Web Analytics
More
    Reklāma

    Saūda Arābijai līdz 2060. gadam, visticamāk, neizdosies sasniegt oglekļa neitralitāti

    Jaunākie raksti

    Daudzu valstu lielais mērķis ir līdz šī gadsimta vidum sasniegt oglekļa neitralitāti. Ja labi pacenšas, tad šo uzdevumu var paveikt. Taču pagaidām izskatās, ka, piemēram, Saūda Arābijai tas neizdosies. Kroņprincis Muhameds bin Salmans un enerģētikas ministrs, princis Abdulazizs bin Salmans uzskata, ka Saūda Arābija oglekļa neitralitāti nesasniegs līdz pat 2060. gadam, tādējādi šajā ziņā atpaliekot no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, ASV, Eiropas Savienības un citām valstīm, kuras šo mērķi plāno sasniegt līdz 2050. gadam.

    Oglekļa neitralitāti karaliste cerēja sasniegt, izmantojot aprites ekonomikas programmu ar īpašu fokusu uz oglekļa samazināšanu, vienlaikus cenšoties stiprināt pasaules naftas tirgu “drošību un stabilitāti”. Lai arī valsts vadība teikusi, ka Saūda Arābija līdz 2030. gadam CO2 emisijas mazinās ar divkārt lielāku jaudu, esot nepieciešams laiks, lai atrastu pareizo pieeju tam.

    Reklāma

    Kroņprincis norādījis, ka pastāv iespēja Saūda Arābijai sasniegt mērķi pirms 2060. gada, savukārt naftas ražotājs “Saudi Aramco” oglekļa neitralitāti varētu sasniegt līdz 2050. gadam. Tomēr virzība pretī šiem mērķiem notiek salīdzinoši lēni. Pirmā atjaunojamās enerģijas ražotne Saūda Arābijā tika atklāta vien aprīlī, pirmais vēja parks – augustā. Tikmēr plānos ir vēl atklāt pirmo ūdeņraža degvielas ražotni.

    Iemesls, kāpēc valsts tik lēni virzās pretī ilgtspējas mērķiem, ir visai loģisks. Saūda Arābijā pusi no IKP veido naftas un gāzes produkti, kuri sastāda arī 70% no visa eksporta apjoma. Līdz ar to pārāk agresīvs emisiju samazinājums varētu atstāt negatīvu ietekmi uz valsts ekonomiku.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma