Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Flow X13 (GV301) apskats – spēlēm paredzēts klēpjdators ar odziņu

    Jaunākie raksti

    ASUS ROG Flow X13 ir viens no tiem retajiem klēpjdatoriem, kas atstāj ar muti plaši pavērtu, bet vienlaikus ir pilnīgi skaidrs, ka šādu klēpjdatoru iegādāsies tikai retais. Viens pats ROG Flow X13 maksā ap 1600 eiro, kas ir augsta cena šādiem dzelžiem, bet nekas negaidīts. Kopā ar savu lielāko plusu – ROG XG Mobile ārējo videokarti – ROG Flow X13 sasniedz absolūti kosmisku 3500 eiro cenu, un arī par tādu cenu ne katrā veikalā šāds komplekts ir iegādājams.

    Pilnīgi skaidrs, ka šobrīd par 3500 eiro sakarīgi domājošs spēļu entuziasts salasīs lielisku galddatoru un paliks vēl nauda, lai iegādātos arī līdzīgi aprīkotu klēpjdatoru ar vismaz šo pašu GeForce RTX 3050 Ti videokarti.

    Reklāma

    ROG XG Mobile ārējā videokarte ir ROG Flow X13 spožums un arī posts pat neskatoties uz ROG XG Mobile videokartes cenu. Tā ir visai skaļa, silta un rada vibrācijas uz galda. Tāpat to ir jāpieskata, jo nemaz tik vienkārši nevarēsi ROG XG Mobile videokarti atvienot no klēpjdatora. To nāksies programmatūrā atvienot (gluži kā USB zibatmiņu sendienās), lai ROG XG Mobile videokarte korekti atvienotos. Pat ja izslēgsi ROG Flow X13 un tikai tad atvienosi ROG XG Mobile videokarti, klēpjdators uzskatīs, ka ROG XG Mobile videokarte atvienota nepareizi.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: AMD Ryzen 9 5980HX, līdz 4.8 GHz, 8 kodoli, 16 MB Cache
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 3050 Ti (35 – 40 W, ROG Boost 1135 MHz, 4 GB GDDR6) + Nvidia GeForce RTX 3080 (8 GB GDDR6, 150 W)
    • RAM: 32 GB SO-DIMM 4266 MHz LPDDR4
    • Ekrāns: IPS-level 13.4 collas, 1920 x 1200, 16:10, 120 Hz
    • SSD: 1 TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD
    • Pieslēgvietas: 1x 3.5mm combo audio, 1x HDMI 2.0b, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x USB 3.2 Gen 2 Type-C ar DisplayPort / Power Delivery, 1x ROG XG Mobile Interface
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.1
    • Izmēri: 29.9 x 22.2 x 1.58 ~ 1.58 cm
    • Svars: 1.30 kg
    • Akumulators: 62 Wh, 100 W USB Type-C uzlādes ierīce
    • Papildus: ROG XG Mobile ārējā videokarte (GC31S ar Nvidia GeForce RTX 3080)
    • Programmatūra: ASUS, Armoury Crate
    • Cena: apskata tapšanas laikā ap 1600 eiro bez ārējās videokartes (un ar nedaudz vājāku procesoru), ap 3500 eiro ar ārējo Nvidia GeForce RTX 3080 videokarti

    Izskats un uzbūve

    ASUS ROG Flow X13 klēpjdators ir visai vienkāršs, te nav dižu ārišķību. Klēpjdatoram ir ērtas 16:10 malu attiecības ekrāns ar 120 Hz attēla atsvaidzi, turklāt šis ir skārienekrāns ar līdzi dotu digitālo irbuli. ROG Flow X13 eņģes ļauj to atvāzt par 360 grādiem, bet vienlaikus tas nozīmē, ka eņģes nav neko stingras – kratīgākā transporta līdzeklī ekrāns var neturēties noliktajā leņķī.

    Klēpjdatora vāka ārpuse un datora apakšpuse veidota no alumīnija sakausējuma, iekšā ap tastatūru ir kvalitatīva plastmasa. Diemžēl viss ROG Flow X13 ir pirkstu nospiedumu magnēts, to arī ir visai grūti notīrīt.

    ROG Flow X13 pieslēgvietu klāstu gribētos dēvēt par ierobežotu – te ir HDMI, viena USB Type-A un divas USB Type-C pieslēgvietas (tā kā šis ir AMD procesors, tad Thunderbolt te neatrast), kā arī 3.5 mm austiņu pieslēgvieta. Papildu klāt nāk arī spraudņa vieta ROG XG Mobile ārējai videokartei. Labā ziņa ir tā, ka ROG XG Mobile ārējā videokarte piedāvās klāt arī vēl papildu četras USB Type-A pieslēgvietas, vienu HDMI, vienu DisplayPort, LAN un pat SD kartes lasītāja pieslēgvietu.

    Cik papētīju tīmeklī, klēpjdatoram nav nomaināmas vai papildināmas RAM atmiņas, var tikai SSD tipa atmiņu nomainīt un arī tad tā fiziski ir ļoti sīciņa, ierobežojot potenciālo izvēli.

    Savai aptuveni 1600 eiro cenai ROG Flow X13 šķiet gana plāns, visai kvalitatīvi būvēts, te pat ir ieslēpta sākuma līmeņa Nvidia GeForce RTX 3050 Ti videokarte, kas ROG Flow X13 padara siltu, bet ne karstu. Ventilatori gan ROG Flow X13 gandrīz nekad neslēdzas ārā un tas var būt kaitinoši (tikai Silent režīmā klēpjdators būs kluss). Pat veiktspējas testu laikā pats ROG Flow X13 klēpjdatora korpuss nepārsniedza 35 grādus, bet ir jāņem vērā, ka procesora temperatūra pat tukšgaitā turas starp 50 un 60 grādiem. Silent režīmā tā nokrīt līdz 45 grādiem tukšgaitā.

    Skārienpaliktnis un tastatūra

    Jāņem vērā, ka ROG Flow X13 ir kompakts klēpjdators, tāpēc šis tas ticis ziedots, lai būtu vieta dzesēšanas sistēmai un akumulatoram. Šoreiz izskatās, ka ziedots ir skārienpaliktņa izmērs, tas tiešām ir nožēlojams pat 13 collu klasē ar saviem 6 x 10 cm. Pieļauju gan, ka šādam klēpjdatoram parasti izmantos peli.

    Toties jēdzīga vieta atstāta tastatūrai – tā ir pareizā izmērā, ērta, klusa, atsaucīga. ROG Flow X13 tastatūrai ir tikai baltas krāsas izgaismojums, bet tā noteikti nav sūdzība. ROG Flow X13 ir arī pāris papildu pogas skaļuma regulēšanai, mikrofona atspējošanai un taustiņš Armoury Crate programmatūras izsaukšanai.

    ROG XG Mobile videokarte

    ASUS ROG Flow X13 papildina ROG XG Mobile ārējā videokarte (GC31S ar Nvidia GeForce RTX 3080). Šī gan ir 150 W klēpjdatoru videokarte, nevis pilntiesīga galddatoru GeForce RTX 3080 videokarte, kas teorētiski tērētu 320 līdz 350 W.

    ROG XG Mobile ārējā videokarte ietērpta plastmasā, tai ir dzesēšanas atveres un visai maza izmēra ventilators, kas ir visai skaļš (tas arī nedaudz sīc), kā arī ventilators pie zemākiem apgriezieniem vibrē un to jūt uz galda virsmas.

    ROG XG Mobile ārējā videokarte izmanto standarta datora barošanas vadu, tā spēj nobarot arī ROG Flow X13 klēpjdatoru.

    Pats foršākais ir ROG XG Mobile izmantošana par dokstaciju, jo te ir LAN, četras USB, SD, HDMI un DisplayPort pieslēgvietas. Pie ROG Flow X13 klēpjdatora ārējā videokarte tiek pievienota ar stīvu un visai īsu (ap 35 cm ar visu spraudni) vadu.

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos ROG XG Mobile ārējā videokarte (GC31S ar Nvidia GeForce RTX 3080) uzvedas aptuveni kā galddatoru GeForce RTX 2070 SUPER vai GeForce GTX 1080 Ti. Attiecīgi var sacīt, ka šie rezultāti pat ir ļoti labi.

    Patīkami, ka ROG XG Mobile ārējā videokarte nav bijis vienas dienas projekts, šo pašu videokarti iespējams izmantot kopā arī ar pat nesen izziņotiem ASUS klēpjdatoriem, piemēram, ROG Flow X16.

    Programmatūra

    ROG Flow X13 līdzi tiek dota ASUS programmatūra, kas paredzēta klēpjdatora akumulatora uzlādes līmeņa iestatīšanai, kā arī BIOS un citiem atjauninājumiem.

    Jaudas iestatījumi atstāti ASUS Armoury Crate pārziņā – vari izvēlēties starp Silent, Performance un Turbo režīmiem. Klāt nācis arī manuālais režīms, kas ļauj paspēlēties ar veiktspējas attiecību pret dzesēšanas sistēmas skaļumu. Vari arī katrai uzinstalētai spēlei ielikt savus iestatījumus, kas ielādējas vienlaikus ar spēles palaišanu. Armoury Crate arī varēsi nedaudz pielāgot tastatūras izgaismojumu, bet tas nav RGB, tāpēc nekādus dižos efektus gaidīt nevajag.

    Vēl datorā ir McAfee LiveSafe, kas ir visai uzmācīga antivīrusu programma. Mūsdienās gan vismaz es neredzu iemeslu Windows 11 vēl apbūvēt ar jebkāda veida papildu antivīrusu.

    Veiktspēja

    AMD ar Ryzen 9 5980HX klēpjdatoru procesoru ir ticis ļoti tālu, piedāvājot ne tikai pamatīgu jaudas lēcienu, bet vienlaikus arī saglabājot zemas temperatūras pat pie lielām slodzēm. Kā jau minēju sākumā Ryzen 9 5980HX nevienā veiktspējas testā un nevienā spēlē nepārsniedza 96 grādu atzīmi, kas šādam monstram tik mazā korpusā ir gandrīz piedodami.

    Visi testi veikti ar pieslēgtu ROG XG Mobile videokarti, jo iebūvētā RTX 3050 Ti ir sākuma līmeņa videokarte ar 4 GB videoatmiņu, tā nav neko tālu tikusi garām GTX 1650 modelim klēpjdatoros (ja neskaita tīri teorētisku ray-tracing atbalstu).

    ROG Flow X13 uzrāda spēcīgus 3DMark veiktspējas testu rezultātus, bet te ir jāatzīmē, ka ārējā RTX 3080 videokarte nekur tālu no RTX 3070, ko redzējām ROG Strix Scar 17, nav tikusi. Te gan jāsaka, ka 3DMark jau brīdināja, ka ārējā RTX 3080 videokarte var nebūt ātra, jo to var ierobežot savienojuma ar klēpjdatoru ātrums.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza visai piezemētu 4708 punktu rezultātu, kas ir aptuveni ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056) līmenis. Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem, bet tā jau ir pavisam citas klases ierīce.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 6568
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 7943
    • 3DMark Time Spy: 11 565
    • Cinebench R20: 4721

    Klēpjdatoram ir visai viduvēji ātra 1 TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD atmiņa.

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos (Ultra iestatījumi) klēpjdators uzrādīja sekojošus rezultātus:

    • Assassin’s Creed Odyssey: (1080p Ultra) 67 kadri sekundē
    • Far Cry New Dawn: (1080p Ultra) 83 kadri sekundē
    • Division 2: (1080p Ultra) 91 kadri sekundē

    Akumulators

    ROG Flow X13 noteikti nav ofisa klēpjdators. Ar vienu uzlādi tikai 4.5 līdz 5 stundām var pietuvoties Silent režīmā, bet jau Performance režīms samazina akumulatora darbības laiku par aptuveni stundu.

    Spēļu režīmā ROG Flow X13 darbosies nedaudz virs pusotras stundas, bet jāņem vērā, ka te runājam par RTX 3050 Ti videokarti, jo ārējās RTX 3080 izmantošana uzreiz arī lādē ROG Flow X13 akumulatoru.

    Nobeigumā

    ASUS pacenties, lai ROG Flow X13 būtu ļoti interesants klēpjdators, bet vienu pašu to jēgas pirkt nav. ROG Flow X13 jāmeklē tikai kopā ar ārējo ROG XG Mobile videokarti, jo bez tās ROG Flow X13 ir padārgs un spēlēs ne visai ātrs klēpjdators. Jā, tas ir kompakts, bet ne ātrs.

    ROG XG Mobile videokarte padara ROG Flow X13 komplektu nepiedodami dārgu. Apskata tapšanas laikā nemaz uzticamos veikalos Latvijā neatradu ROG XG Mobile videokarti. Labā ziņa gan ir tā, ka ASUS nav atmetis ar roku ROG XG Mobile videokartei, to var izmantot kopā arī ar pavisam svaigi izziņotiem ASUS klēpjdatoriem.

    Kopumā atļaušos ROG Flow X13 uzskatīt par jauku konceptu. Maksāt 3500 eiro par 13 collu klēpjdatoru un ne pašu spēcīgāko ārējo videokarti šķiet izšķērdīgi un nepamatoti. Turklāt ROG XG Mobile videokartes atslēgšanu no sākuma jāveic programmatūrā un tikai pēc tam to drīkst fiziski noņemt no klēpjdatora. Aptuveni šo pašu veiktspēju piedāvās 15, 16 vai 17 collu klēpjdatori ar RTX 3070 sērijas videokartēm. Lētākie šādi klēpjdatori ar RTX 3070 sērijas videokartēm sākas cenā no 1600 eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    02.06.2022 17:54

    13″ laptops spēlēm laikam gan ir pieteikums nominācijai “bezjēdzīgākais naudas tērēšanas veids”.
    Pag, vai mūsdienās spēles taisa arī priekš ne-platajiem monitoriem?

    Vai arī tas 13″ monitors ir domāts tikai videokartes apkalpošanai/atslēgšanai, bet spēlēšanai jāizmanto ārējais monis?

    Edgars
    02.06.2022 22:52

    Ir kaut kur saraksts, kuriem laptopiem var šo karti pieslēgt? Un vai viņu var nopirkt atsevišķi, bez šī laptopa?

    Edgars
    03.06.2022 19:27
    Reply to  Artis Ābols

    Paldies ;)

    Krotow
    02.06.2022 23:54

    Risinājums ar jaudīgu ārējo videokarti laptopam ir interesants. Kad USB4 laptopos kļūs par normu, domāju ka tiem, kuriem laptops kalpo par apkārt nēsājamo darbstaciju un patīk arī kaut ko smuku uzspēlēt, šī ideja aizies. Galvenais lai laptopam procesors ir pietiekami jaudīgs ar +/- jēdzīgu dzesēšanu un RAM pietiek. Kopā ar ārējo videokarti tai pašā korpusā var ielikt NVMe disku, kas nodrošina DirectStorage ātrai tekstūru ielādei un pie reizes kalpo par arējo disku.

    no name
    04.06.2022 16:14

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos ROG XG Mobile ārējā videokarte (GC31S ar Nvidia GeForce RTX 3080) uzvedas aptuveni kā galddatoru GeForce RTX 2070 SUPER vai GeForce GTX 1080 Ti.

    tā kā varu vēl sadzīvot ar savu 1080ti un 3500 ebrejus iztērēt kaut kā savādāk

    no name
    16.06.2022 00:26
    Reply to  no name

    ok

    Last edited 1 year ago by no name
    Reklāma