Web Analytics
More
    Reklāma

    Inženieri būvē tiltus, izmantojot pārstrādātas vēja turbīnu lāpstiņas

    Jaunākie raksti

    Domājot, kā sniegt otru dzīvi vēja turbīnu lāpstiņām, kas pēc nolietošanās gulst atkritumu poligonos, inženieri nonākuši pie visai ilgtspējīga risinājuma – izmantot tās tiltu būvniecībā. Pirmais šāds tilts, kas veidots no pārstrādātām vēja turbīnu lāpstiņām, atklāts janvāra sākumā Polijā. Arī Īrijā šādā veidā top gājēju tilts.

    Abu tiltu inženieri, kā arī uzņēmēji cer, ka veco vēja turbīnu lāpstiņu izmantošana infrastruktūras projektos ir jaunas tendences sākums, kas sniegs virkni ieguvumu. Piemēram, ietaupīs enerģiju, materiālus un finanšu resursus. Lāpstiņu materiāla īpašības – izturība, vieglums un pretestība jebkuriem laikapstākļiem – padara tās par ļoti labu risinājumu balsta konstrukciju izveidē.

    Reklāma

    Gājēju tilts Polijā – pirmais tilts, kas radīts no pārstrādātām vēja turbīnu lāpstiņām. Avots: “Anmet”

    Lielākā daļa vēja turbīnu lāpstiņu paredzētas lietošanai 20 – 30 gadus. Taču, izmantojot tās būvniecībā, kaut vai to pašu tiltu celtniecībā, lāpstiņu kalpošanas laikam jāsasniedz vismaz simts gadus.

    Viens no uzņēmumiem, kas nodarbojas ar vēja turbīnu lāpstiņu atkārtotu izmantošanu, ir “Anmet“. Tas pirms aptuveni septiņiem gadiem sāka pētīt veidus, kā izmantot pārstrādātas lāpstiņas. Sākotnēji uzņēmums no tām ražoja āra mēbeles, taču tagad pievērsies tiltiem. Polijā uzbūvētais gājēju tilts ir “Anmet” veikums. Savukārt pie gājēju tilta Īrijā darbojas uzņēmums “ReWind“.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    14.02.2022 10:18

    Beidzot vismaz kaut kur tos “zaļos” atkritumus varētu pielietot. Vienīgais pēc bildes dizains gan sanāk kā rašā… :/

    Čiekurs
    14.02.2022 10:30

    Skeiteri nodekorēs tiltu ar zarnām!

    Krotow
    14.02.2022 10:50
    Reply to  Čiekurs

    Tik asas viņas nav. Lai gan ideja interesanta.

    Skābene
    14.02.2022 10:46

    Kā tieši tās lāpstiņas ir pārstrādātas? Man izskatās, ka tiek izmantotas nepārstrādātā veidā, jo kompozītmateriāls īsti nepadodas pārstrādei.

    Krotow
    14.02.2022 10:50
    Reply to  Skābene

    Ir jau arī variants sasmalcināt un izmantot ceļu pamatnē. Jaunās lāpstiņas esot arī iemācījušies sadalīt reizinātājos un reciklēt daudz efektīvāk.

    Reklāma