Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvija ievērojami apsteidz Igauniju mikroģenerācijas attīstības tempos

    Jaunākie raksti

    Elektrības ražošana, izmantojot saules enerģiju, Latvijā turpina attīstīties ārkārtīgi straujiem soļiem, turklāt mikroģenerācijas (pašražošana mājsaimniecībās) attīstības tempi Latvijā patlaban ir ievērojami lielāki nekā Igaunijā, kur izkliedētās ģenerācijas bums sākās ātrāk. Ja Latvijā sadales tīklam 2022. gada pirmajā pusē (janvāris – jūnijs) tika pieslēgti ap 2800 jaunu mikroģeneratoru jeb vidēji ap 470 mēnesī, Igaunijā tie bija 1165 mikroģeneratori jeb ap 200 mēnesī.

    Kopējais sadales tīklam pieslēgto mikroģeneratoru skaits, noslēdzot pirmo pusgadu, Latvijā bijis ap 4800, Igaunijā – 5580. Uz šo brīdi kopējais sistēmai pieslēgto mikroģeneratoru skaits Latvijā jau pārsniedzis 7200 mikroģeneratoru (ar kopējo elektroenerģijas ražošanas jaudu ap 56 megavati (MW)), tātad aptuveni pusotra mēneša laikā sistēmai pieslēgti vēl ap 2400 jauni mikroģeneratori. Turklāt jūlijā AS “Sadales tīkls” saņemts rekordliels jaunu mikroģeneratora pieslēgšanas pieteikumu skaits – gandrīz 2200. Salīdzinājumam – pērnā gada jūlijā tika saņemts pavisam ap 140 pieteikumu – apmēram 16 reizes mazāk. Ņemot vērā nerimstošo interesi, paredzams, ka līdz gada beigām sistēmai pieslēgto ģeneratoru skaits varētu pārsniegt 10 000.

    Reklāma

    “Mikroģenerācijas attīstības tempos esam manāmi apsteiguši savus igauņu kolēģus, kurus saules enerģijas bums sasniedza ātrāk un turpinās joprojām. Mūsu veiksmes stāsta pamatā ir pilnībā digitalizēti procesi, kas ļauj pieteikumus apstrādāt un izvērtēt pieslēgšanu ļoti operatīvi – mikroģenerācijas pieteikumus vidēji apstrādājam vienas divu darbdienu laikā. Ikviens, kas vēlas mājsaimniecībā pašu patēriņam ražot elektrību, var ērti iesniegt mikroģeneratora pieslēgšanas pieteikumu mūsu klientu apkalpošanas portālā e-st.lv, atgādinu, ka tam ir pieejamas arī valsts atbalsta programmas,” stāsta “Sadales tīkla” izpilddirektors Sandis Jansons.

    Latvijā nerimst arī interese par elektrostaciju attīstību – “Sadales tīkls” saņem desmitiem jaunu pieteikumu elektrostacijas pieslēgšanai ik nedēļu. Vēl straujāku saules enerģijas attīstību ir veicinājušas izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā, ar ko vienkāršots elektrostaciju ar jaudu līdz 500 kilovatiem (kW) pieslēgšanas process. Ar grozījumiem likumā noteikts, ka ar šī gada 11. augustu vairs nav nepieciešama Ekonomikas ministrijas (EM) atļauja elektrostacijas pieslēgšanai sadales tīklam, ja tās jauda nepārsniedz 500 kW. Ja nedēļā pirms 11. augusta vidēji tika saņemts ap 20 jaunu elektrostacijas pieslēgšanas pieteikumu, tad jau pirmajā nedēļā pēc 11. augusta tas dubultojies – saņemti ap 40 pieteikumi.

    “Nupat ir atvieglots pieslēgšanas process mazajām un vidējām elektrostacijām, ko uzņēmumi pamatā uzstāda sava pašpatēriņa segšanai, un šo efektu redzam arī saņemto pieteikumu skaitā. Nodrošināt visas izkliedētās ģenerācijas pieņemšanu tīklā mums pašlaik ir absolūta prioritāte un no savas puses ieguldām visus pieejamos resursus, lai kopējam elektrotīklam iespējami operatīvi pieslēgtu jaunus ražotājus, vienlaikus rūpīgi sekojot līdzi elektroapgādes drošuma aspektiem. Katru elektrostacijas pieteikumu apstrādājam un tehniskās prasības izsniedzam vidēji 15 darbdienu laikā. Pēc tehnisko prasību saņemšanas attīstītājs var sākt darbu pie stacijas pieslēguma projektēšanas un izbūves. Protams, atsevišķos gadījumos, ņemot vērā milzīgo interesi un atsevišķu objektu tehnisko sarežģītību, pieteikuma apstrāde var aizņemt arī mazliet ilgāku laiku,” papildina S. Jansons.

    Uz šo brīdi elektroenerģijas sadales tīklā jaudas ir rezervētas un tehniskās prasības projekta attīstīšanai izsniegtas teju 550 nākotnes elektrostacijām (ģenerācijas sistēma ar jaudu virs 11,1 kW) ar kopējo jaudu vairāk nekā 1000 MW.

    Elektrostaciju pieslēgšanas, kā arī izbūves process ir laikietilpīgāks nekā mikroģeneratoru, ņemot vērā gan esošo regulējumu, gan projektu apjomu. Attiecīgi pašlaik sadales tīklam ir pieslēgts kopumā ap 150 saules elektrostaciju ar kopējo elektroenerģijas ražošanas jaudu aptuveni 10 MW, bet lauvas tiesa ir projektēšanas vai izbūves posmā. Prognozējams, ka manāmu papildinājumu kopējā Latvijā saražotās enerģijas bilancē saules enerģija sāks veidot jau 2023. gada vasarā, kad būs realizēti šobrīd jau izbūves posmā esošie projekti.

    Elektroenerģijas sadales operatora infrastruktūrai iespējams pieslēgt elektrostacijas ar jaudu līdz 14,999 MW. Lielākas elektrostacijas tiek pieslēgtas elektroenerģijas pārvades tīklam (AS “Augstsprieguma tīkls”).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    19.08.2022 14:43

    kad ieviesa OIK, tad mikroģenerācijas stacijas (pamatā mikroHES) sabūvēja visu novirzienu politiķu radinieki, kuri vēlējās piesūkties pie nodokļu maksātāju naudas no valsts kases. solīja zaļumu, tik no parasta iedzīvotāja kabatas.

    tagad iestājusies tāda kā enerģētikas krīze, jo nav lētās krievsu gāzes, un arī OIK nolēma atcelt. kur brīnums, ka cilvēki mēģina gan sevi apgādāt, gan varbūt nopelnīt. bet presrelīzē, protams, tas skaitās pamatīgs sasniegums ;)

    kā personīgs ps. jāatzīst, ka ST pieteikumus izskata patiešām ātri. šī PR daļa saskan ar ikdienas pieredzi.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    davix
    19.08.2022 16:36

    Ne viss iespējams ir tik spoži, kā to uzrāda salīdzinājums ar Igauniju balstoties tikai pēc viena kritērija – apjoma.

    “…diemžēl mūsu likumiskais ietvars ļauj veiksmīgi attīstīties arī tā saucamajām viendienīšu kompānijām, kas tirgo un uzstāda nekvalitatīvu produktu – lietotu vai Eiropas Savienībai neatbilstošu saules paneļu vai to iekārtu produkciju, kas ir lētāka salīdzinājumā ar vidējo tirgus cenu. Turklāt vairumam no tiem nav iepriekšējas pieredzes šādu pakalpojumu sniegšanā, vai arī mācības notiek, eksperimentējot ar klientu.”

    (Avots: Viedās un energoefektīvās pilsētvides tehnoloģiju asociācija, rakstā “Slazds saules paneļu uzstādītājiem”)

    KKTK
    22.08.2022 09:49

    Ir statistika, ir meli un ir preses relīzes. Latvijā atīstība ir strauja tāpēc, ka Latvijas loši tikai tagad ir pamodušies. Igaunijā jau katrā sētā ir paneļu rinda. Viņiem vairs nevajag nekādu atīstību :D :D: D

    hmmm :)
    22.08.2022 19:23

    Es gribu lai man paskaidro! Latvijā ir 2800 vai 4800 pieslēgtu mikroģenerātoru pirmājā pusgadā ?

    Ja Latvijā sadales tīklam 2022. gada pirmajā pusē (janvāris – jūnijs) tika pieslēgti ap 2800 jaunu mikroģeneratoru jeb vidēji ap 470 mēnesī, Igaunijā tie bija 1165 mikroģeneratori jeb ap 200 mēnesī.

    Kopējais sadales tīklam pieslēgto mikroģeneratoru skaits, noslēdzot pirmo pusgadu, Latvijā bijis ap 4800, Igaunijā – 5580.

    Reklāma