmantošana ir viens no pasākumiem, kurus Latvijas Banka īsteno ilgtspējas, energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas jomā. Pirmais saules enerģijas projekts tika realizēts jau 2018. gadā, kad alternatīvu enerģijas avotu ieviešana korporatīvajā sektorā vēl bija “bērna autiņos” un elektroenerģijas cenas bija salīdzinoši zemas. Gan jaunie, globālie izaicinājumi klimata jomā, gan it īpaši Krievijas uzbrukums Ukrainai, kā rezultātā ir būtiski kāpušas energoresursu cenas, ir mainījuši sabiedrības izpratni par atjaunīgo un videi draudzīgo energoresursu lomu, iespējām un izdevīgumu. Neapstāsimies pie sasniegtā, bet turpināsim darbu klimata jomā – gan mainot savus ikdienas paradumus, gan ieviešot tehnoloģiski komplicētus, bet videi draudzīgus risinājumus, gan veicinot kopumā finanšu sektora pārkārtošanos klimatneitralitātes virzienā.”

    Enerģētikas uzņēmumu grupas “AJ Power” vadītājs Roberts Samtiņš: “Latvijas Banka kā valsts iestāde rāda priekšzīmi ne tikai vārdos, bet arī reālos darbos. Turpinot aktīvi ieviest ilgtspējīgus risinājumus pašreizējā situācijā enerģētikas nozarē, kad energoresursu cenas turpina augt, investīcija saules paneļu elektrostacijas izveidē sniedz būtisku ilgtermiņa ieguvumu. Apsveicami, ka trijos gados šis ir jau otrais saules paneļu projekts, tādējādi tagad saules paneļu kopējā ražošanas jauda ievērojami mazinās Latvijas Bankas energoresursu izmaksas un vēl vairāk veicinās energoneatkarību.”

    Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēka tika atklāta 2002. gadā, bet 2018. gadā tika veikts šīs ēkas modernizācijas projekts, izbūvējot uz tās jumta saules paneļu elektrostaciju, tādējādi veicinot objekta energoneatkarību, spēju darboties autonomi, mazinot ikdienas uzturēšanas izmaksas, kā arī nodrošinot videi draudzīgas saules enerģijas izmantošanu. Šī saules elektrostacija sāka darbību 2019. gada sākumā, un sākotnējais plānotais atmaksāšanās laiks bija aptuveni 20 gadi, bet pie pašreizējām elektroenerģijas cenām tas ir samazinājies līdz aptuveni 12‒13 gadiem, turklāt bez ārēja atbalsta vai līdzfinansējuma piesaistes.

    Savukārt šogad īstenotais projekts ļauj vairāk nekā dubultot saules enerģijas īpatsvaru kopējā Latvijas Bankas Rīgas filiāles ēkas elektroenerģijas patēriņā un vienlaicīgi pievērsties pārdomātākai elektroenerģijas izmantošanai un energoefektivitātes pasākumiem. Tagad ar saules paneļiem iegūtās enerģijas īpatsvars kopumā (saskaitot pirmā un otrā saules paneļu parka devumu) plānots līdz 14% no kopējā elektroenerģijas apjoma, kas gadā tiek patērēts ēkā. Latvijas Bankas saules paneļu parks ir pierādījums tam, ka ir iespēja rast risinājumus un pat pilsētas centrā atvēlēt vietu saules paneļu uzstādīšanai arī uz zemes.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    29.08.2022 17:48

    Laikam jau raks #bitcoin, ko tad citu

    Last edited 1 year ago by Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    Rrr
    29.08.2022 18:24

    Neracionali.

    digitalk
    29.08.2022 19:10
    Reply to  Rrr

    kur?

    Martins
    29.08.2022 21:04

    Tas jau būtu tikai normāli,j a visa valsts pārvalde domātu zaļi un uz ēku jumtiem liktu saules paneļus. Paši ražotu paši tērētu.

    Skābene
    30.08.2022 08:42
    Reply to  Martins

    Nacionālās bibliotēkas dienvidu nogāzi bija plānots noklāt ar saules baterijām, bet tad kāds ierēdnis izdomāja, ka tas ir dārgi un neracionāli, racionālāk esot maksāt biržas tarifu! :D

    digitalk
    30.08.2022 08:48
    Reply to  Skābene

    tas ierēdnis gadījienā nav @Rrr komentāros? ;)

    hmmm :)
    30.08.2022 13:51

    1. Kapēc par to Latvijais bankai vajag informēt sabiedrību?
    2. Kapēc pašiem necirst mežu un negatavot papiru, kapēc negatavot pildspalvas pašiem , zīmuļus…Cietos diskus kapēc negatavot pašiem, datorus u.c.?
    Elektrības ražošana ir tautsaimniecības nozare. Ja viņi neražo pērk no elektrības ražotājiem. Saprotams ka tā pat ka mājas energoefektivitēte arī papildus saules paņeļi nodrošinātu -energoefeltivvitāti. Bet tad kad ir rinda paneļu uzstadīšanā vēl vairāk radīt pieprasijumu valsts institūcijām, liekas nav pati prātīgāka rīcība.2019. gadā oki , bet ne tagad .
    Pilsētā ir “siltuma sala” radīt pilsētā vēl vienu pleķi uz lauka kurš karsē pilsētu nevis to atvesina , arī nav pats prātīgākais. Uz mājas jumta liec cik gribi saules paneļus. bet uz zaļās zonas…tā vairs nav zaļā zona…

    Lai ekonomētu līdzekļus Latvijas bankai varbūt vajadzēja pardot atpūtas kompleksu Jūrmalā un citur, kas ir paredzēts darbiniekiem?

    Skābene
    30.08.2022 13:58
    Reply to  hmmm :)

    Bankā cilvēki māk rēķināt un zina, ka ietaupīts ir nopelnīts!

    Biteme
    30.08.2022 14:49
    Reply to  Skābene

    Ar kopīgo naudu visu gudri taupītāji) Kopumā jau protams negribētos, ka visas valsts iestādes (man šķiet, ka valsts bankai būtu jābūt valsts uzņēmumam) par nodokļu maksātāju naudu sāktu iegādāties tehnogadžetus pirms VK atzinuma, ka tas ir lietderīgi. Jau redzu pagasta večus, kas darba efektivitātes paaugstināšanai iegādājas Teslas un E-trakus, kurus neuzkrītoši var izmantotot arī ceļojumiem un medībām.

    reiny
    30.08.2022 14:06

    Saules paneļi, tas ir labi.
    BET vai tiešām pilsētas vidū ar panēļieiem ir jānoklāj mauriņus/parkus!?
    Kāpēc ne jumtus un citas saimnieciskas ēkas kuras tā pat nekam citam nevar izmantot?

    Izklausās pēc idejas nocirst visus mežus un ar tiem tad zaļi ražot siltumu.

    Kursors.lv
    30.08.2022 14:06
    Reply to  reiny

    Izskatās, ka šie konkrētie paneļi ir uzstādīti privātā uzņēmuma teritorijā.

    Biteme
    30.08.2022 14:54

    LB ir privāts uzņēmums vai LB nomā zemi no privāta uzņēmuma?

    Kursors.lv
    30.08.2022 14:55
    Reply to  Biteme

    Tik precīzi nezinu, bet tas ko gribēju pateikt – izskatās, ka tie paneļi ir viņu pašu teritorijā.

    digitalk
    30.08.2022 15:09
    Reply to  Biteme

    vai Ādažu poligons ir privāts īpašums? tur būtu atļauts uzstādīt saules paneļus?

    Biteme
    30.08.2022 15:14
    Reply to  digitalk

    Ādažu poligonā paneļus var uzstādīt tikai kā mērķus treniņu nolūkos.

    digitalk
    30.08.2022 15:27
    Reply to  Biteme

    citiem vārdiem sakot, tev nav ne mazākās nojēgas, ko (ne)drīkst uzstādīt valsts organizācijas privātā, apsargājamā teritorijā.

    Kursors.lv
    30.08.2022 15:29
    Reply to  digitalk

    Ko nedrīkst uzstādīt valsts iestādes privātā, apsargājamā teritorijā?

    digitalk
    30.08.2022 16:49

    ne mazākās nojausmas. tie bija sarkastiski jautājumi @Biteme, kuram par varītēm gribējās tevi patrollēt par teritorijas privātumu, kaut arī saņemot atbildi viņam tāpat nebūtu nekādas nojēgas vai tur drīkst uzstādīt saules paneļus.

    Biteme
    30.08.2022 15:46
    Reply to  digitalk

    Tev šodien jau atkal sliktā diena. Priekšā rudens, ziema – bet nepadodies, nāks pavasaris un būs atkal labāk.

    Reklāma