Web Analytics
More
    Reklāma

    Viljams Šatners kļūst par vecāko cilvēku, kurš iekarojis kosmosu

    Jaunākie raksti

    Pagājuši nepilni trīs mēneši, kad Džefa Bezosa vadītā kompānija “Blue Origin” veiksmīgi veica savu pirmo komerciālo misiju kosmosā, kurā piedalījās četru cilvēku apkalpe, ieskaitot pašu Bezosu. 13. oktobris uzņēmumam bija tikpat nozīmīga diena, jo pienāca kārta otrai komerciālajai misijai “NS-18”. Tās galvenais varonis bija “Star Trek” aktieris, 90 gadus vecais Viljams Šatners, kurš nu oficiāli kļuvis par vecāko cilvēku, kurš pabijis kosmosā. Līdz ar to no šī titula vajadzēja atsacīties 82 gadus vecajai pilotu instruktorei Volijai Fankai, kura piedalījās “Blue Origin” pirmajā komerciālajā misijā.

    Līdz ar Šatneru kosmosā devās arī “Blue Origin” viceprezidente kosmosa misiju un lidojumu sfērā Odrija Pauersa, Zemes izpētes uzņēmuma “Planet Labs” līdzdibinātājs Kriss Bošuizens un “Medidata” līdzdibinātājs Glens de Vrīss.

    Reklāma

    Misija tika uzsākta no kompānijas bāzes Teksasas rietumos 10:50 pēc vietējā laika (17:50 pēc Latvijas laika), kad kosmosa kuģis “New Shepard” pacēlās ar nesējraķetes “New Glenn” palīdzību. Dalībnieki sasniedza 100 km augstumu jeb tā saukto Karmāna līniju – robežu starp Zemes atmosfēru un kosmosu. Neizpalika arī lidināšanās bezsvara stāvoklī. Savukārt ceļš atpakaļ uz Zemi tika veikts ar izpletņiem. Misija kopumā ilga 11 minūtes, kas, šķiet,  būs standarts un tiks ievērots nākamajos “Blue Origin” komerciālajos lidojumos kosmosā.

    Jāpiebilst, ka iepriekš šī misija bija paredzēta 12. oktobrī, taču nelabvēlīgu apstākļu dēļ to pārcēla uz nākamo dienu. Šogad tā bija piektā, taču kopumā 18. “Blue Origin” raķetes palaišana.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma