Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Deco X50 Wi-Fi 6 bezvadu režģtīkla maršrutētāju apskats

    Jaunākie raksti

    Bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplekti ir lielisks risinājums tiem, kuri mīt lielākās platībās vai arī šīs platības ir atdalītas ar biezām sienām. Tāpat bezvadu režģtīkla maršrutētāji palīdzēs daudzstāvu mājokļos. Protams, ideālā gadījumā mājoklī jau ir izvilkti interneta vadi visās istabās, bet nu būsim reālisti…

    Bezvadu režģtīkla maršrutētāji ir ērti iestatāmi, tie parasti ir vienkārši un necenšas sarežģīt lietas, par ko ierindas lietotājam nebūtu jālauza galvu. Atliek vien vienu no bezvadu režģtīkla maršrutētājiem pievienot tīmekļa vadam un elektrībai, ar lietotni veikt iestatīšanu (parasti atliek vien izvēlēties Wi-Fi tīkla nosaukumu un paroli) un pēc tam pievienot otro, trešo utt. bezvadu režģtīkla maršrutētāju.

    Reklāma

    TP-Link Deco X50 Wi-Fi 6 bezvadu režģtīkla maršrutētāji pieejami iepakojumos pa vienam, diviem vai trim. Mums ir atbraucis TP-Link Deco X50 komplekts, kas sastāv no divām ierīcēm. Tiek solīts, ka pie jebkura TP-Link Deco sērijas maršrutētāja varēsi pievienot jebkuru citu T P-Link Deco sērijas ierīci. Tātad pastāv iespēja izmantot jaudīgākus un dārgākus TP-Link Deco dzīvojamajā istabā un darbistabā, bet lēnākus un lētākus bezvadu režģtīkla maršrutētājus pievienot attālākās vietā, piemēram, pagrabā apkures automatizācijai.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX3000 performance 2402 + 574 Mb/s
    • Procesors: 1.0 GHz dual-core
    • Atmiņas: par RAM nav datu, par iebūvēto atmiņu arī nav datu
    • Antenas: 2×2 MU-MIMO (2.4 GHz 2×2, 5 GHz 2×2), Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 Gigabit LAN/WAN x3
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi
    • Pogas: Reset
    • Izmēri un svars: 110 × 110 × 114 mm, aptuveni 800 g katrai ierīcei
    • Papildus: QoS, Parental Control, Beamforming, TP-Link Mesh Technology
    • Cena: apskata tapšanas laikā ap 260 eiro par divu ierīču komplektu

    Izskats un uzbūve

    TP-Link Deco X50 iepakoti ļoti pamatīgi un smuki, var arī just, ka piedomāts ir pie līdzi dotajiem elektrības vadiem un pie interneta vada – tie visi ieturēti pelēcīgā krāsā un ir plakani ar TP-Link logotipu virsū.

    TP-Link Deco X50 veidoti no baltas, kvalitatīvas plastmasas, pamatīgi piedomāts pie ierīču dzesēšanas un apakšā ir glītas, neslīdošas peciņas, ko dažkārt ražotājiem izdodas piemirst. Par TP-Link Deco X50 darbību ziņo viena izmēros paliela LED diode, kas daļēji atspīd pret galda vai plaukta virsmu.

    Katrai TP-Link Deco X50 ir trīs LAN/WAN pieslēgvietas un atiestatīšanas poga, bet tas ir arī viss. Te neatradīsi ne USB pieslēgvietas, nedz arī ko citu – WPS vari aktivizēt lietotnē, bet ne ar fizisku pogu uz ierīces.

    Kopumā jāsaka, ka TP-Link Deco X50 ir jauns kvalitātes lēciens TP-Link Deco sērijā. Ģimenē tiek lietoti iepriekšējās paaudzes TP-Link Deco bezvadu režģtīkla modeļi, bet tiem materiāli ir jūtami švakāki. Jā, TP-Link Deco X50 cena nav zema, bet TP-Link uzbūves kvalitātes ziņā ir pietuvojies un dažos gadījumos arī apsteidzis ASUS.

    Iestatīšana

    Kā jau minēju, TP-Link Deco X50 iestatīšana ir ļoti vienkārša – pieslēdz ierīci pie elektrības un interneta, ielādē viedtālruņa lietotni, pieslēdzies pie TP-Link Deco X50 izveidotā pagaidu Wi-Fi un tālāk jau lietotne visu pateiks priekšā. Pēc tam atliek vien pievienot otru TP-Link Deco X50 ierīci un atjaunināt programmatūru.

    Lietotne un iespējas

    TP-Link Deco X50 pavada TP-Link Deco lietotne, tajā atradīsi dažas papildu iespējas – iespējams bloķēt ierīces, iestatīt daļēji manuālu QoS, izveidot dažādus vecāku uzraudzības filtrus un arī pieteikties pretvīrusu aizsardzībai. Te gan uzreiz jāsaka, ka šī aizsardzība ir maksas pakalpojums un ne tas pats lētākais.

    Tiek solīts, ka TP-Link Deco X50 izmanto AI-Driven Mesh, kas visu laiku mācās no lietotāja ieradumiem, ierīču savienojumu kvalitātes un visu laiku optimizē mājas Wi-Fi tīklu.

    TP-Link Deco X50 var arī daļēji vadīt ar balsi (Amazon Alexa). Iepazinos ar balss vadības iespējām, bet tās šķita pārāk nenozīmīgas, lai tās mēģinātu atcerēties ikdienai.

    Ātrdarbība

    TP-Link Deco X50 ātrdarbību izmēģināju ar klēpjdatoru (AMD Ryzen 7 3750H, 16 GB RAM, 512 GB NVMe, Intel AX200 tīkla karte) un arī Samsung Galaxy S21 FE viedtālruni. Ātrumu mērījumus veicu tiešā ierīču tuvumā, tad blakus istabā aiz vienas reģipša sienas (aptuveni 9 m no galvenā TP-Link Deco X50) un tad aiz trim reģipša sienām (ap 12 metri no galvenā maršrutētāja). Mērījumiem tiek izmantots servera dators, kas ar vadu pievienots pie TP-Link Deco X50.

    Pēc tam ieslēdzu arī otru TP-Link Deco X50, kas atrodas pirmās ierīces redzamībā un otrais maršrutētājs ir redzams, kas stāvi abu istabu durvīs. Attiecīgi sanāk, ka tuvākajā istabā nu ir tieša redzamība, bet tālākajā istabā signāls iet caur vienu sienu.

    Kopumā jāsaka, ka ar viedtālruni visai lēkāja signālu stiprumi un attiecīgi arī teorētiskie datu pārraides ātrumi.

    Tagad kārta klēpjdatora ātruma testiem. Te ar vadu tiek pie TP-Link Deco X50 pievienots servera dators, bet klienta dators iet bezvadu režīmā.

    Jāsaka, ka ar klēpjdatoru un Intel AX200 tīkla karti veicās daudz ticamāk un stabilāk. Te gan jāsaka, ka tāpat biju gaidījis lielākus datu pārraides ātrumus no TP-Link Deco X50. Klēpjdatora gadījumā datu pārraides ātrumi bija ļoti tuvi gan ar, gan bez ieslēgtu otru TP-Link Deco X50.

    Nobeigumā

    Jāsaka, ka iespēju un ātrdarbības ziņā TP-Link Deco X50 ir sākuma līmeņa Wi-Fi 6 maršrutētāju komplekts. To ir ērti iestatīt, bet, ja mājās ienāk kaut kas vairāk par 500 megabitu pieslēgumu, tad bezvadu režīmā šo to zaudēsi, izmantojot TP-Link Deco X50. Ja izmanto mājās tīkla disku (NAS vai ko tamlīdzīgu), tad būtu jāpadomā par kādu ātrāku bezvadu režģtīkla risinājumu. TP-Link pats norāda, ka iespējams TP-Link Deco X50 izmantot arī ar vada savienojumu (wired backhaul) abu maršrutētāju starpā.

    260 eiro par divām TP-Link Deco X50 ierīcēm nav maz, jāņem arī vērā, ka TP-Link Deco X50 ātrdarbību, visticamāk, ietekmē salīdzinoši vājais procesors. Viens no lielākajiem TP-Link Deco X50 konkurentiem varētu būt ASUS, kas jau ilgāku laiku piedāvā iespēju ar AI Mesh palīdzību piekomplektēt klāt tādus pašus vai citus bezvadu maršrutētājus, izveidojot vienotu bezvadu režģtīklu. Divi visai jaudīgi ASUS TUF-AX5400 varētu maksāt tik pat, cik divu TP-Link Deco X50 komplekts, bet ASUS ir jaudīgāki dzelži un lielāki datu pārraides ātrumi. ASUS arī piedāvā bezmaksas iebūvētu antivīrusu un plašākas pārējās iespējas.

    Kopumā – nav slikti, bet biju gaidījis, ka TP-Link Deco X50 bezvadu datu pārraidē būs kādus +20% ātrāks.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tom
    22.03.2022 22:43

    Kurs pèc testiem ir Sobrid favorits? Paldies

    Reklāma