Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījums: Kibernoziegumi būtiski pasliktina pacientu ikdienas aprūpi slimnīcās un palielina nāves riskus

    Jaunākie raksti

    Ar kibernoziedzību jau sen nesaskaras tikai privātie uzņēmumi. Aizvien biežāk par savu mērķi kiberuzbrucēji izvēlas, piemēram, valsts iestādes un veselības aprūpes organizācijas. Jā, kad runa par naudu, tad citu cilvēku dzīvības vairs nav būtiskas. To vēlreiz un atkal apstiprinājis pētniecības institūta “Ponemon Institute” pētījums, kurā noskaidrots, ka 22% ASV veselības aprūpes sniedzēju, kuri pēdējo divu gadu laikā ir cietuši no izspiedējvīrusu uzbrukuma, atzinuši, ka pēc tam audzis pacientu mirstības līmenis.

    Pētījuma ietvaros tika apkopotas atbildes no vairāk nekā 600 ASV veselības aprūpes organizācijām – sākot no reģionālajām slimnīcām līdz medicīnas ierīču ražotājiem. Nedaudz vairāk kā 40% no aptaujas dalībniekiem atzina, ka pēdējo divu gadu laikā cietuši no izspiedējvīrusa – kiberuzbrukuma, kas bloķē piekļuvi datorsistēmām un pieprasa samaksu par piekļuvi tām. Šādā veidā, protams, arī traucēta pacientu aprūpe.

    Reklāma

    70% no tām iestādēm, kuras saskārušās ar izspiedējvīrusu, uzsvēra, ka radīto traucējumu dēļ pacientiem bija ilgāk jāuzturas slimnīcās un aizkavējās virkne plānoto procedūru. 36% norādīja, ka izspiedējvīrusa dēļ palielinājies komplikāciju skaits medicīnisko procedūru laikā. Savukārt 22% atklāja, ka tādēļ palielinājies pacientu mirstības līmenis.

    Vienlaikus šie rezultāti varētu nebūt tik viennozīmīgi. Pirmkārt, aptaujā piedalījās salīdzinoši nedaudz veselības aprūpes organizāciju. Otrkārt, nav pierādījumu, ka sniegtās atbildes 1:1 atbilst patiesībai. Treškārt, aptaujā netika vaicāts, kā iestādes nonāca pie konkrētajiem rezultātiem – kas, kad, kā tika mērīts, kā mērītas izmaiņas mirstības rādītājos u.c. informācija. Piemēram, nav skaidrs, vai atsevišķi cilvēki tik tiešām nomira kiberuzbrukuma radīto traucējumu dēļ vai arī viņu laiks vienkārši bija pienācis. Īsāk sakot, jābūt uzmanīgiem šādu datu interpretācijā.

    Vēl jāpiezīmē, ka vairāk nekā puse no visām veselības aprūpes organizācijām, kas piedalījās aptaujā, atzina, ka nav pārliecinātas, vai spētu tikt galā ar izspiedējvīrusa uzbrukuma radītajiem riskiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma