Web Analytics
More
    Reklāma

    Mercusys Halo H50G Wi-Fi 5 bezvadu režģtīkla ierīču apskats

    Jaunākie raksti

    Šīs nav pirmās Mercusys ierīces, ko esam apskatījuši. Manās acīs Mercusys piedāvā sākuma līmeņa iespējas, tomēr Wi-Fi 5 un arī Wi-Fi 6 bezvadu tīkla pārklājuma ātrdarbība Mercusys iekārtām ir labā līmenī.

    Mercusys Halo H50G ir pie mums nu jau otrais sabijušais šī ražotāja bezvadu režģtīkla ierīču komplektiņš. Halo H50G varētu būt lētākais vai viens no lētākajiem bezvadu režģtīkla ierīču komplektiem, kas pie mums iegādājams.

    Reklāma

    Bezvadu režģtīkla ierīču komplekti nāk talkā lielākās dzīvojamās platībās vai arī mājokļos ar biezām sienām, kur Wi-Fi signāls netiek cauri. Līdz 70 kvadrātmetru mājoklī ar reģipša sienām vēl var lieliski iztikt ar vienu bezvadu maršrutētāju vai piekļuves punktu, bet lielākās platībās mūsdienās jau prasās piemeklēt kādu stabilāku risinājumu, kas noklāj dzīvojamo platību, garāžu vai pagrabu ar Wi-Fi signālu.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AC1900 (1300 Mb/s + 600 Mb/s), bezvadu režģtīkls
    • Darbības režīmi: Router, Access Point
    • Antenas: 2×2 MU-MIMO (2.4 GHz, 5 GHz ), 20/ 40/ 80 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
    • Pieslēgvietas: RJ45 LAN/WAN x 3
    • LED indikatori: Power
    • Pogas: Reset
    • Izmēri: 88 × 88 × 88 mm
    • Papildus: QoS
    • Cena: ap 76 eiro tīmekļa veikalos par divu ierīču komplektu

    Izskats un uzbūve

    Mercusys Halo H50G bezvadu režģtīkla ierīču komplekts ir vienkāršs, te nav nekā lieka. Halo H50G bezvadu režģtīkla ierīču komplektā ir divas vai trīs pašas ierīces, elektrības vads katram Halo H50G kubiņam un uz visām ierīcēm līdzi tiek dots viens LAN kabelītis. Elektrības vadi ir tikai aptuveni 1.5 metrus gari, kas šķiet nedaudz par maz, lai Halo H50G ērti novietotu tur, kur sirds kāro.

    Halo H50G ierīces ir nelieli, balti un ļoti viegli plastmasas kubiņi. Kubiņi ir tikai aptuveni 9 x 9 x 9 cm lieli, tos būs viegli paslēpt mājoklī prom no acīm. Katram Halo H50G kubiņam ir trīs LAN/WAN pieslēgvietas, kas pašas pārslēdzas vajadzīgajā režīmā. Halo H530G ir tikai viena neliela LED diode, kas ziņo par ierīces aktivitāti. LED diode ir lietotnē izslēdzama.

    Tikai Halo H30G kubiņu apakšdaļā ir nelielas atveres dzesēšanai, bet augšā atveru nav. Pie istabas temperatūras ap 20 grādiem Halo H50G nekarst, bet nezinu, kas ar kubiņiem būs vasarā, kad istabas temperatūra mēdz pārsniegt 25 un dažkārt pat 30 grādus.

    Neko vairāk no Halo H50G kubiņiem arī negaidīju, jo cena ir zema un jau izsenis zināms, ka Mercusys neuzspiež uz dizainu un materiāliem, tā vietā izvēloties ātrāku ierīču darbību. Jāsaka, ka būtu gribējies, lai kubiņu apakšdaļā būtu mīkstas peciņas, jo šie plastmasas izbīdījumi dikti slīdi un var saskrāpēt kādu mēbeli.

    Iestatīšana un lietotne

    Halo H50G iestatīšana ir super vienkārša, ja seko līdzi tam, kas rakstīts pamācībā, bet ignorē to, kas uzdrukāts uz kubiņa apakšdaļas. Pamācībā skaidri un gaiši norādīts – meklē Android vai iOS lietotni, bet zem kubiņa ir uzlīme ar tīmekļa pārlūkā ievadāmo adresi (mwlogin.net), kas nekur neaizved un nevar iestatīt Halo H50G. Jā, šī adrese der vientuļajiem Mercusys maršrutētājiem, bet tā nederēs bezvadu režģtīkla ierīcēm.

    Ja ignorējam šo nelielu kļūdu, tad Halo H50G iestatīšana ir ļoti vienkārša – vienu no kubiņiem pievieno strāvai un internetam ar vadu, tad ar viedtālruni pievienojies pie Halo H50G izveidotā Wi-Fi tīkla un pēc tam seko lietotnes norādījumiem. Nāksies vien izvēlēties SSID nosaukumu un paroli, un esi gatavs lietot internetu.

    Otras un katras nākamās Halo H50G ierīces pievienošana arī pieejama lietotnē, atliek vien jauno Halo H50G kubiņu novietot pirmā kubiņa tuvumā (tajā pašā istabā), pievienot elektrībai, nedaudz uzgaidīts, lai tas ieslēdzas un sekot lietotnes norādījumiem. Vienotā sistēmā varot saslēgt līdz 10 Halo H50G kubiņu, tā iesaka ražotāja pārstāvji.

    Pēc tam Mercusys lietotne piedāvā ļoti vienkāršotu bērnu kontroles iespēju un manuālu QoS. No Mercusys īsti neko citu negaidīju, jo Mercusys tieši papildiespēju ziņā piedāvā tikai pašu minimumu.

    Ātrdarbība

    Mercusys Halo H50G ir vien Wi-Fi 5 ierīces, bet tās ierāda vietu citu ražotāju Wi-Fi 6 bezvadu režģtīklu maršrutētājiem. Šis man bija pamatīgs pārsteigums!

    Ātrdarbību izmēģināju ar klēpjdatoru (AMD Ryzen 7 3750H, 16 GB RAM, 512 GB NVMe, Intel AX200 tīkla karte) un arī Samsung Galaxy S21 FE viedtālruni. Ātrumu mērījumus veicu tiešā ierīču tuvumā, tad blakus istabā aiz vienas reģipša sienas (aptuveni 9 m no galvenā Halo H50G) un tad aiz trim reģipša sienām (ap 12 metri no galvenā maršrutētāja). Mērījumiem tiek izmantots servera dators, kas ar vadu pievienots pie Halo H50G.

    Pēc tam ieslēdzu arī otru Halo H50G, kas atrodas pirmās ierīces redzamībā un otrais maršrutētājs ir redzams, kad stāvi abu istabu durvīs. Attiecīgi sanāk, ka tuvākajā istabā nu ir tieša redzamība, bet tālākajā istabā signāls iet caur vienu sienu.

    Te jāsaka, ka otrais kubiņš uzlaboja signāla stiprumu un stabilitāti, bet ne datu pārraides ātrumus. Šāds rezultāts ir visai sagaidāms no ierīcēm, kam nav atsevišķi izdalīts trešais Wi-Fi (wireless backhaul).

    Tagad kārta klēpjdatora ātruma testiem. Te ar vadu tiek pie Halo H50G pievienots servera dators, bet klienta dators iet bezvadu režīmā.

    Jāsaka, ka ar klēpjdatoru Halo H50G uzrāda stabilākus datu pārraides ātrumus. Tieši tāpēc arī izmantojam klēpjdatora sniegtos datus zemāk redzamajā salīdzinājumā. Varam redzēt, ka Halo H50G pasmejas par dažu Wi-Fi 5 un arī pāris Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājiem, kas ir nedaudz negaidīts rezultāts.

    Nobeigumā

    Jāsaka, ka aptuveni kaut ko tādu biju no Mercusys Halo H50G arī gaidījis. Halo H50G ir ļoti līdzīgs Halo H30G modelim, bet Halo H50G dod vienmērīgāku augšupielādes un lejupielādes ātrumu, kas bija problēma Halo H30G (cienījams lejup, bet slikts augšup ātrums).

    76 eiro par divām Halo H50G ierīcēm ir maz. Ļoti maz! Ja mājoklī ir sliktāks Wi-Fi signāls attālākos nostūros, Halo H50G par šo cenu ir nepārspējams pirkums! Halo H50G būtu perfekts, ja vien uz kubiņa apakšas nebūtu uzlīmēta neprecīza informācija pie ierīču iestatīšanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    18.03.2022 13:18

    šādiem mesh produktiem tiek paredzēta iespēja izveidot wired backbone?

    digitalk
    18.03.2022 15:41
    Reply to  Artis Ābols

    esi mēģinājis, kas notiek trīs kārbiņu gadījumā? vai vidējā saprot, ka tai ir divi wired backhaul?

    wireless savienojums ir pieņemams, ja starp AP ir ļoti labs links, bet pat tad wifi ātrums otrajā-trešajā AP jūtami samazinās. man parasti ir marginālie gadījumi, kad sakari starp AP ir uz konekcijas robežas, tāpēc vienmēr mēģinu klientu pierunāt uz kabeļa izvilkšanu vai linku ar virzīto antenu.

    Reklāma