Web Analytics
More
    Reklāma

    Izmēģinām Synology C2 Backup pakalpojumu

    Raksts tapis sadarbībā ar Synology.

    Jaunākie raksti

    Synology ir viens no lielākajiem spēlētājiem tā dēvēto NAS jeb network-attached storage ierīču tirgū, un nu Synology kopš pagājušā gada ar Synology C2 Backup ir arī pievienojies mākoņdatu uzglabāšanas un rezerves kopiju veidošanas servisu nodrošinātājiem.

    Synology C2 servisu klāstā ir arī C2 Password, kas ir bezmaksas paroļu glabātuve mākonī, kā arī piedāvājumā ir C2 Transfer, kas ļauj vienkārši un droši pārsūtīt datnes līdz 20 GB.

    Reklāma

    Šodien vairāk parunāsim par Synology C2 Backup rezerves kopiju veidošanas risinājumu, kas paredzēts gan uzņēmumiem, gan privātpersonām (mājas lietotājiem).

    Rezerves kopiju veidošana nav nekāds joks, to it kā zina visi, bet ievēro tikai tie, kuri kādreiz kaut ko pazaudējuši. Es reiz pats gandrīz pazaudēju visu bakalaura darbu divtūkstošo gadu vidū, par laimi uz zibatmiņas atradās pasniedzējam iesniegtie dati. Kopš tā laika rezerves kopijām pievēršu pastiprinātu uzmanību.

    Synology C2 Backup idejas pamatā ir ērta un ātra rezerves kopiju veidošana Windows 10 un Windows 11 datoriem – C2 Backup prot veidot rezerves kopiju visam datoram uzreiz, kā arī vari veidot rezerves kopijas ārējiem datu nesējiem, kas pievienoti pie datora. Mac versija tiek solīta kaut kad šogad.

    Tā kā C2 Backup veido pilnu datora rezerves kopiju, varēsi vajadzības gadījumā atjaunot uzreiz visu datora saturu ar visām dokumentu datnēm. Bet vienmēr paliek iespēja no C2 Backup mākoņa ielādēt jebkuru datni atsevišķi.

    C2 Backup cenas ir visai līdzīgas konkurentu piedāvājumam. Te gan uzreiz jāsaka, ka C2 Backup cenas norādītas bez PVN, kas 34.99 eiro pārvērš par nedaudz vairāk kā 42 eiro gadā par 500 GB plānu. 99.99 eiro plāns ar 2 TB atmiņu attiecīgi pārvēršas par 121 eiro.

    Cik pamata ir cena, ja C2 Backup salīdzina ar kādu no lētajiem Synology NAS? Pati NAS ierīce maksā vairāk nekā 2 TB C2 Backup plāns, tad vēl ir jāpierēķina vismaz divi cietie diski ar 2 TB ietilpību, kas vēl ir katrs vismaz 90 eiro (te runāju tieši par NAS paredzētiem HDD modeļiem, nevis galddatoru HDD). Attiecīgi var rēķināt, ka mājās NAS atmaksātos pie kāda ceturtā gada, ja visas ierīces darbotos nevainojami un te neierēķinām elektrības cenas. Protams, jāņem ir vērā, ka NAS ir ne tikai rezerves kopiju veidošanai.

    C2 Backup serveri atrodas Frankfurtē (Vācija), nekādus datu pārraides ātrumu ierobežojumus neredzēju. Te gan jāsaka, ka C2 Backup nekādi neziņo par datu pārraides ātrumiem, rezerves kopiju veidošanas laikā var redzēt tikai aptuvenu atlikušo laiku un izpildītos procentus.

    Iestatīšana

    Šajā mirklī C2 Backup mākoņa risinājums uzvar mājās novietotu NAS ierīci, jo iestatīt C2 Backup var dažu minūšu laikā bez priekšzināšanām. Atliek vien piereģistrēties kaut vai ar Google lietotāja kontu un gandrīz jau esi gatavs C2 Backup izmantošanai.

    Pēc tam atliek ievadīt paroli, kas tiks izmantota, kad vēlēsies izgūt datus no C2 Backup mākoņa.

    Šo paroli būtu labi neaizmirst, bet vienmēr var izmantot C2 Backup sagatavoto lielo drošības paroli, ko iestatīšanas laikā C2 Backup uzstāj saglabāt datorā. Ja pazaudēsi arī šo lielo paroli, tad gan datus nevarēs atgūt.

    Šajā mirklī C2 Backup piedāvā ielādēt klienta lietotni datorā, kas arī pildīs rezerves kopiju veidošanas uzdevumus.

    C2 Backup lietotne datorā dzīvojas rīkjoslā pie pulksteņa, tā pat nepiedāvā gandrīz nekādus iestatījumu, tie tiek nodoti C2 Backup tīmekļa saskarnei.

    Kā jau iepriekš teicu, C2 Backup neveido rezerves kopijas atsevišķām datnēm vai atsevišķām mapēm. C2 Backup uzreiz veido visa datora kopiju, pastāv vien iespēja pielāgot cik bieži tas notiek un cik seni dati tiek glabāti.

    Te uzreiz piebildīšu, ka nav no C2 Backup jābaidās, jo jau noklusējuma iestatījumi būs gana, lai uzsāktu C2 Backup lietošanu.

    Cik ātra ir rezerves kopijas veidošana?

    Negaidīti ātra! Nezinu, kādus manevrus ar rezerves kopiju veidošanu Synology veic, bet C2 Backup manus aptuveni 110 GB nobekapoja nepilnās 45 minūtēs. Un tas ir veicot rezerves kopijas izveidi pirmo reizi. Nākamajā dienā, veidojot jau nākamo rezerves kopiju, C2 Backup šo paveica aptuveni 10 minūšu laikā.

    Atskaiti par paveikto redzam ne tikai tīmekļa pārlūkā, bet to var redzēt arī C2 Backup klienta lietotnē datorā. Lūdzu nepievēršam uzmanību informācijai par daļēji veiksmīgu rezerves kopijas izveidi, tur eksperimentēju ar C2 Backup iespējām.

    Visi dati mākonī. Ko tālāk?

    Lūk, redzam, ka C2 Backup savu darbiņu ir paveicis.

    Tīmekļa saskarnē varam redzēt visus datus. Šajā mirklī varam izvēlēties ielādei un datu izgūšanai atsevišķas datnes vai mapes.

    Synology C2 Backup ir tā dēvētā Recovery Portal sadaļa, kas ļauj visai ērti atgūt datus. Te talkā nāks jau pieminētā parole, bez tās datus nevarēsi atgūt.

    Recovery Portal sadaļa ļauj veidot ISO datni vai USB zibatmiņā vai USB cietajā diskā rīku, kas atjaunos pat visu datoru tā, kā tas bija rezerves kopijas veidošanas mirklī. Te talkā nāk Recovery Media Creator. Atzīšos, ka pilnu datora rezerves kopiju neielādēju un datorā neuzstādīju, bet atsevišķas datnes vai mapes izgūt no C2 Backup nav pilnīgi nekādu problēmu. Ja vien zini paroli ;)

    Konkurenti

    Synology ar C2 Backup mēģina iespiesties visai pilnā tirgū, kur priekšā jau ir Backblaze, Wasabi, Amazon S3, Google Cloud un citi rezerves kopiju veidošanas rīki.

    Backblaze varētu būt viens no pie mums populārākajiem rezerves kopiju veidošanas servisiem tiešsaistē. Backblaze piedāvā nedaudz augstāku cenu, bet Backblaze ir ticis tālāk – te ir Windows un arī Mac klienta lietotne, kā arī lietotne viedtālruņiem, kas ļauj datus no mākoņa izgūt jebkurā mirklī. Backblaze arī par 70 dolāriem gadā neierobežo rezerves kopiju izmērus, kamēr Dropbox, iCloud, Google Drive un citi saprātīgas cenas datu uzkrāšanai piedāvā līdz aptuveni 200 GB, pēc tam cenas aizskrien ļoti uz augšu.

    Synology C2 Backup cenšas būt vienkāršākais un ērtākais tiešsaistes rezerves kopiju veidošanas serviss. Man arī patika, ka C2 Backup ir ļoti ātrs. Nezinu, kā tas tiek panākts, bet nevajag baidīties no datu pārsūtīšanas ilguma. Ar manu vidēji nožēlojamo 300 megabitu pieslēgumu 110 GB tika nosūtīti uz C2 Backup mākoni aptuveni 45 minūšu laikā.

    C2 Backup iespējams izmēģināt bez maksas, nav pat jāpiesaista maksājumu karti, ja to nevēlies.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma