Web Analytics
More
    Reklāma

    Saules paneļi vasarā parādīsies vēl 12 “Virši” stacijās

    Jaunākie raksti

    Plašāk izmantojot saules enerģijas priekšrocības, lielākais un visstraujāk augošais pašmāju degvielas un alternatīvās enerģijas tirgotājs AS “Virši-A” (turpmāk – “Virši”) aprīkos vēl 12 uzpildes stacijas ar saules paneļiem, kas pārvērtīs saules starojumu elektroenerģijā. Līdz vasaras beigām saules elektrostacijas parādīsies “Virši” stacijās visā Latvijā.

    Saskaņā ar stratēģisko ieguldījumu plānu “Virši” līdz gada beigām ar saules paneļiem aprīkos līdz 14 staciju. Uzņēmuma aprēķini liecina, ka saules elektrostaciju uzstādīšana vismaz pusē no 68 “Virši” uzpildes staciju nodrošinās ap 0,5 MW lielu jaudu, kas šobrīd ierindotu uzņēmumu lielāko Latvijas saules enerģijas ražotāju vidū. Tas veicinās ne tikai šī videi draudzīgā enerģijas avota izplatību, bet arī, attīstoties uzlādes staciju tīklam, nodrošinās zaļās elektroenerģijas tūlītēju izmantošanu transporta sektorā.

    Reklāma

    Kā norāda “Virši” biznesa attīstības vadītājs Jānis Bethers, saules paneļu izdevīgums nav apstrīdams, domājot par saprātīgu resursu izmantošanu ilgtermiņā: “Attīstoties tehnoloģijām, arī Latvijā, kur saulaino dienu nav tik daudz, kā gribētos, saules enerģijas izmantošana ilgtermiņā var dot jūtamu ekonomisko ieguvumu kā pašam uzņēmumam, tā arī mūsu klientiem. “Virši” stacijās uzstādām no 12 līdz 50 kW lielas saules sistēmas. Analizējam pieejamās jumtu platības un tūlītējo patēriņu dienas vidū vasarā, lai sasniegtu pēc iespējas ātrāku investīciju atpelnīšanos. Turklāt runa nav tikai par finansiālo pusi, bet arī par tīrāku vidi mums apkārt. Saule, kā atjaunīgs un ilgtspējīgs enerģijas avots, dod iespēju veikt reālus soļus klimatneitralitātes mērķu sasniegšanā un enerģētiskās neatkarības stiprināšanā. Mums ir skaidra vīzija un izstrādāts plāns saules enerģijas risinājumu aktīvai ieviešanai tuvākajos gados, kas ietver gan mūsu uzpildes staciju aprīkošanu, gan arī lielāku parku izveidi”.

    Pirmā ar saules paneļiem aprīkotā uzpildes stacija “Virši” tīklā no pērnā gada darbojas Brocēnos, kur šobrīd uz trīs lielākajiem pieejamajiem jumtiem ir uzstādīta 50 kW liela saules sistēma.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    01.07.2022 12:26

    Episki būtu, ja Virši iemestu visu viņu paneļu ražību pa dienām/stundām visā gadā kādos atvērtajos datos. Varētu draudzīgi salīdzināt dažādu rajonu mākoņainību, paneļu evektivitāti dažādos virzienos (nedomāju ka visi DUS jumti ir vērsti perfekti uz dienvidiem) utt. Tas ja visi uzstādītie paneļi ir vienas firmas, ja nē tad tomēr neder salīdzināšanai.

    Aplams
    01.07.2022 14:00

    nu un? ko tad dod patērētājam? kafija lētāka, degviela, uzlāde? beztolka no šīs relīzes

    Kursors.lv
    01.07.2022 14:36
    Reply to  Aplams

    Beztolks ir no tava komentāra :) Saules paneļu izmantošana varētu palēnināt tevis pieminēto produktu un pakalpojumu cenu kāpumu. Nu tas tā loģiski spriežot.

    Skābene
    01.07.2022 14:50

    Tiešām, CNG viršos paliks lētāka? :)
    Pieļauju, ka otra medaļas puse, kas tiek noklusēta ir pāreja uz siltumsūkņa apkuri, lai mazinātu DUS izmaksas apkurei un ūdens sildīšanai, kā arī apgaismojumam.
    Patērētājs no tā pa lielam maz ko iegūs, ja nu vienīgi kafijas un bulciņu cenu pieaugums tiks maķenīt sabremzēts par kādu centu.

    Kursors.lv
    01.07.2022 16:14
    Reply to  Skābene

    Tieši to es arī teicu :)

    Reinis Rozitis
    01.07.2022 18:58

    Ja vidēji rēķina, ka pati investīcija paneļiem atmaksājas ~10 gados, tad diez vai kāds dos bulkai atlaidi ātrāk par to ..

    Bet personīgi šāda pieeja patīk daudz labāk un, manuprāt, ir apsveicama, jo tā ir efektīva(-āka) vietas izmantošana, nevis teiksim meklēt kaut kādu zemes laukus, kurus tad nosēj ar paneļu fermām un neko citu – ne vizuāli, ne racionāli ..

    Kursors.lv
    01.07.2022 19:16
    Reply to  Reinis Rozitis

    Jā, piekrītu, ka šo jāuztver kā uzņēmuma rīcību, lai samazinātu savas izmaksas. Un tas, savukārt, atstāj vairāk naudas uzlabot esošos un ieviest jaunus pakalpojumus.

    Skābene
    04.07.2022 09:25
    Reply to  Reinis Rozitis

    Nu jau vairs nav nekādi 10 gadi. Ja DUS mēnesī tērē 1000kWh, ar šodienas tarifu “Elektrum izdevīgais” tas maksās 322,92 eur mēnesī, 7739,04 gadā, 38695,2 piecos gados un 77390,40 desmit gados.
    Ņemot vērā, ka 11kW saules stacija izmaksās ap 11-12 tūkstošiem, tad pa nullēm var iziet jau pēc pusotra gada, ja vēl dabū atbalstu no fondiem, tad pat gada laikā jau viss atpērkas.
    Protams, ja atgriežas vecie labie laiki ar 4-9 centi par kWh, tad jā, būs 10 gadi. :)

    Reklāma