Web Analytics
More
    Reklāma

    2020. gadā atjaunojamā enerģija ieņēmusi otro vietu elektrības ražošanā ASV

    Jaunākie raksti

    ASV Enerģijas informācijas administrācija (angliskais saīsinājums EIA) nesen kā publiskojusi datus par to, kā 2020. gadā saražota patērētā elektrība. Patīkams pārsteigums bijis tas, ka atjaunojamo resursu radītā elektrība atrodas otrajā vietā.

    Pagājušajā gadā 834 miljardi kilovatstundu elektrības ASV tika saražotas no atjaunojamiem resursiem jeb zaļās enerģijas, sastādot 21% no kopējās saražotās elektroenerģijas. Tas ietver vēju, sauli, hidroelektrostacijas, biomasu un ģeotermisko enerģiju. Pirmajā vietā ar diezgan lielu atrāvienu, saražojot 1617 miljardus kilovatstundu ir dabasgāze, bet pēc tam seko atjaunojamie resursi. Tiesa, uz pēdām min gan atomenerģija, gan ogļu izmantošana, kur katrs no veidiem saražojis attiecīgi 20% un 19% no kopējās elektrības. 2020. gads bijis pirmais, kad atjaunojamie resursi un atomenerģijas izmantošana pārsniegusi ogļu lietošanu.

    Reklāma

    Avots: EIA

    Kopumā pagājušajā gadā ogļu izmantošana elektrības ieguvei dažādos sektoros samazinājās par 20%, bet vēja enerģijas izmantošana pieauga par 14%, kas tieši veicinājis atjaunojamās enerģijas pieaugumu. Diezgan populāri ASV ir dažāda izmēra saules paneļi, un domājams, ka šīs tendences līdzīgi ietekmēs arī Eiropu, kura virzās sava zaļā kursa realizācijā.

    EIA paredz, ka jau 2030. gadā elektroenerģijas ražošanā pirmajā vietā būs tieši atjaunojamie resursi, bet pavisam īsā termiņā šajā un nākamajā gadā ogļu izmantošana uz brīdi varētu palielināties. Tomēr arī tā samazināsies gadu no gada, tāpat kā atomenerģija.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma