Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropai var nākties aizliegt Bitcoin rakšanu, lai sasniegtu Parīzes nolīguma mērķus

    Jaunākie raksti

    Zviedrija pieprasījusi Eiropas Savienībai aizliegt dažādu kriptovalūtu rakšanu, lai samazinātu milzīgos enerģijas tēriņus, ko prasa šāda nodarbe.

    Zviedrijas valdības pārstāvji uzsver, ka kriptovalūtu rakšana apdraud Zviedrijas spēju sasniegt izvirzītos Parīzes klimata nolīguma mērķus. Zviedrija norāda, ka laika posmā no aprīļa līdz augustam enerģijas tēriņi Bitcoin rakšanai valstī palielinājušies par vairākiem simtiem procentu. Šobrīd Bitcoin enerģijas tēriņi Zviedrijā pielīdzināmi 200 000 mājsaimniecību patēriņam. Bitcoin gan nav vienīgais grēkāzis.

    Reklāma

    Tiek lēsts, ka viena Bitcoin izrakšana ir pielīdzināma 1.8 miljoniem nobrauktu kilometru ar vidēja izmēra elektroauto. 1.8 miljoni kilometru ir 44 reizes apkārt Zemei. Turklāt ik dienu tiek izrakti 900 Bitcoin.

    Eiropas Komisija pagaidām neko par šo nav bildusi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    33 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    26.11.2021 10:52

    Bidzot.

    Normunds
    26.11.2021 10:53

    Bija jau tā kā laiks. Nav nekas pret digitālo valūtu, bet ne jau ar šadu resursu izniekošanu.

    26.11.2021 19:25
    Reply to  Normunds

    Darba pierādījums (proof of work) ir šobrīd vienīgais zināmais mehānisms, kas uzbūvēt tiešām decentralizētu naudu, atdalītu no valsts, ko neviena atsevišķa institūcija nevar kontrolēt. Tā nav resursu izniekošana, jo rada pievienoto vērtību. Ziemassvētku lampiņas ir daudz lielāka resursu izniekošana. https://twitter.com/jimmysong/status/1464253692387995651

    Normunds
    26.11.2021 20:52
    Reply to  Kristaps K.

    Kāpēc Tu domā, lai normālas valstis kādreiz atļautu legālu, decentralizētu naudu? Kādu pievienoto vērtību?

    26.11.2021 21:31
    Reply to  Normunds

    Pirmkārt, Bitcoin ir būvēts ar domu, lai izturētu jebkādus valstu aizliegumus / uzbrukumus. Otrkārt, ja valsts aizliedz Bitcoin, tad tā vairs nav normāla / brīva valsts, es, visdrīzāk, mēģinātu emigrēt. Kaut vai uz Salvadoru, kur tā ir oficiāla valūta. Bet piem. ASV Bitcoin aizliegšana, visticamāk, tiesā tiktu atzīta par antikonstitucionālu, jo tīri tehniski tas ir nešifrēts elektroniski parakstītu ziņu pārsūtīšanas un saglabāšanas protokols (jeb precīzāk – protokolu kopums). Bet vārda brīvība ASV Konstitūcijā ir absolūta un nav ierobežojuma (atšķirībā no Eiropas).

    Nerunājot jau nemaz par to, ka nevienā valstī, kur līdz šim ir aizliegta Bitcoin izmantošana, tā nav beigusies, taisni otrādi.

    Elektriķis
    27.11.2021 10:13
    Reply to  Kristaps K.

    Interesanti, kāda ir Šveices attieksme pret šo banku alternatīvu? Tur Tu nevari teikt: “nav normāla valsts”, visu lemj referendumos. Valsts galu galā nav pati par sevi, bet ir cilvēku kopums – kuri izlemj, kā dzīvot, vismaz demokrātijās. Vienā brīdī ES izdomāja aizliegt kvēlspuldzes un nekas – tērē mazāk elektrību. Tik tiešām “lieko” elektrību var gudrā veidā izmantot e-auto uzlādei – tā arī ir decentralizēta akumulatoru sistēma, nav noteikti jārok Bitkoini.

    Kvorums
    27.11.2021 12:32
    Reply to  Elektriķis

    Var ierosināt referendumu par to, lai valsts nākamā gaba budžetu izsniegtu iedzīvotājiem rokās. Bet vai tas nāks par labu sabiedrībai kopumā?

    27.11.2021 14:00
    Reply to  Elektriķis

    Šveicē viss vismaz šobrīd ir daudz maz kārtībā. Tāpēc daudzi Bitcoin biznesi ir reģistrēti un atrodas tieši tur. Iegūglē kaut vai “zug crypto valley”.

    Liekā enerģija parasti ir tur, kur nav to e-auto un citu patērētāju. Elektrības pārvešana lielos attālumos ir sarežģīts process. Tāpēc arī piem. Zviedrijas ziemeļos ir racēji un tur pa lēto eksportē elektrību uz Somiju, kamēr dienvidos pa dārgo importē no ārzemēm. Bitcoin rakšana ļauj šo enerģiju pa taisno konvertēt naudā, bez vajadzības pārvest. Tāpēc parādās motivācija apgūt neapgūto, piem. Salvadorai ir daudz tīras un lētas ģeotermālās enerģijas, ko līdz šim neatmaksājās mēģināt lielos apmēros apgūt, jo uz vietas nav patēriņa, tagad to plāno.

    Akumulatoru ražošana tik lielos apmēros vismaz pagaidām būs sarežģīta un vidi piesārņojoša.

    Vēl perspektīvai – Bitcoin rakšana ar visu industriālo vērienu, kāds tai ir šobrīd, globāli tērē mazāk elektrības, nekā ir zudumi elektrības pārvešanā pa augstsprieguma līnijām.

    Elektriķis
    27.11.2021 14:27
    Reply to  Kristaps K.

    Akumulatoru ražošana tik un tā būs, tos vajag auto, pie viena auto akumulatorus var izmantot tīkla satbilizācijai.
    Skatoties uz Bitcoinu “rakšanu”, ieraugu tikai vienu pievienoto vērtību: sistēmas uzturēšanu. Kaut kā mans prātiņš nespēj pieņemt šo: “Bitcoin rakšana ļauj šo enerģiju pa taisno konvertēt naudā”, jo, pat dzīvojot virtuālajā realitātē, vajag saražot “dzelžus”, kas to nodrošina, – ja konkrētajai fabrikai vajag enerģiju, tad neiztiksi ar Bitcoina dedzināšanu, būs vien jādabū reāls enerģijas avots.
    Ja “rakšana” aizstātu banku, saprastu, kādēļ jātērē elektrība. Tomēr pagaidām bankām ir sava neaizstājama loma kaut vai kreditēšanā. Bitcoins šajā sfērā nepalīdz. Varbūt es ko nezinu?

    27.11.2021 18:43
    Reply to  Elektriķis

    Bitcoin rakšana normālos apstākļos neatņem elektroenerģiju fabrikām, ja vien tas nav kāds sociālistisks režīms ar subsidētu elektroenerģiju. Par Eiropas biržas elektrības cenām rakt Bitcoin nav pārāk izdevīgi.

    Bitcoin ir aktīvs, un, lai arī programmējams, tas pats par sevi neaizstāj visu privātu uzņēmējdarbību finanšu jomā, protams. Bitcoin bāzētas bankas gan top, šovasar Vaiomingā pieņēma tam draudzīgu regulāciju. Bitcoin blokķēdei pa virsu veidotais decentralizētais maksājumu tīkls Lightning Network, gan var aizstāt piem. Western Union, jo piedāvā maksājumus sekundēs un lēti 24×7, nevis dienām un ar milzīgām komisijām. Principā tas ir viens no iemesliem, kāpēc tam Salvadorā ir liels potenciāls, jo tur kaut kādus 20% no IKP sastāda ASV strādājošo radinieku naudas pārvedumi uz mājām. Skat. https://jimmymow.medium.com/announcing-strike-global-2392b908f611 (Eiropas plāni šiem gan on hold, jo Salvadorā to vairāk vajag).

    27.11.2021 18:52
    Reply to  Elektriķis

    Bet par banku aizstāšanu – Salvadorā šobrīd vairāk cilvēku ir Bitcoin maks telefonā, nekā konts bankā. Kuru tur vairākumam vienkārši nav.

    Elektriķis
    27.11.2021 19:18
    Reply to  Kristaps K.

    Par Western Union kaut kad Kursorā, komentāros bija skaidrojums, tas ir saprotami.
    Nezinu kādēļ man Western Union un Salvadora saistās ar nabadzību un izmisumu…laikam tādēļ ka vienreiz esmu sūtījis naudu ar šo “brīnišķīgo servisu”…

    Kursors.lv
    27.11.2021 22:00
    Reply to  Kristaps K.

    Avots šādam apgalvojumam?

    29.11.2021 01:47

    3,8 miljoni esot lejuplādējuši Chivo app, kas ir valdības oficiālais Bitcoin maks (https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1464274245803036676). Bet tas nav vienīgais Bitcoin maks, ko cilvēki izmano. Nezinu gan, kā droši pārbaudīt lejuplāžu skaitu, vai Google / Apple šādu informāciju publicē.

    Pēc Statista datiem, kādai aptuveni trešdaļai salvadoriešu esot konts bankā. https://www.statista.com/statistics/1011424/el-salvador-bank-account-ownership-rate-type/

    Salvadorā ir mazāk par 7 miljoniem iedzīvotāju.

    Mārtiņš
    29.11.2021 09:54
    Reply to  Kristaps K.

    Cerams, ka beidzot liela daļa sapratīs, ka proof-of-stake ir energoefektīvāks risinājums, nevis secinās, ka kriptovalūta nekam neder.
    Proof-of-work būtu lietderīgāks, ja to apvienotu ar kādu tiešām lietderīgu skaitļošanas resursu izmantošanas mērķi, piemēram, Folding@Home utml.
    Attiecībā uz kripto, es īsti neticu, ka tas aizstās naudu. Kura firma gan gribētu sev tādu kontu, kura transakcijas ir visiem redzamas, tai skatā arī konkurentiem, kas grib zināt par citu naudas plūsmām?. Tajā pašā laikā, blokķēdes risinājumi kā tādi var būt noderīgi arī bankām. Nevar skatīties uz kripto kā uz naudas aizstājēju, jāskatās uz katru kripto ekosistēmu un tās mērķiem. “Gudrie kontrakti”, “stabilās monētas” utml.

    Krotow
    26.11.2021 11:09

    Beidzot kāds arī mūsu galā atjēdzās..

    Bite Kains
    26.11.2021 11:12

    Ja pateica A, tad jāpasaka arī B – visas runas par banku atbalstu kriptomaksājumiem ir baumas un nekas no tā neīstenosies. Neviens taču nedomā, ka bankas gāzīs iekšā līdzekļus lai uzturētu maksājumus ar naudu, kuras emitēšana ir aizliegta? Tipa, atvediet bitkoinus no valsts, kur to ieguve ir legāla, pierādiet un ielieciet mūsu seifā…kontā. Tas gan būtu smalki))

    Ķengurs
    26.11.2021 12:05

    Kàrtējās izmaiņas kursorā, un atkal neredz komentāru skaitu pie rakstiem :(

    Kursors.lv
    26.11.2021 12:08
    Reply to  Ķengurs

    Jā, sakārtojām pirmo lapu. Pēdējo komentāru informācija šobrīd rādās pašos rakstos sānā (vai mobilajā versijā apakšā). Iespējams, komentāru attēlojums mainīsies. Jāpatestē pāris idejas.

    Elektriķis
    27.11.2021 15:01

    Vispār jau kopš parādījās “jaunā lapa”, neesmu redzējis nevienu komentāru skaitli Safari pārlūkos ne telefonā, ne planšetē, ne Ābolgrāmatā… Planšetē ar Chrome arī nav…
    Ir tāds kantoris: TestDevLab – vajag iedot šiem lai notestē :)

    Kursors.lv
    27.11.2021 22:00
    Reply to  Elektriķis

    Es teicu, ka informācija par komentāriem ir pašos rakstos. Pirmajā lapā nav vairs.

    Kursors.lv
    27.11.2021 22:15

    OK, komentāru skaits atpakaļ. Man gan nepatīk tas, kā šī informācija ir attēlota, taču izskatās, ka pēc tās ir pieprasījums.

    Elektriķis
    27.11.2021 22:41

    Pieradumam milzu spēks :)

    Kursors.lv
    27.11.2021 22:50
    Reply to  Elektriķis

    Tas ir viens. Bet, ja komentāri kā tādi ir pievienotā vērtība pašiem rakstiem, tad gribas arī redzēt uzreiz pirmajā lapā pie kuriem rakstiem veidojas karstas diskusijas. Un pie mums Kursorā saturīgas diskusijas ir bijušas augstā cieņā kopš bloga pirmsākumiem.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    26.11.2021 12:28

    FUD

    fufcix
    26.11.2021 13:32

    veselais saprāts ņem virsroku

    26.11.2021 19:22

    Clickbait virsraksts un kādu laiku paveca ziņa. Nevis Zviedrija, bet viena Zviedrijas institūcija. Tā nav kaut kāda vienota oficiāla valdības pozīcija. Tikmēr valstij piederošs elektroražotājs saka ko pavisam citu. Bitcoin ir ļoti labs grid stabilizators, kas ļauj tērēt lieko enerģiju, kuru nav kur likt. Jo racējus var operatīvi ieslēgt un izslēgt sekunžu laikā pēc vajadzības. Kas kā reizi ir noderīgi ar “zaļo” enerģiju, kas neražo 24×7 visu cauru gadu. https://twitter.com/WhatBitcoinDid/status/1460220829388660739

    Nerunājot jau nemaz par to, ka tādu aizliegumu varētu realizēt tikai uz lielajām fermām, mazie tāpat pa kluso raks, ja tas būs izdevīgi. Eiropā pērkot no tīkla tas parasti nav diez ko izdevīgi. A par lieko enerģiju tev pat var sanākt, ka piemaksās, lai to iztērē.

    Kursors.lv
    26.11.2021 19:25
    Reply to  Kristaps K.

    Paldies par precizējumu!

    Bats
    27.11.2021 20:40
    Reply to  Kristaps K.

    No kurienes jūs visi kripto evanģēlisti rodaties? Liekas enerģijas, kuru nav kur likt ir maz un tā ir reti, dažas dienas pēdējos pāris gados ziemeļeiropā. Otrkārt, šāds fenomens eksistē tikai tik ilgi kamēr turpinās darbs pie lētiem mass grid storage risinājumiem (šobrīd šajā virzienā tiek ieguldīti lieli resursi) – nedēļas vai pat dienas bilancē nekāda pārpalikuma nebūs tiklīdz to varēs uzglabāt. Pie tam akulmulatori (ja neskaita tās gigavatstundas, kas jau braukā apkārt zem mašīnu grīdām) nav vienīgais risinājums enerģijas pārpalikuma lietderīgai uzglabāšanai. Pieaugot elektroauto īpatsvaram, liekas enerģijas būs vēl mazāk, jo laika posmā, kad tā ir “nepieprasīta” ir liels daudzums akumulatoru, kuros lietotāji labprāt to liktu – attīstoties viedākiem elektrotīkliem, auto lādēšana varēs patstāvīgi sekot biržas cenai, lai samazinātu izmaksas. Kripto rakšanas problēma turpretī saglabāsies arī pēc tam, kad pārpalikuma vairs nebūs. Tātad rakšana ar “pārpalikumu” ir drīzāk mīts, arī pazīstams kā greenwashing. Jau šobrīd lielākajā daļā pasaules elektroenerģija kripto rakšanai ir par dārgu, atliek tikai divu veidu valstis: vai nu atsevišķi geotermālie unikumi, kas iegūst lētu ģeotermālo enerģiju bez iespējām to eksportēt, taču šo valstu pārprodukcija ne tuvu nav spējīga nosegt globālo kripto patēriņu jau šobrīd, kad tas nodrošina smieklīgu daļu no pasaules finanšu operācijām. Vai arī tad valstis,… Read more »

    Elektriķis
    27.11.2021 21:13
    Reply to  Bats

    Jau tagad ir iespēja lādēt Teslu un VW, sekojot biržas cenām: https://www.gridio.io/
    Nākošais līmenis būs enerģiju dot tīklā.

    Last edited 2 years ago by Elektriķis
    29.11.2021 02:01
    Reply to  Bats

    Pirmkārt, neesmu nekāds “kripto evanģēlists”, šo birku man nevajag šūt klāt. Esmu Bitcoin izstrādātājs jau gadiem. Zem “kripto” parasti pamet visus pārējos sūdus, mēsliņmonētas (šitkoinus). Es runāju tikai par Bitcoin un protokoliem pa virsu tam, pārējais mani vairs pārāk neinteresē. Ar lieko enerģiju ir tā, ka ir čupām potenciālas enerģijas, ko līdz šim nav atmaksājies nemaz apgūt, jo blakus nav patērētāja. Elektrības pārvešana lielos attālumos ir dārga un ar lieliem zudumiem. Tāpēc arī vienotajā Eiropas elektrības tirgū tie tarifi dažādos reģionos atšķiras. Un tāpēc arī Bitcoin rakšana agrāk koncentrējās tieši Ķīnā, jo tur bija sabūvētas spēkstacijas nekurienes vidū priekš potenciāliem patērētājiem, kuru tur tā arī nebija. Bet Bitcoin racēju var novietot pilnīgi jebkur un vajadzības gadījumā arī ātri pārvietot uz citurieni. Diezi vai kāds zviedrs Stokholmā dzīs savu Teslu lādēt uz ziemeļiem, tikai tāpēc, ka tur šobrīd lētāka elektrība. Ģeotermālais (starp citu, nesen uzzināju, ka arī Latvijā ir potenciāls Kurzemē / Zemgalē) ir kā reiz virziens uz ko tagad skatās Salvadora. Šo enerģiju var apgūt un tālāk jau iegūtos bitkoinus izmantot citu valsts iekšējo problēmu risināšanai. Bet ir arī cita potenciālā enerģija, piemēram, gāze kā blakus produkts naftas ieguvei daudz kur, ko šobrīd vienkārši dedzina pa tukšo vai, vēl ļaunāk,… Read more »

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    26.11.2021 22:37

    Cilvēki, kas tic šāda veida ziņām, ngmi
    #fakti #truth

    kaspo
    27.11.2021 17:59

    Tukša muldēšana lai liberastu shithole Zviedrija varētu larpot par baigajiem dabas aizstāvjiem, neviens nerok Bitcoin ar Eiropas elektrības tarifiem.

    Reklāma