Web Analytics
More
    Reklāma

    Testējam depozīta sistēmu Latvijā – pusotras nedēļas izaicinājums atrast īsto iepakojumu

    Jaunākie raksti

    Gan jau ikviens sevi cienošs latvietis būs pamanījis, ka no 2022. gada 1. februāra Latvijā oficiāli sākusi darboties depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem, ko tiešā veidā varētu salīdzināt ar modernu tukšās taras nodošanas sistēmu. Šis process ir bijis 10 vai pat 20 gadus garš, kā nu kurā avotā to min, tomēr tas nav galvenais, jo beidzot tā darbojas arī Latvijā.

    Jau pirmajās darbības dienās sistēma saņēmusi diezgan daudz kritikas un izbrīna par tās darbību, tomēr par to jau tālāk apskatā, ko apņēmos izdarīt. Tā teikt, veicu savu izpēti “partijas uzdevumā”. Jāsaka, ka lai atrastu īsto pudeli man bija nepieciešama pusotra nedēļa. Un tikai tad es atradu vienu vienīgu ūdens ražotāju, kura 0,5l tilpuma pudeles ir iespējams nodot, jo patiesībā pareizās pudeles un skārdenes nav tik viegli atrast. Kā man teica mani kolēģi, ka kaut kur Rūjienā varot iegādāties pirmās depozīta pudeles. Tas jau īsumā pasaka visu par šo sistēmu, jo, cik dzirdēts, ka iepakojumi veikalos varētu nebūt pat līdz vasaras sākumam. Loģiski, jo nepieciešams iztirgot iepriekš pasūtīto un noliktavās esošo preci.

    Reklāma

    Tā kā novērtējiet mūsu centienus sniegt aktuālāko un reālāko informāciju, kā arī rūpes par mūsu lasītājiem.

    Kas ir depozīta sistēma?

    Es rakstīšu tā, kā saprotu. Attiecīgi depozīta sistēma ir veids, kā mums patērētājiem likt aiz sevis savākt dažādus pudeļu un skārdeņu iepakojumus. Principā mēs par katru iepakojumu samaksāsim 10 eiro centus avansā pērkot mūsu iecienītos dzērienus, un, gribot saņemt tos atpakaļ, iesim nodot savas pudeles. Tā kā savā ziņā vienkārši maksāsim vairāk, kaut gan klausoties radio pārraidi, kurā piedalījās jomu pārstāvošie cilvēki, tika minēts, ka šobrīd jau cenā ir iekļautas pārstrādes izmaksas. Es gan nedomāju, ka tagad dzērienu cenas paliks par dažiem procentiem lētākas. Vienkārši atcerieties, ka pie pirkuma var nākties šķirties no pārdesmit centiem vairāk nekā plānots.

    Latvijā depozīta sistēmu ieviesa un apkalpo īpaši veidots SIA “Depozīta Iepakojuma Operators”, kas 2021. gada 14. janvāri noslēdza līgumu ar Valsts vides dienestu par sistēmas darbības nodrošināšanu. Līguma darbības laiks paredzēts līdz 2029. gada 31. janvārim. Šajā laikā vides dienests veic uzraudzību un kontroli pār notiekošo procesu.

    Iepakojumu nodošana

    Iepakojuma nodošanai varēs izmantot automātiskos taromātus, kas to atpazīs pēc svītrkoda, un lietotājam taru būs nepieciešams tikai ievietot aparāta speciālajā atverē. Tālāk iekārta pati veiks skenēšanu un pudeles savākšanu, pretī izdodot kuponu papīra formātā. To nodrošinās tādi ražotāji kā Tomra un Anker. Jā, par šo jau tauta paspējusi pasmieties. Tomēr tieši laikā es dzirdēju informāciju, ka pašiem tirgotājiem būs iespēja automātus un nodošanas sistēmu savienot ar lojalitātes kartēm, lai atgriezto summu par nodošanu varētu uzreiz pārskaitīt tajās. Latvijā tiks uzstādīti trīs dažādu veidu taromātu modeļi, kas atšķirsies pēc lieluma, lai tos varētu izvietot plašākā skaitā veikalu.

