Web Analytics
More
    Reklāma

    Draugiem Group izstrādātā automātiskā apgaismojuma sistēma tiek izmēģināta Cēsīs

    Jaunākie raksti

    Draugiem Group inovāciju inkubators Idea Bits izstrādājis viedo ielu apgaismošanas risinājumu, kas palīdzēs pašvaldībām ietaupīt līdzekļus un kļūt videi draudzīgākām.

    Idea Lights ir Latvijā radīta un ražota apgaismojuma sistēma pilsētvidei. Tā ir ērti uzstādāma uz jebkura LED ielas gaismekļa un automātiski pielāgo ielas apgaismojumu atbilstoši satiksmes plūsmai un dienas gaismas spilgtumam.

    Reklāma

    Jau šobrīd Cēsīs tiek īstenots Idea Lights pilotprojekts, kur uzstādītas 50 Idea Lights iekārtas. Salīdzinot ar periodu pirms uzstādīšanas, sistēma palīdzējusi samazināt elektroenerģijas patēriņu par 46%.

    “Cēsis atrodas Gaujas Nacionālā parka pašā sirdī, tāpēc uzskatām sevi par zaļi domājošu pašvaldību un tiecamies uz klimatneitralitāti. Esam gandarīti, ka Idea Lights izvēlējušies tieši Cēsis kā savu testēšanas poligonu, jo tas ir neliels, taču būtisks solis pašvaldības attīstībā,” komentē Atis Egliņš-Eglītis, Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks.

    Idea Lights prototipa ieviešana Cēsīs ļauj pašvaldībai ne tikai iepazīt jaunas publiskā un privātā sektora sadarbības iespējas, bet arī izvērtēt, kā jaunās tehnoloģijas var uzlabot iedzīvotāju labsajūtu pilsētvidē.

    “Tehnoloģisko jauninājumu ieviešana publiskajā sektorā ir iespējama un nepieciešama, tāpēc novērtējam iespēju tos iepazīt. Priecājamies, ka Latvijā ir tik pretimnākoši un aktīvi sadarbības partneri kā Idea Lights, kas rāda piemēru citu inovatīvu ideju attīstītājiem,” turpina Egliņš-Eglītis.

    Viena no lielākajām Idea Lights priekšrocībām ir sistēmas pielāgojamība teju katram pilsētas nostūrim. Piemēram, diennakts tumšajā laikā pilsētas galveno ielu apgaismojumu var uzstādīt uz 100%, kamēr gaismekļu spilgtumu guļamrajonos var samazināt līdz līmenim, kas nodrošina gan iedzīvotāju mieru, gan drošību.

    “Katra pilsēta ir citādāka, un šīs atšķirības nosaka iedzīvotāju vēlmes un vajadzības. Idea Lights, manuprāt, ir viens no risinājumiem, ar kuriem pašvaldības var izrādīt rūpes gan par savējiem, gan par viesiem,” stāsta Kristaps Veidmanis, Idea Lights pārdošanas vadītājs, piebilstot ka projekts tiek virzīts arī globālajā tirgū.

    Savkuārt vietnē Idealights.lv pieejams kalkulators, ar kuru aprēķināt potenciālo budžeta ietaupījumu. Tas noderēs gan pašvaldību pārstāvjiem, gan citiem interesentiem, kas vēlas uzlabot pilsētvides energoefektivitāti, vienlaicīgi ietaupot līdzekļus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wallaby
    01.10.2021 09:04

    Pēc video redzētā jāsecina, ka vēl stipri gļuko. :) Tehnoloģija jau veca, nav nekāda inovācija. Un, parasti, pašvaldības to neizvēlas, jo LED enerģijā apēd mazāk, nekā motion sensori un softs. Latvijā gan šis brīnums varētu iziet cauri, jo taukpurniņi dabūs otkatu, ja parakstīsies par projektu ieviešanu.

    Reklāma