Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķirurgi pirmo reizi veiksmīgi savienojuši ģenētiski modificētas cūkas nieri ar cilvēka organismu

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki spēruši platu soli cūku orgānu transplantācijā. Pirmo reizi pētnieki ģenētiski modificētas cūkas nieri veiksmīgi savienojuši ar cilvēka organismu. Jā, savienojuši, nevis pārstādījuši šo orgānu cilvēka organismā. Šā vai tā tas ir nozīmīgs zinātnes sasniegums un var pavērt jaunas iespējas orgānu nodrošināšanai slimniekiem.

    Ģenētiski modificētās cūkas sauc arī par GalSafe cūkām, jo tām trūkst alpha-gal cukurs – molekula, kas cilvēkam var izraisīt alerģiskas reakcijas. Alpha-gal molekula atrodama daudzos zīdītājos, retāk cilvēkos. Šīs molekulas trūkums principā ir vienīgais, kas ģenētiski modificētas cūkas atšķir no parastā lauku sētā esošajām.

    Reklāma

    Ķirurgi ģenētiski modificētās cūkas nieri pievienojuši cilvēkam, kuram bija iestājusies smadzeņu nāve. Cūkas niere tika pievienota ķermeņa ārpusē, savienojot to ar uz kājas esošajiem asinsvadiem. Šo veidojumu novēroja 54 stundas, un šajā laikā netika fiksēts, ka pacienta ķermenis atgrūstu pievienoto orgānu.

    Vienlaikus joprojām ir vēl daudz jautājumu, uz kuriem jārod atbildes. Piemēram, vai cilvēka ķermenis arī ilgtermiņā pieņemtu šo ģenētiski modificētas cūkas orgānu? Eksperti arī apsver šāda veida procedūras jeb zinātniskā valodā ksenotransplantācijas ētiskās sekas.

    Jāpiebilst, ka Pārtikas un zāļu pārvalde 2020. gada decembrī apstiprināja ģenētiski modificētu cūku izmantošanu medicīnas nolūkiem un lietošanai pārtikā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    25.10.2021 21:44

    Tālāks solis būtu orgānu izaudzēšana kolbā, nečakarējot cūkas.

    Reklāma