    Katrā ziņā pats nodošanas process ir ļoti ātrs un vienkāršs. Savā eksperimentā es izmantoju automātisko Tomra taromātu. Tajā nepieciešams vienkārši ievietot tukšo pudeli ar korķi, un tā automātiski to ievelk iekšā, kā arī veic uzskaiti. Tikmēr uz ekrāna parādās informācija par iepakojumu skaitu un atgriezto naudas daudzumu. Ievilkšanas process notiek ļoti ātri, taču mēģināju to iemūžināt nelielā video. Nododot iepakojumu var dzirdēt, ka fonā it kā skan kaut kādas pudeļu sasmalcināšanas vai saspiešanas skaņas. Uz paša taromāta nav pārāk daudz informācijas vai kādu detaļu. Viens caurums, kurā ievietot atbilstošo iepakojumu, kurš uzreiz pa lenti ieslīd iekšā. Tad vienkārši ar pogas nospiešanu var saņemt savu papīra kuponu par naudas atgriešanu, vai arī tas notiks automātiski 10 sekunžu laikā.

    Tālāk arī pārbaudīju iegūtā kupona darbību. Arī tas ir ļoti vienkārši, jo pie pirkuma apmaksas tas vienkārši jānoskenē, un čekā parādīsies 10 vai vairāk centu atlaide. Man gan izdevās likt pasvīst Maxima apkalpošanās kases algoritmam, jo veicu neprecīzu darbību algoritmu. Taču beigās šo iegūto taromāta kuponu vienkārši noskenēju un saņēmu samaksātos 10 centus atpakaļ. To noteikti nevajag uztvert kā atlaidi, jo es jau iepriekš par to tāpat esmu samaksājis. Tas vairāk darbojas kā stimuls.

    Tāpat darbosies arī lieljaudas taromāti, piemēram, lielveikalos, kur ir lielāka cilvēku plūsma, tādējādi spējot apstrādāt vairāk iepakojuma. Tikai neaizmirstiet, ka neko nedrīkst saplacināt. Tas nozīmē, ka tukšā tara aizņems vairāk vietas nekā līdz šim. Protams, tas attiecas uz atbilstoši marķētajām precēm, un, visticamāk, ka šobrīd iepakojumus variet droši nest uz atbilstošajiem atkritumu konteineriem un nekrāt. Kaut gan latvieši ir attapīgi, un jau dzirdēts, ka cilvēki ir atkoduši pareizos svītrkodus, ar kuriem preces tiek pieņemtas taromātos. Tāpēc esošās pudeles tiek aplīmētas ar tiem, un tās mēģina nodot. Par šādu rīcību gan draudot sods, tā kā ar savu eksperimentēšanas garu esiet prātīgi.

    Papildu tam, iepakojumu varēs nodot arī fiziskā veidā veikalā. Tur gan process atšķirsies, jo tas būs jādara pie kases, kur pārdevējs pārbaudīs iepakojumu, un vai nu piešķirs atlaidi pirkumam, vai arī varēs pircējam atgriezt skaidru naudu. Svarīgi atcerēties, ka iepakojumus var nodot jebkurā oficiālajā nodošanas punktā, tomēr saņemto atlaidi varēs izmantot tikai tajā tirdzniecības vietā. Līdz ar to savā ziņā pircējiem ir jāpiedomā, kur tieši nodot tukšo taru, kaut gan pieejas punkti un automāti atradīsies gandrīz katrā tirdzniecības vietā.

    Kaut arī šāda ir oficiālā informācija, tomēr veicot nodošanu un saņemot pirmo taromāta kuponu veikalā Maxima, bija rakstīts, ka to principā var izmantot jebkurā attiecīgās ķēdes veikalā vai apmainīt pret naudu. Iegūto atlaidi varēs izmantot jebkura pirkuma apmaksai, jo es sākumā biju iedomājies, ka man nāksies obligāti pirkt citas pudeles, lai par tām vairs nenāktos maksāt depozīta summu.

    Iegūto kupono no taromāta varēs izmantot gan parastajās kasēs, kurās darbojas pārdevēji, gan to noskenēt pašapkalpošanās kasēs. Maxima pašapkalpošanās kasē tas notika automātiski, bet Rimi ievēroju atsevišķu sadaļu, izvēloties apmaksas veidu.

    Ko varēs nodot?

    Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) dzēriena iepakojuma:

    • stikla pudeles ar tilpumu no 0,1 līdz 3 litriem (neieskaitot);
    • stikla pudeles citiem fermentētiem produktiem ar alkohola saturu līdz 6 % no 0,1 līdz 0,75 litriem (neieskaitot);
    • plastmasas (PET materiālu grupa) pudeles ar tilpumu no 0,1 līdz 3 litriem (neieskaitot);
    • plastmasas pudeles alum un citiem fermentētiem produktiem ar alkohola saturu līdz 6 % no 0,1 līdz 0,5 vai 1 litram un skārdenes ar tilpumu no 0,2 līdz 1 litram.

    Pareizi nododamie iepakojumi ir apzīmēti ar īpašo Latvijas depozīta sistēmas simbolu, un neiekrītiet uz jau esošajiem, kas ļoti atgādina mums nepieciešamo. Tātad tie, kur ir burti A, B, C, D un apkārt pudeles forma, nebūs derīgi nodošanai Latvijas sistēmā. Tomēr var gadīties, ka tos varētu pieņemt Igaunijā vai Lietuvā. Patiesībā tas situāciju padara vēl mīklaināku, jo ir viegli apjukt un reāli saprast, kā tad būtu jāizskatās iepakojumam šeit uz vietas, par kuru maksājot pierēķinās 10 centus, un pēc tam tos būs iespējams atgūt. No vienas puses par to liecinās čeks. Ja gribiet zināt, ka esiet ticis pie laimīgās lozes vismaz februāri, tad iegaumējiet zemāk redzamo attēlu, lai jau pamostoties naktī, spētu atpazīt pareizos iepakojumus.

    Avots: LV portāls

    Kā redzams, tad ir divi iepakojumi, kas nozīmē, ka daļu iepakojumu būs iespējas uzpildīt vēlreiz, kas noteikti ies pie sirds tiem, kuri vēlas būt ļoti atbildīgi pret vidi un samazināt savu ekoloģisko nospiedumu.

    Vēl viena svarīga lieta ir tā, ka iepakojumu nedrīkst saplacināt, tam vienmēr jābūt oriģinālajā formā. Tas vēl vairāk apgrūtina šo procesu, jo iedomājieties sevi stiepjam čupām maisu ar sakrātajām pudelēm nodošanai. Protams, to var darīt arī ļoti bieži, katru reizi dodoties iepirkties, bet tad atkal jākrēmējas ar papildu darbu, un cilvēks pēc dabas ir slinks. Cik izdevies redzēt skaistajos reklāmu materiālus, tad šis process vismaz norit raiti. Kā ir praksē, tas ir cits jautājums.

    Jāuzslavē labā depozīta sistēmas mājaslapa, kas ir pietiekami moderna, ar visu nepieciešamo informāciju. Tā parādīs gan aktuālās nodošanas vietas, gan ir pieejams speciāls svītrkodu meklētājs, kas pateiks, vai iepakojumu var nodot. Šajā pārejas posmā tas var noderēt, bet atkārtošos, ka visticamāk par normālu nodošanu var aizmirst vēl tuvākos mēnešus, ja vien tiešām nedosieties kaut kur to speciāli meklēt. Es to mēģināju darīt, un beigu beigās sasniedzu veiksmīgu rezultātu, tomēr tas bija diezgan izaicinoši. Tāpēc jutos nedaudz vīlies un iedragājis savu ego, noskatoties Renāra Zeltiņa aicinošo video… Tas gan man palīdzēja atrast īsto firmas “885” ūdens pudeli.

    Nobeigumā

    Pārdomājot un veidojot šo apskatu, kā arī ieviesto nodošanas sistēmu, es visai ātri nonācu pie domas sevī, ka tas liekas baigi apgrūtinoši. Es, visticamāk, samaksāšu šos 10 centus un pudeles saplacināšu, lai tās izmestu atbilstošajos konteineros pie dzīvokļu mājas. Mani šī naudas summas nemotivē nodot iepakojumu, kā arī zaļā apziņa par pasauli manī pēkšņi nepiedzims. Protams, testa nolūkos es to izdarīšu, un varbūt saņemšos to darīt ilgtermiņā, bet šobrīd tas viss liekas kaut kā “ne pa ceļam”. Es nesaku, ka process ir sarežģīts, cik vienkārši tas mani nemotivē speciāli nodot iepakojumu, lai atgūtu naudu.

    Pārlasot komentārus ar cilvēku pieredzi citās Eiropas valstīs, ir skaidrs, ka pie tā mēs pieradīsim un to darīsim. Kaut kur pa ausu galam dzirdēju, ka tikai 10% beigās nenododot pudeles, tomēr man liekas, ka šis procents ir krietni lielāks. Twitter vidē jau bija jautājums, kā cilvēki izvairīsies no depozīta sistēmas. Protams, varam labi iedomāties, kura sabiedrības daļa visai ātri pielāgosies situācijai un to izmantos savā labā, kas arī nav slikti. Lai viņiem tiek. Tāpēc jau 1. februārī esot bijušas kādas nekārtības starp bezpajumtniekiem un pašvaldības policiju, saistībā ar taromātiem. Var pieminēt, ka plānos ir noslēgt sadarbības ar klasiskajām pudeļu nodošanas vietām, kas pēc laika darbosies šajā pašā sistēmā, un izsniegs 10 centu atlaižu kuponus.

    Es ceru, ka mūsu lasītāji mani nenosodīs, bet es tiešām esmu godīgs. Jo šīs sistēmas mērķis taču ir veicināt tīrāku vidi, un manā domāšanā šobrīd tas nemaina ne kripatiņu. Es šķiroju atkritumus, ar to nav problēmu, bet spert nākamo soli, lai tos speciāli nodotu, pagaidām neesmu gatavs darīt. Pie sevis smejos, ka varētu atrast dzērienus, kas man garšo tetrapakās, jo tās nav jānodod un papildu jāmaksā.

    Noteikti paies vairāki mēneši un par reālo situāciju ar nodošanu varēs spriest vasarā vai pat pēc gada, kad iepakojumi būs pilnībā ieplūduši lielākajā daļā tirdzniecības vietu. Bija patīkami dzirdēt, ka šo naudu varēs uzskaitīt uz lojalitātes kartēm, ko es arī gaidu. Taču papīra kupons esot bijusi valstiska prasība. Iespējams, ka nākotnē tā tiks mainīta. Kā jau ar visu jauno, sākumā ir nedaudz bail, taču domāju, ka sabiedrībā spēs integrēties kopā ar jaunajiem taromātiem. Un es pat izlaidīšu daļu, kurā daudzi šo nodēvējusi par aizvēsturisku tehnoloģiju, bet gan jau laikam ejot, un saprotot visas smalkās nianses, spēsim adaptēties mūsdienīgākiem risinājumiem.

    Ieskatam, tad pašā pirmajā dienā bija nodoti nedaudz vairāk nekā 200 iepakojumi, līdz ar to variet paši spriest par aktivitāti un pieejamību.

    Ja ir kādi jautājumi, droši rakstiet komentārus, un mēģināsim rast atbildes.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    33 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis
    14.02.2022 12:55

    Ādažu mini RIMI nopirku Valmiermuižas gaišo 0.5 alu :) tā kā lēnām sāk pārādīties jaunie iepakojumi. Vienīgi, depozīts sagādās papildu šķirošanu mājās – jo šobrīd šķiroju stiklu un plastmasu, tagad vēl būs jānodala depozīts.

    Biteme
    14.02.2022 13:10
    Reply to  Jānis

    Veikala un preces detaļām nav nozīmes) Būtiski, ka nododamā tara ir šķirojama atsevišķi.

    Ivars
    14.02.2022 13:44

    Tik veikala administrācijai blakus taromātām būtu jānovieto kāda gružkaste, jo, ja atnesto taru nepieņem, ne vienmēr viegli atrast iespēju atbrīvoties no tās, lai nebūtu jāvazājas apkārt

    Aigars Axx
    16.02.2022 11:29
    Reply to  Ivars

    Liec tur pat blakus. Nepaies ilgs laiks, ka parādīsies kaste.

    Dārta
    14.02.2022 13:52

    “Papildu tam, iepakojumu varēs nodot arī fiziskā veidā veikalā, pretī saņemot šo pašu kuponu 10 eiro centu vērtībā par katru vienību” – Henrij, šeit gan tevi jāpalabo, jo veikalos, kur depozīta iepakojumu pieņems manuāli, kuponi netiks izsniegti. Pircējs varēs izvēlēties – saņemt depozīta maksu atpakaļ skaidrā naudā vai piemērot to kā atlaidi pirkumam. :)

    davix
    14.02.2022 14:35

    Vai sistēma nebūtu godīga un veicinoša, ja par katru nodoto pudeli saņemtu atpakaļ ne tikai to pašu ieguldīto naudiņu (10 centus), bet + kādu pievienoto atlīdzību (kaut vai 10% jeb 1 centu)?

    Savādāk mani nepamet sajūta, ka uz cilvēku rēķina nopelnīs atkritumu uzņēmēji un valsts būs “paspodrinājusi spalvas”. (cilvēks šķiros, glabās mājās, visdrīzāk ar auto vedīs tās uz taromātu, lai nodotu smuku/tīru taru – tam visam kopumā atvēlot gana daudz laika resursus).

    Pretī par ieguldīto darbu/laiku saņemot tikai “labāku karmu”.

    Gastons
    14.02.2022 16:37

    Tici man ir dabavietas kur maksá…

    Exx
    14.02.2022 16:57
    Reply to  davix

    Precīzi!
    Nekad neesmu šķirojis atkritumus un netaisos to darīt.
    Pietiekoši lielas summas jāmaksā par atkritumu izvešanu, tagad vel man būs viņa jāved uz kaut kādu taru bodi?
    Šis laikam aktuāli nabadzīgajās valstīs kur cilvēki nav iemācījušies cik “dārgs” ir laiks…

    Jānis
    14.02.2022 21:38
    Reply to  Exx

    Tieši nabadzīgās valstis – Visa Skandināvija, Vācija, UK. Ka tik nav tieši pašas bagātākās Eiropas valstis?

    Nelabojams
    15.02.2022 09:12
    Reply to  Exx

    Izskatās, ka esi viens no tiem cūkām, kuri laika un naudas taupīšanas labad savus atkritumus izmet mežā. “Aizņemtais” atradies.

    Exx
    15.02.2022 12:49
    Reply to  Nelabojams

    Izskatās, ka Tev ar uztveri problēmas!
    Es teicu, ka par atkritumu izvešanu ir jāmaksā, šajā summā ir iekļauta atkritumu šķirošana, netaisos ne sekundi veltīt tam, lai vel palīdzētu viņiem šķirot!
    Vienīgais ko es nododu atsevišķi ir baterijas, bet arī to ir ļoti maz, jo cenšos visur izmantot lādējamās!
    Kā es varētu ietaupīt laiku braucot uz mežu un izmetot atkritumus, ja par tiem maksa un varu to izdarīt pie mājas? Ko Tu pīpē? 😀
    Cūka viņam, paskaties spogulī…

    Krisjanis
    16.02.2022 12:36
    Reply to  Exx

    No mūsu nama šķirotos atkritumus (plastmasa, stikls) izved bez maksas, kas nozīmē, ka rūpīgi šķirojot atkitumus beigās ir jāmaksā mazāk, jo retāk tiek izvests parastais (zaļais) atkritumu konteiners.

    Aigars Axx
    16.02.2022 11:36
    Reply to  Nelabojams

    Nespried par citiem pēc savām cūcībām. Vislielākais cūka vienmēr būs tas, kurš atļaujas citus saukt par cūkām.
    Runājot par tēmu – jā, 100 punkti, viņš speciāli krāj un apzināti ved tos sūda atkritumus kkur tālāk uz mežu. Cilvēkam, kurš novērtē savu laiku, tas noteikti ir izdevīgāk nekā nolaist atkritumus urnā tur pat pie mājas…

    Kukainis
    14.02.2022 17:06
    Reply to  davix

    Sen-senos laikos bija tāpat. Sakrāja pudelītes, tad skaistā saulainā dienā vilka no šķūnīša laukā, mazgāja un ar transportu vairumā uz pieņemšanas punktu. Papildus kapeikas nesaņēma, tikai tik, cik pudele maksāja.
    Vienīgi paveicās tiem, kas pirms pudeļu cenas pacelšanas paslinkoja ar nodošanu.

    davix
    15.02.2022 12:49
    Reply to  Kukainis

    Tevis sniegtais piemērs tieši parāda to atšķirību – bija dzēriena cena veikalā. Ja aizvedi nodot, dabūji pudeles vērtībā atlīdzību par labi padarītu darbu. Bet dzēriens cik maksā, tik maksāja. Vai tu nodevi taru vai nenodevi, tā bija brīva izvēle, kas nenes zaudējumus.

    Tagad šī jaunā sistēma paredz, ka pērkot veiklā ir dzēriena + pudeles vērtības cena. Tevi finansiāli “piespiež” nodarboties ar taras atgriešanu par saviem laika un finanšu resursiem bez nekādas atlīdzības.

    Jānis
    15.02.2022 18:12
    Reply to  davix

    Jā, tieši tā piespiež. Labi, ka vēl neraksti, ka izvērš genocīdu!
    Patiesība ir ļoti vienkārša – tikai finansiāla depozīta sistēmas motivēšana nodrošina ap 90% (to rāda kaimiņvalstis) pārstrādājamās taras pārstrādi vai atkal izmantošanu. Savādāk mēs dzīvojam savā post-padomju izpratnē.

    Aigars Axx
    16.02.2022 11:41
    Reply to  davix

    Tiešām neredzi, ka situācija ir identiska?
    Un jā, zudējumus neviens nekur “nenes”! Tie vienkārši vai nu ir vai nav.

    Jānis
    14.02.2022 17:44

    Personīgi man no šīs sistēmas pilnīgi nav nekādas jēgas. Man mājās vienā vietā stāv kaste priekš šķirojamiem atkritumiem, kur es krāju saplacinātās pudeles , stiklu un kartonu un reizi nedēļā iznesu mūsu mājas attiecīgajos šķirošanas konteineros.
    Tagad vienīgā atšķirība ir, ka man par daudzām precēm veikalā būs jāmaksā par 10c vairāk, jo šķirot es turpināšu kā iepriekš, nevis staipīšu pudeļu maisus uz veikalu.
    Un tie cilvēki, kuri piemēslo mežus, tāpat turpinās to darīt un 10 vai 20 centi to faktu nemainīs.
    Šis viss pasākums ir pilnīgs scams.

    Krotow
    14.02.2022 18:41
    Reply to  Jānis

    Kad marķētā tara jau būs vairākumā, marķēta būs arī draza mežā.

    Skābene
    14.02.2022 19:47
    Reply to  Krotow

    Kā pavasara talkas dalībnieks varu teikt, ka ik pavasari no grāvmalām izvelku ap 10 lielajiem maisiem pudeļu. Ja stikla pudele ir papeldējusi grāvī ar ūdeni, uz tās nav nekādas etiķetes, tā kā visa šī samakšķerētā bagātība tiks aizvesta uz izgāstuvi noglabāšanai, nevis pārstrādei. Arī saplacinātās plastmasenes un skārdenes aizies uz izgāztuvi! Nerunājot par visām sadzīves ķīmijas pudelēm (visi Fairy, Lenor utt.) Plastmasas maisiņi tāpat aizies miskastē, nevarēs nodot. Alus pudeles jau tagad varēja aizvest uz alus tirdziņu un nodot pret naudiņu, vai samainīt pret atlaidīti jaunai alus kastei. Šobrīd pudeļu uzpircēji tiek izmesti no biznesa un kapeiciņa aizies nevis alus darītavai, kas mazgā pudeles un uzpilda, bet kaut kādam miskatnieku starpniekam. Jāatcerās, ka daudzi Igauņi brauc uz LV pēc alko un šīs pudeles tur nevarēs nodot. Tāpat leteņi drīz laidīs uz LT. Un tagad daži praktiski jautājumi, vai tajā taromātā var dabūt iekšā trīslitru stikla burku, vai nesamīcītu 5l plastmasas ūdens iepakojumu? Daudz praktiskāk bija noteikt maksu par atkritumu izvešanu pēc svara, nevis tilpuma. Tas uzreiz motivē šķirot atkritumus un stiklu nest uz atkritumu šķirošans laukumu, lai nav jāmaksā par dārgajiem sadzīves atkritumiem. Un kur lai mājās glabā nesamīcītas plastmasenes, ja 6 divlitrenes jau aizņem tik daudz vietas, cik vajag… Read more »

    Elektriķis
    15.02.2022 09:49
    Reply to  Skābene

    Tu vēl aizmirsi pieminēt plastmasas kastītes – tās tiek lietotas uz velna paraušanu un mētājās arī pa grāvjiem (es arī apstaigāju tuvējo apkārtni un krauju savā konteinerā).
    Savējos atkritumus šķiroju un potenciāli “nododamās” pudeles ir niecīgs daudzums pret dažādām kastītēm.

    Gints
    14.02.2022 23:06

    Ar ekoloģiju nekādas saistības.
    Ja varētu nodot jebkuru taru, kaut bez atlīdzības!
    Ja trīs Baltijas lielvalstis, būtu spējušas vienoties par kopīgu sistēmu!
    Tad verētu runāt par ekoloģiju!
    Tā plika diršana.

    KKTK
    15.02.2022 09:17
    Reply to  Gints

    Kas tā par demogoģiju? Tu esi drišana. >:| Var nodot jebkuru taru un bez atlīdzības – dodies uz tuvāko rajona širošanas poligonu? Domes sen tērē labu naudu tam. Ir rajoni, kur pat jebkādas sadzīviskās drazas (dīvānus utt.) var nodot. Ir rajoni kur riepas var bez maksas nodot – viss ar mērķi, lai cūkotāji nevis slepus brauktu uz mežu, bet aizvestu tepat netālu poligonā.

    Krotow
    16.02.2022 13:21
    Reply to  KKTK

    Lielgabarīta mantu nenodošana atkritumos pa daļai ir personiskā slinkuma problēma, jā. Taču jebkurā gadījumā tikt vaļā no dīvāna, skapja vai ledusskapja, ja nav atbilstoša izmēra transportlīdzeklis un draugi, kas palīdz lielo un smago lietu aiznest, būs ne tik vienkārši. Nav brīnums ka sludinājumos daudz kur lielos sadzīves priekšmetus vienkārši atdod – lai tikai atbrauc pakaļ un aiznes.

    Gints Rotčenkovs
    14.02.2022 23:49

    nez kāpēc šņabja/vinčika pudelēm nav depozīta? vinčiku 100% fermentē.
    nez kāpēc saulespuķu eļļas un piena PETenes nevar nodot?

    Skābene
    15.02.2022 14:21

    Cik saprotu importa dzērienu pudeles būs jāturpina mest miskastē, jo neviens taromāts tās neņems pretī bez īpašās zīmes un svītrkoda.

    Janka
    15.02.2022 09:14

    Man kā paslinkam pudeļu nodevājam liekas ka šis pasākums kurš minēts autora slejā,kādu brīdi spētu itin veiksmīgi darboties,nepieliks takš kontrolētāju pie katra taromāta. Kaut gan latvieši ir attapīgi, un jau dzirdēts, ka cilvēki ir atkoduši pareizos svītrkodus, ar kuriem preces tiek pieņemtas taromātos. Tāpēc esošās pudeles tiek aplīmētas ar tiem, un tās mēģina nodot.”

    Reklāma