Web Analytics
More
    Reklāma

    ES valstu vides ministri vienojas līdz 2035. gadam izbeigt jaunu auto ar iekšdedzes dzinējiem tirdzniecību

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienības dalībvalstu vides ministri agrā trešdienas rītā vienojās par lēmumu 2035. gadā izbeigt tirgot jaunas mašīnas ar iekšdedzes dzinējiem Eiropas Savienības teritorijā. Tā ir daļa no bloka centieniem samazināt kaitīgo izmešu apjomu, lai panāktu klimatneitralitāti. Tikšanās Luksemburgā ilga vairāk nekā 16 stundas, tās laikā diskutējot par veidiem, kā cīnīties ar klimata pārmaiņām.

    Tas nozīmē, ka no 2035. gada Eiropas Savienības teritorijā vairs nebūs iespējams iegādāties pilnīgi jaunu automašīnu, kurā tiks izmantots iekšdedzes dzinējs. Tas pārtrauks benzīna un dīzeļa automašīnu tirdzniecību, taču projektā iekļautas atsevišķas atkāpes – pēc vairāku dalībvalstu, tostarp Vācijas un Itālijas, lūguma ministri vienojās par iespēju nākotnē ļaut izmantot alternatīvas tehnoloģijas, piemēram, sintētiskas degvielas vai hibrīdautomobiļi, ja ar tām var panākt siltumnīcefekta gāzu emisiju pilnīgu izbeigšanu. Vairāki autoražotāji, piemēram, Porsche šobrīd intensīvi strādā tieši pie sintētiskās degvielas attīstības, arī Pirmā Formula no 2026. gada izmantos tikai sintētisko degvielu.

    Reklāma

    Šī vienošanās gan vēl nav galīga – tā jāapspriež ar Eiropas Parlamenta deputātiem, taču domājams, ka Parlamentā tā tiks apstiprināta, panākot galīgo risinājumu.

    Izskan neoficiāli apgalvojumi, ka Eiropas Parlaments vēloties aizliegt arī lietotu automašīnu ar iekšdedzes dzinēju tirdzniecību, taču par šo punktu gan nekādas vienošanās pagaidām nav panāktas, tāpēc turpināsies diskusijas.

    Šim lēmumam būs milzīgas sekas arī autobūvē, jo autoražotāji būs spiesti arvien vairāk strādāt pie pārejas uz elektroauto, cenšoties šo pāreju paātrināt. Visticamāk, atskaņas šim lēmumam jutīs arī citviet pasaulē, jo daudziem Eiropas autoražotājiem nebūs ekonomiski izdevīgi attīstīt un ražot iekšdedzes dzinējus lietošanai mašīnās citviet pasaulē, jo Eiropā šos auto pārdot nevarēs. Pieņemts lēmums, ka līdz 2030. gadam pārtrauks darboties dažādi atbalsta pasākumi elektroauto iegādei, tiem tobrīd kļūstot par dominējošo auto veidu tirgū.

    AvotsMotor1
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma