Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievijas kosmosa aģentūra vēlas vienpusēji pārņemt kontroli pār Vācijas teleskopu

    Jaunākie raksti

    Krievijas kosmosa aģentūra “Roscosmos” joprojām visādos veidos vēlas ieriebt citu valstu kosmosa aģentūrām. “Roscosmos” paziņojusi par nodomu vienpusēji pārņemt kontroli pār Vācijas teleskopu, kas uzstādīts uz Krievijā ražota kosmosa kuģa “Spektr-RG”. Pat krievu zinātnieki atzīst, ka šāda ideja ir bezatbildīga un ne pie kā laba nenovedīs.

    Vācijas rentgenstaru teleskopa “eROSITA” izstrādātājs Maksa Planka institūts februārī to iestatīja miega režīmā, šādi protestējot pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Šis teleskops ir galvenais instruments Krievijas un Vācijas kopīgajā “Spektr-RG” misijā, kas tika uzsākta 2019. gada jūlijā. Kosmosa kuģim ir pievienots arī Krievijas rentgenstaru teleskops ART-XC, kas darbojas kopā ar “eROSITA”.

    Reklāma

    Tagad šķiet, ka Krievija gatavojas atkal ieslēgt “eROSITA” bez skaidras Maksa Planka institūta piekrišanas. “Roscosmos” vadītājs Dmitrijs Rogozins norāda, ka ir devis rīkojumu sākt darbu pie Vācijas teleskopa darbības atjaunošanas, lai tas strādātu kopā ar Krievijas teleskopu.

    “Spektr-RG” pašlaik atrodas 1,5 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Šo Vācijas un Krievijas sadarbības misiju bija paredzēts veikt 7,5 gadus, un tās mērķis bija uzzināt ko vairāk par Visumu, piemēram, atklāt melnos caurumus tuvējās galaktikās, jaunas zvaigznes utt.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    09.06.2022 14:34

    Jāiedarbina vācu teleskops, lai mēģinātu saskatīt Krievijas nākotni.

    LAN
    13.06.2022 00:58
    Reply to  Biteme

    Citām valstīm vajag uzvilkt saulesbrilles, jo nākotne ir pārāk spoža.

    reiny
    09.06.2022 14:55

    Izskatās pēc pirmā kosmosa pirātisma gadījuma.

    digitalk
    09.06.2022 16:07
    Reply to  reiny

    neizskatās, jo observatorija ražota un pieder Krievijai. izdomā citu terminu. pirmais kosmosa reiderisms?

    Reklāma