Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīna varētu nogādāt pirmos Marsa paraugus uz Zemi vēl pirms NASA

    Jaunākie raksti

    Ķīna līdztekus ASV ir dēvējama par kosmosa lielvalsti, tāpēc arī šajā jomā starp abām rit saspringta sacensība par panākumiem. Šajā ziņā Ķīna ir atklājusi, ka tās mērķis ir atgādāt pirmos iežu paraugus no Marsa uz Zemi 2031. gadā jeb divus gadus agrāk par NASA.

    Lai šo plānu realizētu, Ķīna 2028. gada beigās uz Sarkano planētu cer palaist kosmosa kuģi “Tianwen-3”. Misijas laikā tur plānots savākt Marsa paraugus, lai ar tiem dotos atpakaļ uz Zemi 2031. gada jūlijā.

    Reklāma

    Tas ir salīdzinoši īss laiks, ko Ķīna atvēlējusi šādai misijai, taču tas nenozīmē, ka būs jāraujas no rīta līdz vakaram, lai to paveiktu. Atšķirībā no NASA Ķīna šādu misiju cer paveikt pēc iespējas vienkāršāk, un tas attiecas gan uz nosēšanos uz Sarkanās planētas, gan paraugu savākšanu. Turklāt pērn Ķīnas Nacionālā kosmosa administrācija pierādīja, ka tai ir tehnoloģija, lai sasniegtu Marsu un uz tā virsmas nosēdinātu visurgājēju, kas nodrošina vēl labākas iespējas paveikt plānoto misiju.

    Kopumā līdz šim Ķīna kosmosa jomā ir investējusi milzīgas naudas summas. Bez plānotajām Mēness un Marss misijām Ķīna arī būvē pati savu kosmosa staciju, ko plāno pabeigt šī gada nogalē. Valsts prezidents Sji Dzjiņpins izteicies, ka jaunā kosmosa stacija pavērs “jaunus apvāršņus” un ļaus uzzināt daudz vairāk par kosmosu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hmmm :)
    27.06.2022 22:09

    No Mēness pacelties ir daudz vienkāršāk nekā no Marsa jo ir ievērojami lielāka gravitācija.
    Vai tiešām viņi varēs nosēsties un pēc tam vēl pacelties no Marsa un atgriezties?
    Intresanti būs pavērot vai tiešam tas viņiem izdosies

    Munins
    28.06.2022 10:08

    Tātad ķīniešiem nāksies mīksti nosēdināt uz Marsa nelielu raķeti (iespējams daudz pakāpju), lai paceltu paraugus kosmosā. Tehniski pagrūta, bet iespējama lieta. Bēdīgi, ka Marsa izpēte notiek tik lēnām.

    bobis
    28.06.2022 18:28

    Vel kadu covidu no marsa atvedis.

    Reklāma