Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar bezpilota lidaparāta palīdzību pirmo reizi pacientam piegādātas donora plaušas

    Jaunākie raksti

    Bezpilota lidaparāti lielākoties radīti sūtījumu piegādāšanai. Taču tikpat labi ar tiem var nogādāt arī transplantējamus orgānus, piemēram, nieres, aizkuņģa dziedzeri utt. Nesen mediķi parakstījās uz vēl lielāku izaicinājumu – plaušu nogādāšanu pacientam ar drona palīdzību. Zināms, ka plaušas ir diezgan kaprīzs orgāns, un lielākajā daļā gadījumu slimnieka organisms tās nepieņem. Taču izskatās, ka šajā gadījumā viss noritēja veiksmīgi.

    Septembra izskaņā no Toronto Rietumu slimnīcas uz Toronto galveno slimnīcu ar drona palīdzību sešu minūšu laikā tika nogādātas plaušas transplantācijai. 63 gadus vecais Alēns Hodaks ir pirmais cilvēks, kurš šādi saņēmis donora plaušas. “Sūtījums” tika piegādāts 25. septembrī, dronam piezemējoties uz Toronto galvenās slimnīcas jumta. Veiksmīgais lidojums pierādīja bezpilota lidaparātu izmantošanas efektivitāti tāda orgāna kā plaušu ātrā un drošā piegādē.

    Reklāma

    Avots: Unither Bioélectronique

    Lai arī pats lidojums no vienas slimnīcas līdz otrai ilga vien sešas minūtes, tam apakšā ir milzīgs darbs. Kopumā visa plānošana un sagatavošanās aizņēma 18 mēnešus. Uzņēmuma “Unither Bioélectronique” inženieriem bija jāizstrādā viegls kravas konteiners, kas var izturēt vibrācijas, pēkšņas pacēluma, gaisa spiediena izmaiņas un citus vides apstākļus. Protams, neizpalika testi un dažādu situāciju modelēšana. Tāpēc katram gadījumam dronam pievienots avārijas izpletnis un GPS sistēma.

    Plaušas pašas par sevi ir ļoti sarežģīts orgāns tādā ziņā, ka 80% gadījumu slimnieka organisms donora orgānu nepieņem. Tas lielākoties saistīts ar nepietiekamu skābekļa piegādi vai neatbilstību funkcionālajiem standartiem.

    Tā kā kopš šī notikuma pagājušas jau trīs nedēļas, izskatās, ka viss noritēja veiksmīgi un pacienta organisms ir pieņēmis donora plaušas. Līdz ar to “Unither Bioélectronique” mātesuzņēmums “United Therapeutics” var domāt par biznesa attīstību. Uzņēmums vēlas paplašināt savu bezpilota lidaparātu floti, kas spēs aizlidot līdz 160 km tālu un vēlāk veikt 320 km attālumu. Nākotnē uzņēmums šādā veidā vēlas piegādāt plaušas, sirdis un nieres visā Ziemeļamerikā.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma