Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA aktīvo vulkānu uzraudzībai plāno izmantot dronus

    Jaunākie raksti

    NASA strādā ne tikai ar kosmosu saistītiem projektiem, bet bieži vien iesaistās pētījumos, kas svarīgi ilgtspējīgai dzīvei tepat, uz Zemes. Pašreiz kosmosa aģentūra strādā pie projekta, kura ietvaros ar dronu palīdzību plānots uzraudzīt aktīvos vulkānus un brīdināt par iespējamiem izvirdumiem.

    Šajā jomā NASA sadarbojas ar uzņēmumu “Black Swift Technologies”, kas rada ļoti izturīgus bezpilota lidaparātus, kuri ir spējīgi lidot virs vulkāniem. Droni var izturēt ne tikai vulkānu radītas kodīgas gāzes. Pašreiz tiek strādāts pie tā, lai tie spētu šīs gāzes arī savākt un nogādāt tālākai izpētei, kas var palīdzēt izprast iemeslus vulkānu aktivitātei.

    Reklāma

    Pati pirmā šo dronu versija tika izmēģināta jau 2013. gadā vulkāna uzraudzībai Kostarikā. Savukārt jaunākā versija šobrīd palīdz izpētīt Makušina vulkānu Aleutu salās Aļaskā. Izmantojot autonomas sistēmas apvienojumā ar iepriekš iestatītu lidojuma plānu, drons spēj lidot pat tad, ja tas atrodas ārpus pilotu redzamības diapazona. Tādā veidā tas var sasniegt vulkāna virsotni un savākt gan attēlus, gan cita veida informāciju par tā aktivitāti.

    Projekta galvenais mērķis ir izstrādāt dronu, kas var regulāri uzraudzīt vulkānus un darboties kā agrīnās brīdināšanas sistēma, ja izvirdums ir nenovēršams. Tādā veidā būtu iespējams brīdināt vulkāna tuvumā dzīvojošos cilvēkus un ļaut laicīgi sagatavoties izvirdumam.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma