Web Analytics
More
    Reklāma

    Bosch Atino līniju lāzera apskats

    Jaunākie raksti

    Nevienam nav noslēpums, ka akumulatora urbjmašīna mājās ir katram frizierim un katram X-faktora dalībniekam, bet ne katram mājās ir līmeņrādis. No savas pieredzes varu sacīt, ka lāzera līmeņrāži ir vienkārši zelts, kad strādā viens pats vai dari kādus smagākus darbus, piemēram, kar pie sienas skapīšus vai kaut nelielus plauktiņus.

    Nekādā gadījumā nemēģinu sevi iešmugulēt par nez kādu lietu pratēju, bet pāris skapīši pie sienas dabūti un grāmatas ārā vēl nav gāzušās. Pavisam noteikti varu apgalvot, ka dažos darbos īstu līmeņrādi ar lāzera iekārtu aizvietot nevarēs, bet biežāk mājās noderēs šāds lāzera līniju zīmētājs. Iepriekš ir bijusi darīšana ar zilās krāsas Bosch GLL2 krustlīniju lāzeri, bet tā ir pavisam cita opera.

    Reklāma

    Bosch Atino līniju lāzers ir sākuma līmeņa ierīce, tā paredzēta mājas lietotājiem, nevis profesionāļiem, bet arī cena ir pietiekami zema, vienkāršiem darbiem ar Bosch Atino līniju lāzeru pietikts un vēl pāri palikts. Atliek vien iemest aci lietotāja pamācībā un pēc tam izmantot savu fantāziju Bosch Atino līniju lāzera pielietošanai.

    Tehniskie dati

    • Lāzera līnijas darba diapazons: 1.7 m
    • Darbības attālums mērlentei: 1.5 m
    • Lāzera diode: 630 – 650 nm
    • Precizitāte: ± 0.3°
    • Svars: 0.26 kg
    • Baterija: 1x 1.5 V LR6 (AA) komplektā
    • Instrumenta izmēri (G x P x A): 124 x 115 x 62 mm
    • Cena: ap 50 eiro

    Izskats un uzbūve

    Bosch Atino līniju lāzers iepakots vienkāršā, bet stingrā karton kastē, kas arī paredzēta ierīces uzglabāšanai. Nekādi auduma maciņi līdzi šoreiz netiek doti, kas bija neliela vilšanās. Bosch Atino līniju lāzera komplektā atradīsi pašu līniju lāzera ierīci, vienu AA bateriju, kā arī divus dažādus turētājus – Bosch Atino līniju lāzers pie sienas turas ar želejas līmes disku vai arī ar nelielām, vairākas reizes izmantojamām nagliņām. Želejas līmes disku iespējams noņemt un ar ūdeni nomazgāt, kad tas savācis putekļus un citu draņķību, līmes diskus iespējams iegādāties arī atsevišķi.

    Bosch Atino līniju lāzers nāk kopā ar integrētu 1.5 metrus garu mērlenti, kas nāks talkā, lai nomērītu attālumu saviem urbšanas, skrūvēšanas vai naglošanas darbiem. Mērlente nefiksējas izvilktā veidā, kas šķita nedaudz neērti. Nedaudz arī ir jāpiešaujas pie mērīšanas, jo nulles punktu uz paša Bosch Atino līniju lāzera nekā nevari kustināt, attiecīgi ierīci uzreiz precīzi jāstiprina pie sienas tur, kur atrodas iedomātā nulle.

    Viens no lielākajiem Bosch Atino līniju lāzera plusiem ir iespēja lāzera līniju nolikt 0°, 90°, 180° un 270° un nomērīt attālumu, bet tas uz sienas neuzvilks krustu, kas arī dažkārt noder. Jāsaprot, ka Bosch Atino līniju lāzera ierīci paredzēts stiprināt tikai pie sienas, to nevarēsi novietot uz galda, ķeblīša vai speciāla trejkāja līnijas zīmēšanai no attāluma aiz lietotāja muguras. Tas arī nozīmē to, ka Bosch Atino līniju lāzera stars netiks pāri durvju aplodām (otrā pusē durvīm lāzera līnija neturpināsies). Tas pats attieksies uz citiem šķēršļiem – jau pie sienas pieliktā gleznām, plauktiņiem utt.

    Lāzera līnijas stāvokli uzrāda krāsains riņķis ierīces iekšpusē, kas parāda, uz kuru pusi ierīci jāpieregulē. Bosch Atino līniju lāzers pats līmenī nenostājas. Sarkana krāsa nozīmē, ka ne tuvu neesi novietojis lāzera līniju 0°, 90°, 180° vai 270° tuvumā, dzeltena gaisma nozīmē, ka esi jau tuvu, bet vēl nedaudz jāpagriež ierīci dzeltenās gaismiņas virzienā, bet zaļā parāda, ka lāzera stars ir precīzi 0°, 90°, 180° vai 270°.

    Patīkami, ka Bosch Atino līniju lāzera komplektā ir jau viss vajadzīgais (baterija), lai varētu sākt ierīci izmantot. Jāuzmanās tik, lai tā nenoveļas uz zemes, attiecīgi izvēloties līmes vai mazo nagliņu stiprinājumu. Mazās nagliņas paredzētas neapstrādātam, nekrāsotam reģipsim un kokam, kamēr līmes disks derēs uz pārējām virsmām, kuras gan der noslaucīt no putekļiem pirms Bosch Atino līniju lāzera līmēšanas pie sienas. Ierīce pati izslēdzas, ja to 15 minūtes neaiztiek.

    Kur pielietojams šāds lāzers?

    Bosch Atino līniju lāzers būs ideāls rīks mājās, kad pie sienas klāt smuki un taisni jāpieliek plauktiņus, glezniņas un citus niekus. Milzu ieguldījumu šajā procesā dod iebūvētā mērlenta, bet jārēķinās, ka tā ir tikai 1.5 metrus gara. Tādējādi Bosch Atino līniju lāzers sevī apvieno gan līmeņrādi, gan arī mērlentu, nebūs jāžonglē pie sienas ar abiem rīkiem vienlaikus.

    Bosch Atino līniju lāzers nāks talkā, kad pie sienas stiprināsi vairākas vienāda izmēra glezniņas. Tās nolikt vienā līmenī un attālumā vieno no otras nebūs nekādu problēmu.

    Bosch Atino līniju lāzers būs perfekti piemērots, lai skapīšiem pieskrūvētu rokturus. IKEA gan dod arī visai ērtu trafaretu, ar to var ātri saskrūvēt rokturus pareizās vietās.

    Ir grūti novērtēt, vai Bosch Atino līniju lāzeri varēs izmantot smalkākiem un smagākiem darbiem. Diez vai to varēs izmantot flīžu līmēšanai pie sienas un pavisam noteikti Bosch Atino nevarēsi izmantot, lai redzētu taisnas līnijas uz griestiem un grīdas. Bosch Atino līniju lāzers varētu noderēt, kad pie sienas liec aizkaru stangu vai žalūzijas, bet te atkal jāvērtē, vai skrūvēšanas darbi nav paredzēti tuvu pie griestiem, jo tad Bosch Atino līniju lāzera ierīces izmērs var patraucēt to novietot pietiekami augstu.

    Nobeigumā

    Bosch Atino līniju lāzera pamata pielietojums ir mazie darbiņi mājoklī, kur jau remonts iet uz galu vai ir pabeigts un atliek vien labiekārtot mitekli ar glezniņām, pāris plauktiņiem un citiem niekiem. Mani nedaudz tramīgu darītu Bosch Atino līniju lāzera stiprināšana pie nesen krāsotas sienas, jo vismaz jauns un nenoputekļots līmes disks ir ļoti stings un tas var no sienas noraut krāsu. Ar līdzi dotajām nagliņām tuvoties jau gatavai sienas nebūs prātīgi. Parasti tiek pieņemts, ka sienas krāsa līdz galam nokast aptuveni divu nedēļu laikā.

    Liels Bosch Atino līniju lāzera pluss ir iebūvētā mērlenta, bet te jau atkal ir mērlentas garuma ierobežojums, kas to padara mazāk ērtu, jo to nevarēsi izmantot, piemēram, žalūziju piekāršanai. Jāuzmanās arī ir no līkām sienām un šķēršļiem lāzera ceļā, kas būtu nieks aiz muguras brīvi stāvošam lāzeram, bet šādai pie sienas stiprināmai ierīcei 1 centimetru augsts sienas vēders vai durvju aploda jau ir nepārvarams šķērslis. Jāņem arī vērā, ka Bosch sola Atino lāzera stara darbību 1.7 metru garumā. Ja ir ideāli taisna siena, Bosch Atino līniju lāzers zīmēs līniju arī 4 un pat 5 metru attālumā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    23.11.2021 15:17

    Neesmu robots. Es nespēju iedomāties pilnīgi nevienu gadījumu, kad man šāds verķis būtu vajadzīgs.
    Visādas ķieģeļu un ģipšpapīra sienas ir iemācījušas, ka vispirms ir jāizurbj viens urbums, jāievieto dībelis jāieskrūvē skrūve. Un tikai tad ir skaidrs, kur pēc fakta būs skrūve :D Visās tajās sienās urbis var ielēkt starp ķieģeli, vai pabīdīties dēļ ģipškartona stiprināšanas profiliem… Tad ar pakaramās mantas palīdzību jāatzīmē kur būtu jābūt otrai skrūvei. Un tam ir nepieciešams *īsts līmeņrādis*. Un ja arī otra skrūve urbjot nobīdīsies – skāde būs mazāka, nekā ja abas skrūves ir aizgājušas katra uz savu pusi ;)

    Krotow
    23.11.2021 16:17
    Reply to  KKTK

    Mhm. Un tā tas darbojas arī liekot pie sienas rakstā minētos IKEA plauktus. Ieurb skrūvi, nomēri līmeni, ieurb otru skrūvi, pieliec plauktu, nomēri līmeni un atkārto tālāk līdz pilnīgai uzvarai. Līdz dotie šabloni, protams, arī palīdz. Taču nav spējas iztēloties gala konstrukcijas izskatu un izvietojumu telpā, pat līmeņrādis ar lāzera dripelizatoru nelīdzēs. P.S. Ja citādi nevar, nav jākautrējas mazliet ar zīmuli apzīmēt tapetes. Aiz plaukta to tāpat neredzēs.

    Krotow
    23.11.2021 16:11

    Aprakstītajiem gadījumiem drīzāk derēs plauktam vai aizskaru stangai pievienots parastais līmeņrādis, ko Depo, Kuršos u.tml. var nopirkt zem 10 €. Plaukta gadījumā tas pat nav ar rokām jātur – ir gadījies pie radiem likt pat diezgan sarežģītas konfigurācijas. Minētā verķa lietderība šķiet apšaubāma.

    Skābene
    24.11.2021 09:25

    Šitādam lāzera izstrādājumam jēgu neredzu, bet kārtīgs lāzera nivelieris gan saimniecībā noderētu.

    Ivars Dzerve
    24.11.2021 12:43

    Uzskatāms piemērs par to, kā tiek ražoti elektriskie atkritumi. Šāda izstrādājuma dzīves ceļš ir apmēram šāds – sieva vīram to paliek zem eglītes vai meita tēvam uz Tēvu dienu, tas tiek atpakots, saprasts, ka s**ds, noslēpts instrumentu kastes apakšā un tad kaut kad neuzkrītoši izmests.

    Bosch
    24.11.2021 13:28
    Reply to  Ivars Dzerve

    – Dārgais, kāpēc tu mani atvedi uz Bolderāju? Teici, ka lidosim uz Tenerifi!
    – Gribēju pa ceļam parādīt, kā es jutos, kad saņēmu dāvanā to zaļo verķi…

    RižiksArApvidnieku
    24.11.2021 14:04

    Tā paša bosch amatieru Quigo klucītis ar standarta līnijas staru maksā tos pašus 50 eur. Kāpēc lai kāds pirktu šo drazu, kas vēl pie sienas jālīmē un pašam jānolīmeņo?

    Alberts Kviesis
    24.11.2021 15:59

    Neticami bet fakts. Kādreiz ir jāpaņem 1-2mm pa labi vai kreisi, jo siena vai grīda ir šķība, un vizuāli kas ir taisns, tas beigās izskatās šķībi. Lāzera stars arī dod kļūdu +/-1 mm uz metru. Bosch labus un kvalitatīvus lāzera instrumentus ražo stipri viduvējā sniegumā un izpildījumā. Vienlaikus paškalibrējošais digitālais līmeņrādis DNM 120 L ir Ok!

    Bats
    24.11.2021 19:21

    Paldies par apskatu, Arti! Nesen pamanīju kā šāds Bošam arī ir un cerēju, ka kāds padalīsies ar pieredzi. Ir situācijas, kurās redzu, ka šis varētu būt ērtāks nekā Quigo klucītis: 1) statīva garums ir ierobežots un pie pretējās sienas ne vienmēr ir precīti tik augsts plaukts uz kura Quigo uzlikt kā vajag līniju. Nākas nolikt līniju kur sanāk un tad mērīt uz augšu vai leju no tās – šis būs tādā situācijā ērtāks, 2) Atino iebūvētā mērlente ir ērtāka, ja jāpiekar teiksim 4 gleznas vienādos intervālos nekā atsevišķa rokas mērlente vai colštoks, ja vien to nepieskočo pie sienas kamēr atzīmē nākamos punktus un 3) var atrast precīzu viduspunktu sienai, kas tuva kvadrātam bez rēķināšanas.

    Ir arī trūkumi, teorētiski var dabūt ap 4m garu līniju, ja Atino novieto viduspunktā un griež vispirms uz vienu pusi, tad par 180 grādiem uz pretējo, taču mērlente tā pat aizsniedz tikai 3m diametrā ap centru. Un šajā gadījumā +/-0.3 grādu kļūda summēsies un var sasniegt līdz pat 18mm uz 3 metriem, kas ir nepieļaujami daudz.

    Nelabojams
    29.11.2021 16:58

    Apskats bija incants, bet produkts sūc. Pievienojos iepriekšējiem kritizētājiem.

    Reklāma