Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas un Slovēnija sadarbosies valodu tehnoloģiju jomā

    Jaunākie raksti

    Pieaugot mazo valodu izaicinājumiem digitālajā laikmetā, Latvijas un Slovēnijas pētnieki, klātesot abu valstu prezidentiem, 28. septembrī parakstīja valstiski nozīmīgu vienošanos par sadarbību valodu tehnoloģiju jomā. Abu valstu sadarbība, apmainoties ar pieredzi, zināšanām, tehnoloģijām un piedaloties kopīgos pētniecības projektos, praktiski stiprinās latviešu un slovēņu valodas digitālajā pasaulē.

    Sadarbības vienošanās tika parakstīta Slovēnijas Digitālajā centrā Ļubļanā, piedaloties Latvijas Valsts prezidentam Egilam Levitam un Slovēnijas Republikas prezidentam Borutam Pāhoram. No Latvijas puses sadarbības memorandu parakstīja valodas tehnoloģiju uzņēmums Tilde un Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Lingvodatorikas laboratorija. Slovēnijas pusi sadarbībā pārstāv Jožefa Stefana institūta Mākslīgā intelekta departaments un Ļubļanas Universitātes Valodas resursu un tehnoloģiju centrs.

    Reklāma

    Sadarbības memorands ietver zināšanu, inovāciju un tehnoloģiju apmaiņu, sadarbību nacionālās un Eiropas politikas veidošanā valodu tehnoloģiskās līdztiesības nodrošināšanai, sadarbību latviešu un slovēņu terminoloģijas, leksisko un semantisko datu attīstībā, kopīgu projektu veidošanu, kopīgu semināru un pasākumu organizēšanu, kā arī citas aktivitātes, lai praktiski stiprinātu latviešu un slovēņu valodu tehnoloģisko attīstību.

    “Slovēņu un latviešu valoda saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem savu valodu nostiprināšanā digitālajā laikmetā, un abas valstis pievērš lielu vērību savu valodu tehnoloģiskajai attīstībai. Pieredzes apmaiņa, sadarbība tehnoloģiju jomā, kopīgu pozīciju izstrāde ar Eiropas daudzvalodību saistītajos jautājumos var sniegt nozīmīgu pienesumu abām valstīm,” sacīja Valsts prezidents. Sadarbība paredz arī vairot izpratni par to, cik svarīgi ir novērst digitālo plaisu starp mazākām un lielākām valodām. Abu valstu institūcijas vienojās kopīgi aktualizēt valodu digitālās līdztiesības jautājumus gan nacionālā, gan Eiropas Savienības un UNESCO līmenī.

    Šī vienošanās paplašinās līdzšinējo sekmīgo uzņēmuma Tilde un Jožefa Stefana institūta sadarbību kopīgos pētniecības un inovāciju projektos valodas resursu un tehnoloģiju jomā. “Mūsu sadarbība ar Slovēniju parāda, cik nozīmīgi ir apvienot spēkus, lai mazās valodas ne tikai izdzīvotu, bet pilnvērtīgi iekļautos digitālajā pasaulē un mākslīgajā intelektā,” par parakstīto vienošanos gandarījumu pauž Tildes valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

    Jožefa Stefana institūts ir vadošā Slovēnijas pētniecības organizācija, kas darbojas plašā lietišķo un fundamentālo zinātņu spektrā. Institūts ir starptautiski labi pazīstams ar pētījumiem un risinājumiem liela apjoma tekstuālu un audiovizuālu datu analīzē, zināšanu izguvē un analīzē. Jožefa Stefana institūta paspārnē ir izveidots UNESCO Starptautiskais Mākslīgā intelekta pētniecības centrs, kura koordinācijas tīklā piedalās arī Latvija.

    Tilde ir viens no vadošajiem Eiropas valodas tehnoloģiju un lokalizācijas uzņēmumiem. Attīstot mākslīgā intelekta tehnoloģijas, Tilde nodrošina atbalstu valodu dzīvotspējai digitālajā laikmetā. Uzņēmuma izstrādātie risinājumi ietver mašīntulkošanas sistēmas, virtuālos asistentus, tērzēšanas botus, runas atpazīšanu un runas sintēzi, tiešsaistes terminoloģijas pakalpojumus, kā arī tulkošanas, pareizrakstības un korektūras rīkus. Tilde aktīvi darbojas informācijas tehnoloģiju pētniecības un attīstības jomā un īsteno dažādus starptautiskus un nacionālus pētniecības un inovāciju projektus Eiropas Savienības programmās.

    Ļubļanas Universitātes Valodas resursu un tehnoloģiju centrs nodarbojas ar pētniecību un praktiskiem risinājumiem, lai slovēņu valodu varētu plaši lietot jaunākajās tehnoloģijās.

    Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Lingvodatorikas laboratorija pēta mākslīgā intelekta lietojumu dažādu valodas analīzes un apstrādes uzdevumu veikšanā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma