Web Analytics
More
    Reklāma

    Džeimsa Veba kosmiskais teleskops atklāj CO2 tālas planētas atmosfērā

    Jaunākie raksti

    Jau sākot ar pirmo attēlu, kas tika publicēts jūlija vidū, Džeimsa Veba kosmiskais teleskops ļāvis uzzināt par Visumu daudz vairāk un skaidrāk, sniedzot jaunas krāsas priekšstatā par tā veidošanos un attīstību. Tikmēr teleskopa jaunākais pienesums nav kāds pārsteidzošs planētas attēls, bet gan pierādījums par oglekļa dioksīda klātbūtni tādas planētas atmosfērā, kas neatrodas Saules sistēmā.

    Oglekļa dioksīds ticis identificēts uz vienas no Gāzu planētām, kas atrodas 700 gaismas gadu attālumā. (Šādas planētas parasti sastāv no ūdeņraža un hēlija. Gāzu gigantus mēdz dēvēt arī par neizdevušāmies zvaigznēm, jo tie sastāv no būtībā tiem pašiem elementiem, kas atrodami zvaigznēs). Iepriekš izmantotie teleskopi, kaut vai tas pats Habla teleskops iepriekš identificējis ūdens tvaikus, nātriju un kāliju attālu šīs planētu atmosfērā. Taču Džeimsa Veba teleskops infrasarkano starojumu spēj uztvert vēl labākā kvalitātē, kas devis iespēju atklāt arī oglekļa dioksīda pēdas.

    Reklāma

    Norādīts, ka planētas atmosfēras sastāva izpratne var palīdzēt uzzināt vairāk par tās izcelsmi un evolūciju. Džeimsa Veba teleskopa panākumi ir pierādījums tam, ka nākotnē tas spētu identificēt un izmērīt oglekaļ dioksīda līmeni arī citas veida planētās, kas, piemēram, ir mazākas un akmeņainas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma