Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīna izmanto raķetes, lai kontrolētu laikapstākļus

    Jaunākie raksti

    Ko darīt, ja pirms liela notikuma steidzami jāuzlabo pilsētas gaisa kvalitāte? Lielākā daļa valstu neko īsti pasākt nevarētu. Taču Ķīnai ir sava pieeja visam, izmantojot ieročus. Ķīna gaisa kvalitāti pilsētā īsā laikā uzlabojusi ar raķetes palaišanu debesīs.

    Ķīnas valdība jūlijā mēģināja strauji samazināt piesārņojuma līmeni Pekinā īsi pirms Komunistiskās partijas dibināšanas simtgades svinībām. Lai gan rūpnīcu un citām industriālām aktivitātēm bija jāsabremzējas pirms pasākuma, ar to, protams, nebūtu gana, lai strauji paceltu gaisa kvalitāti. Tāpēc dažas stundas pirms notikuma zinātnieki debesīs uzšāvuši ar sudraba jodītu pildītas raķetes, cerot radīt nokrišņus un līdz ar to uzlabot gaisa kvalitāti.

    Reklāma

    Sudraba jodīts parasti tiek vērtēts visai pretrunīgi, ja runa ir par nokrišņu radīšanu. Tomēr teorētiski šāda pieeja var paātrināt, piemēram, lietus un sniega rašanos. Ķīnas gadījumā sudraba jodīta raķetes, šķiet, nostrādāja. Pēc pētnieku domām, simulētais lietus, iespējams, palīdzējis samazināt gaisa piesārņojumu par 66%, kas ir pietiekami, lai paaugstinātu gaisa kvalitātes standartus no “mērena” uz “labu” (pēc Pasaules Veselības organizācijas sistēmas).

    Šis, protams, nebija ne pirmais, ne arī pēdējais Ķīnas eksperiments saistībā ar laikapstākļu kontroli. Amatpersonas apgalvo, ka no 2012. līdz 2017. gadam valsts iztērējusi 1,3 miljardus dolāru eksperimentālām laikapstākļu tehnoloģijām, šādā veidā radot papildu nokrišņus 233 teralitru (233 000 000 000 000 litri) apjomā jeb ap 466 000 000 000 000 000 0 lietus piles.

    Kopumā eksperimentēšana ar nokrišņu mākslīgu radīšanu nav sveša, un ap 50 valstīm to jau praktizē. Piemēram, Dubaija ar dronu palīdzību jau rada mākslīgās lietavas. Arī ASV vismaz astoņos štatos mākslīgi palielina nokrišņu daudzumu reģionos, kur ilgstoši valda sausums.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LAN
    10.12.2021 12:34

    0.005€/m^3 – nav nemaz tik slikti – varētu būt pat ekonomiski izfevīgi izmantot šādus risinājumus lauksaimniecībā 🤔

    hmmm :)
    11.12.2021 20:25

    Ja kaut kur rodas lietus, citur tas samazinās. Atiecīgi nabadzīgākās teritorijas samazināsies nokrišnu daudzums un līdz ar to paliks vēl nabadzīgākas.

    digitalk
    11.12.2021 20:29
    Reply to  hmmm :)

    ja kaut kur rodas lietus, kur tas nevēlas līt, tad tur, kur bezjēgā gāž, beidzot būs biki vieglāk.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Reklāma