Web Analytics
More
    Reklāma

    Kursors Polijā iepazīstas ar Renault Megane E-Tech Electric

    Foto: Renault Polska

    Jaunākie raksti

    Renault pirmo un līdz šim vienīgo elektrisko modeli „Zoe” mūsu ielās var sastapt diezgan bieži, pateicoties gan koplietošanas servisiem, gan arī tam, ka šīs mašīnas bijušas gana populāra izvēle privātpersonām, kas vēlas elektroauto par salīdzinoši pieejamu summu. „Zoe” ar dažādiem uzlabojumiem apritē ir nu jau 10 gadus, tāpēc tagad ir īstais brīdis, lai Renault mūs iepazīstinātu ar savu jaunāko veikumu elektroauto segmentā – „Megane E-Tech Electric” elektrisko hečbeku. Kursors.lv devās uz Poliju, lai iemēģinātu, kas tad francūžiem ir sanācis.

    Būvēts uz jaunas platformas

    Kur es esmu dzirdējis mašīnas nosaukumu „Megane E-Tech”… Ak, pareizi, tā sauc aktuālās paaudzes „Megane” plug-in hibrīdu, kuru mēs izmēģinājām pirms pusotra gada. Tajā mašīnā mums, protams, bija benzīna dzinējs un „E-Tech” apzīmēja tieši elektriskos jaudas agregātus, kas papildināja iekšdedzes dzinēju. Arī šajā jaunajā mašīnā autoražotājs izvēlējies saglabāt „E-Tech” apzīmējumu, jo runa taču ir par pilnībā elektrisku automašīnu.

    Reklāma

    Renault ir iekrājusies iespaidīga informācijas bagāža tieši par elektroauto un to lietošanas paradumiem – 10 gadu laikā autoražotājs pārdeva vairāk nekā 400 tūkstošus „Zoe” modeļus, kas sava mūža laikā kopumā nobraukuši aptuveni 6 miljardus kilometru. Informācija no šīm mašīnām pieejama Renault, kas var strādāt un attīstīt klientiem piemērotākus risinājumus.

    Jaunā elektriskā „Megane” ir pirmais Renault auto, kas veidots uz īpaši elektroauto paredzētas platformas. Renault-Nissan-Mitsubishi alianse kopīgi izstrādājusi jauno „CMF-EV” platformu, uz kuras būvēta šī jaunā automašīna, bet nākotnē tā kalpos par pamatu vēl daudziem pilnībā elektriskiem modeļiem – gan lielākiem, gan mazākiem. Šīs platformas nosaukumu auto entuziastiem vajadzētu piefiksēt, jo to izmanto arī Nissan jaunais elektroauto „Ariya”, un arī Nissan to izmantos savos nākotnes produktos. „CMF” platformas versijas jau ilgāku laiku tiek izmantotas, lai ražotu Nissan un Renault automašīnas ar iekšdedzes dzinējiem, savukārt šajā versijā platforma veidota tieši ar domu par baterijām un elektromotoru.

    Elektriskā „Megane” izmēros ir nedaudz mazāka nekā Volkswagen „ID.3” – jaunais Renault ir 4,2 metrus garš, 1,77 metrus plats, un 1,51 metru augsts, savukārt, pateicoties jaunajai platformai, auto garenbāze ir 2,68 metri.

    Auto pieejams ar divām dažādām baterijas versijām – mazākā ir 40kWh baterija, kas ar vienu uzlādi WLTP ciklā sniegs 300 kilometrus, savukārt lielākā 60kWh baterija ar vienu uzlādi WLTP ciklā ļaus nobraukt 450-470 kilometrus un, kā liecina mana pieredze Polijā, arī reālajā dzīvē varētu pietuvoties un pat pārsniegt 400 kilometrus ar vienu uzlādi. Svarīgi piebilst, ka šī ir izmantojamā bateriju kapacitāte. Automašīna pieejama arī ar diviem dažādiem elektriskajiem motoriem – 96kW (131Zs, 250Nm), kā arī 160kW (218Zs, 300Nm). Jaudīgāko elektromotoru var sakombinēt tikai ar lielāko 60kWh bateriju. Pretstatā vairākiem citiem elektroauto, kam elektromotors ir novietots uz aizmugurējās ass, šī „Megane” ir priekšpiedziņas auto. Ātrās uzlādes stacijās iespējams lādēties ar 130kW jaudu, kas nav izcili, bet drīzāk pieņemami.

    Ražotājs lepojas, ka bateriju paka ir tikai 11 centimetrus bieza, kas sniedz vairāk vietas salonā un arī sēdpozīcija ir ļoti līdzīga parastajai „Megane”. Renault norāda, ka smaguma centrs ir par 9 centimetriem zemāk nekā parastajā mašīnā, līdz ar to tam uz papīra uzlabojot braukšanas īpašības.

    Salonā jūtams progress

    No ārpuses „Megane E-Tech Electric” proporcijas un līnijas ik pa brīdim liek nodomāt, ka šis auto varētu būt arī SUV. Renault pārstāvji gan īpaši uzsver, ka šis auto joprojām ir hečbeks. Labi, pie tā tad arī paliekam. Ārpusē auto dizains nav īpaši mainījies un tas ir evolucionējis no aktuālās paaudzes „Megane” – nedaudz izmainīti, vairāk izliekti dienasgaismas lukturi, tāpat aizvākta elektroauto nevajadzīgā radiatora reste priekšā un tas arī viss. Mašīnas sānos novērojumi elektriski ievelkami durvju rokturi – pienākot klāt mašīnai, tie automātiski izbīdās un varat atvērt durvis. Braukšanas laikā rokturi ir ievilkti iekšā, līdz ar to rūpējoties par labāku aerodinamiku. Ja gadījumā rokturu mehānisms ziemā iesalst un tie paši neizbīdās ārā, roktura sānā iestrādāts risinājums, lai durvis tik un tā varētu atvērt.

    Salonā Renault centies spert solīti augšup, lai tuvotos premium zīmolu piedāvājumam materiālu kvalitātē un izpildījumā. Lielos vilcienos tas arī ir izdevies – salonā lielākoties atradīsim labas kvalitātes materiālus, kas ir patīkami taustei, savukārt nejauko cieto plastmasu Renault noslēpis vietās, kur acis parasti neskatās un rokas tik zemu arī nenolaižas. Arī uzbūves kvalitāte kopumā šķita atbilstoša – nekas nečīkstēja un negrabēja, visi paneļi bija stingri un kārtīgi saskrūvēti.

    Renault sēdekļu apdarē izmanto atkārtoti pārstrādātus materiālus, savukārt dārgākajās komplektācijās pieejama arī ādas apdare. Priekšā sēdpozīciju atrast nav nekādu problēmu – vietas daudzums, sēdekļu un stūres regulēšanas iespējas ir gana plašas, lai šeit varētu iekārtoties arī garāki cilvēki. Iepriekšējā Renault elektriskajā modelī „Zoe” es līdz galam nejutos pārliecinoši un ērti tieši meklējot savu sēdpozīciju. Mani pavadīja sajūta, it kā tajā auto sēdētu uz taburetes, proti, sēdpozīcija šķita pārāk augsta tāda izmēra auto. Elektriskajā Megane tā nav, pateicoties plānajām baterijām, sēdpozīcija ir faktiski identiska parastajam auto.

    Ja priekšā vietas ir daudz, tad to nevar teikt par aizmuguri. Pašam aiz sevis iesēsties bija grūti un vietas nepietika ne kājām, ne galvai. Labi, es esmu 1,93m garš, bet arī augumā 10-15 centimetrus īsākiem kolēģiem aizmugurē sēdēšana nebija ideāla. Lielākie iebildumi ir pret vietas daudzumu galvai – mašīnai ir pavisam nedaudz ieslīpa jumta līnija, kas aizmugurē lēzeni laižas uz leju. „Megane E-Tech Electric” jumta līnija nav tik slīpa kā BMW „X6” vai tai pašai Renault „Arkana”, taču aizmugurē sēdošie to jūt un galva spiežas griestos.

    Renault lepojas, ka auto ir pilnīgi plakana grīda un nav pacēlumu, kādi ir parastās mašīnās. Tas, protams, ir loģiski, jo auto konstruēts uz elektroauto paredzētas platformas. Lai maksimāli efektīvi izmantotu telpu starp vadītāju un blakussēdētāju, ātrumpārslēga svira pārvietota pie stūres, turpat, kur meklējama svira logu slotiņām. Risinājums pats par sevi ir ļoti saprātīgs un Renault gadījumā arī strādā ļoti vienkārši, bet dažreiz tomēr sanāca ieslēgt logu slotiņas, lai gan vēlējos pārslēgties braukšanai atpakaļgaitā. Vieta starp vadītāju un otru priekšā sēdošo braucēju tiešām izmantota lietderīgi, tur izvietojot dažādas nelielas kabatas, kur var nolikt dažādas sīkumus. Šīs novietnes gan ir novietotas tiešām zemu, tāpēc var nākties krietni sniegties, lai tur kaut ko noliktu vai pēc tam paņemtu. Te varam parunāt arī par bagāžnieku. Uz papīra tā tilpums ir pat ļoti labs – 440 litru, kas ir vairāk nekā lielākajai daļai konkurentu. Sliktā ziņa – bagāžniekam nav dubultās grīdas, tāpēc tas ir ļoti dziļš un ar milzīgi lielu slieksni. Izcelt smagākas lietas būs tiešām ļoti, ļoti grūti. Par šo Renault nav piedomājuši.

    Protams, arī elektriskās „Megane” salonā dominējošo vietu ieņem divi ekrāni – vadītaja acu priekšā novietots 12,3 collu digitālais instrumentu panelis, savukārt blakus novietots 12 collu skārienjūtīgais multimediju sistēmas ekrāns. Iepriekš salīdzinoši kritiski esmu izteicies gan par Renault digitālo instrumentu paneli, gan multimediju sistēmu, kas bija lēnīgi, sarežģīti un arī vizuāli atpalika no konkurentiem. Jaunie ekrāni Renault šajā kategorijā katapultē pirmrindniekos. Lielā mērā par to paldies jāsaka „Android Automotive” operētājsistēmai. Kā priekšā saka nosaukums, šo sistēmu izstrādājusi Google un sistēmā integrēti dažādi Google servisi, tostarp Google Maps un Google Assistant. Vadītāja instrumentu panelis ir lielisks, viegli pārskatāms un nolasāms, ar izcilu izšķirtspēju un arī viegli pielāgojams – varam iegūt Google Maps navigāciju pa visu ekrānu, bet varam izmantot arī klasiskākas apaļās instrumentu skalas. Kas nu kurā brīdī nepieciešams. Arī multimediju sistēma darbojas žigli un bez jebkādas aizķeršanās, ir pārskatāma un saprotama.

    Netrūkst apakšizvēlnes, taču tās ir sakārtotas intuitīvi. Līdzīgi kā viedtālruņu pasaulē, šeit „Android Automotive” sistēma vizuāli ietērpta Renault stilā, lai tā attāli līdzinātos iepriekšējai sistēmai. Vizuālā līdzība tiešām ir, taču darbībā šī sistēma ir tālu priekšā vecajai. Zem multimediju ekrāna novietots bezvadu viedtālruņa uzlādes paliktnis. Godīgi sakot, vēl sliktāku vietu Renault nevarēja izdomāt. Lielāku telefonu tur ielikt nemaz tik vienkārši nevarēs, bet arī mūsu laikiem viduvēja izmēra telefonu ielikt un izņemt būs grūti, īpaši, ja ir lielākas rokas. Tiešām neērti. Toties Renault ir saglabājis fiziskas pogas klimatkontrolei. Tas ir labi.

    Braukšana

    Brauciena laikā izmēģinājām jaudīgāko 218Zs versiju. 7,4 sekundes līdz 100km/h nav ļoti ātri, taču ir pilnībā adekvāti. No pieejamajiem braukšanas režīmiem īstā izvēle visbiežāk ir komforta režīms, kas labi savieno gan paātrinājumu, gan arī komfortablu balstiekārtas un stūres regulējumu. Runājot par balstiekārtas regulējumu, mašīna ir uz cieto pusi, taču tā joprojām ir komfortabla, labi tiekot galā ar Polijas reģionālo ceļu bedrēm un nelīdzenumiem.

    Balstiekārtas regulējums „Megane E-Tech Electric” ļauj labi justies uz līkumainākiem ceļa posmiem. Tādi bija iekļauti mūsu maršrutā un tur sporta režīmā auto sevi demonstrēja pārliecinoši – stabils uz ceļa, ļoti minimālas virsbūves svārstības un prognozējama, precīza stūres darbība, kas ļauj pabraukt mazliet sportiskāk.

    Mašīnai pieejami četri enerģijas rekuperācijas režīmi, kurus varam regulēt ar lāpstiņām aiz stūres. „0” režīmā mašīna vienkārši ripos it kā būtu neitrālajā un nebremzēs nemaz, savukārt „4” režīmā faktiski būs iespējams braukt, nespiežot bremžu pedāli vai to darot minimāli – tiklīdz atlaidīsiet gāzes pedāli, auto uzreiz samazinās ātrumu, atgriežot enerģiju baterijās, kas palielinās sniedzamību.

    Runājot par nobraucamo attālumu ar vienu uzlādi, tad Renault piedāvātie skaitļi lielākajai baterijas versijai nav nemaz tik tālu no patiesības. Pilnībā uzlādēts auto solīja 355 kilometrus. Tomēr aprēķinā ņemts vērā ilgtermiņa enerģijas patēriņš konkrētajam auto – šajā konkrētajā gadījumā tas bija nedaudz virs 18kWh/100km.

    Uz Polijas reģionālajiem ceļiem nereti ir diezgan dzīva satiksme, savukārt apdzīšanas iespējas ir ļoti ierobežotas. Tā tas bija arī šajā gadījumā, tāpēc vismaz pārliecinājos par elektriskās „Megane” patēriņu salīdzinoši normālā satiksmes plūsmā un reālā dzīvē – gaisa temperatūrai esot ap +12 grādiem, auto patēriņš bija 16kWh/100km. Tas ieskaitot arī atsevišķos dinamiskās braukšanas posmus, kad ceļi bija brīvāki. Tātad reālajā pasaulē ar pilnu bateriju tiešām arī varētu nobraukt kaut kur 370-380 kilometrus. Navigācijā ievadot plānoto galamērķi, auto diezgan precīzi parāda prognozēto baterijas atlikumu finišā. Ja gadījumā galamērķis ir tālāk nekā iespējams aizbraukt ar atlikušo enerģijas daudzumu, tad navigācija ieplānos optimālo maršrutu, ņemot vērā atbilstošu uzlādes vietu pieejamību.

    Iepriekš ziemā testējām Renault „Zoe” un tas brauciens bija… Kā lai labāk pasaka – izgāšanās. Lai uzlabotu nobraucamo attālumu ar vienu uzlādi ziemā, šis modelis aprīkots ar siltumsūkni. Tam vajadzētu sniegt zināmus uzlabojumus tieši gada aukstajā laikā.

    Auto braukšanā pa šoseju likās nedaudz skaļāks nekā tam vajadzētu būt – riepu un ceļa trokšņi bija lieliski noslāpēti, taču braucot ar 100km/h un nedaudz ātrāk, vairāk nekā gribētos bija dzirdami pretvēja trokšņi. Lai arī diena bija mazliet vējaina, tomēr troksnis tik un tā šķita pārāk liels, tomēr tas ir subjektīvs novērojums. Vēl viena lieta – redzamība pa aizmugurējo logu ir bēdīga. Lai to risinātu, Renault mašīnas aprīkojis ar atpakaļskata kameru. Atpakaļskata spogulī varam ērti pārslēgt režīmus – varam izmantot pilnīgi klasisku spoguli, bet, pārslēdzot režīmus, turpat spoguļa vietā iegūstam video attēlu no kameras. Nedaudz nepierasti, taču sausā dienā tas droši vien sniedz labāku priekšstatu par aizmugurē notiekošo.

    Cenas

    Lētākā un mazjaudīgākā versija ar 40kWh bateriju un 130Zs Latvijā maksās 36 100 eiro. Lētākā versija ar 60kWh bateriju un 218Zs izmaksās 43 400 eiro, savukārt dargākās versijas cena būs sākot no 45 800 eiro. Autoražotāja pārstāvji sola, ka jau maijā šīm mašīnām jānonāk pie dīleriem Latvijā.

    Nobeiguma vārdi

    Pirmais iespaids Polijā par šo auto palika tiešām labs, taču gaidu, kad šis auto ieradīsies Latvijā, lai ar to varētu pabraukt ilgāk un vairāk. Svarīga piebilde – tiklīdz elektriskā „Megane” ieradīsies Latvijā, centīsimies ar to ieplānot arī mūsu 1000 kilometru testu. Uz papīra šim auto ir potenciāls, lai sasniegtu augstvērtīgu rezultātu un pārspētu savu vecāko radinieku „Zoe”. Kā tas būs realitātē, cerams noskaidrosim šovasar.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    09.05.2022 15:03

    “Lai uzlabotu nobraucamo attālumu ar vienu uzlādi ziemā, šis modelis aprīkots ar siltumsūkni. Tam vajadzētu sniegt zināmus uzlabojumus tieši gada aukstajā laikā”.
    Šķiet ka visām Zojām ir siltumsūknis, pat manai iepriekšējās paaudzes bija.
    Būtiska lieta: vai bremzējot ar motoru, auto apstājās līdz nulles ātrumam, vai bija jāpalīdz ar bremzes pedāli?

    Elektriķis
    09.05.2022 18:56
    Reply to  Māris Bergs

    Tātad šis auto ir tas, kurš pats neapstājas. Interesanti, kuri vēl bez Teslas apstājas līdz nullei, tādējādi tiešām ļauj braukt, izmantojot vienu pedāli?

    Kursors.lv
    09.05.2022 19:13
    Reply to  Elektriķis

    Nissan Leaf?

    Tītars
    09.05.2022 20:12
    Reply to  Elektriķis

    Ioniq 5 var braukt ar vienu pedāli. Ja sapratu jautājumu. Es gan nezinu vai tiek bremzēts tikai ar motoru.

    Elektriķis
    09.05.2022 20:45
    Reply to  Tītars

    Kursors ir īstā vieta, kur uzdot šo jautājumu, ir testēti daudzi auto.
    Pilnīgi noteikti, pašās apstāšanās beigās tiek darbinātas mehāniskās bremzes. Lai apstāšanās notiktu maigi un stabili, inženieriem, kuri šo procesu programmē, ir krietni jāpastrādā.
    Nesaprotu, kādēļ šo īpašību marketings īpaši neizceļ, jo braukšana ar vienu pedāli ir krietni patīkamāka.

    Kursors.lv
    09.05.2022 21:56
    Reply to  Elektriķis

    Bet vispār, jā, ir ļoti maz tādu elektroauto, kurus var vadīt tikai ar vienu pedāli. Proti, kad reģenerācijas sistēma spēj ne tikai sabremzēt auto, bet to arī pilnībā apstādināt. Acīmredzot, vairums auto ražotāju uzskata, ka tas nav droši.

    Edgars
    10.05.2022 07:45
    Reply to  Elektriķis

    i3 apstājas

    Krotow
    09.05.2022 17:51

    Krosoveru dizaineriem smagas lietas auto bagāžniekā būs liekas. Viss optimizēts uz pāris lielveikala iepirkumu maisiem. Pārējais ir lieka greznība. Kaut kā tā.

    Raivis Terinks
    10.05.2022 17:15

    Šo te apskatīju (nebraucu) tepat LV Ķīpsalas izstādē. Vizuāli, un iesēžoties nevar teikt ka būtu kaut kāds “wow-faktors”. Agrāk Renault prata pārsteigt ar dizainu gan ārpusē gan iekšpusē. Šoreiz salons pat likās garlaicīgs (neskatoties uz jocīgo “planšetes” izvietjumu), es pat nosauktu ka “garlaicīgi-vesmodīgs” salons… Mašīna kā mašīna. Jā, pluss ir gludā grīda, un pietiekams bagāžnieks.

    Elektriķis
    10.05.2022 19:35
    Reply to  Raivis Terinks

    Par gludo grīdu: it kā forši, bet, ja noliec aizmugurē iepirkuma maisiņu, tas pagriezienos šļūkā no vienām durvīm līdz otrām.

    Krotow
    10.05.2022 19:44
    Reply to  Elektriķis

    Tad jāizvēlas, ko vajag vairāk. Ērtāku vietu aizmugurē sēdošo kājām vai vietu iepirkumu maisiņam ;)

    Aigi
    11.05.2022 06:32

    Esmu vīlies. Nav AWD. Bagāžnieks ir tizls ar lielu bedri, nepraktisks. Un durvju rokturi vispār katastrofa.

    Lauris
    11.05.2022 07:39
    Reply to  Aigi

    Es par tiem rokturiem arī nesaprotu. Nu neticu, ka gaisa pretestība ir TIK liela, lai būtu vērts tos iegremdēt. Drīzāk “teslai ir šitā, davai mēs arī”.

    Reklāma