Web Analytics
More
    Reklāma

    Mercusys MR30G Wi-Fi 5 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Ko mūsdienās var izdarīt ar 30 eiro? Aiziet ar bērnu līdz zooloģiskajam dārzam, apēst paknapas trīs picas, izbraukt pāris reizes ar tingeltangeli, kas kā viltīga ērce atkal piesūkusies starp mikrorajona daudzstāvenēm. 30 eiro aptuveni ir mēneša maksa par interneta un televīzijas pieslēgumu.

    Vēl par 30 eiro var iegādāties bezvadu maršrutētāju Mercusys MR30G, lai ar Wi-Fi signālu noklātu divu vai pat trīs istabu mitekli. Šodien mēģināsim izpētīt, ko pircējs var gaidīt no Mercusys MR30G.

    Reklāma

    Man ir tādas aizdomas, ka man pirmais bezvadu maršrutētājs, ko iegādājos pirms aptuveni 15 vai 16  gadiem, maksāja vairāk par Mercusys MR30G, turklāt tas ir eiro pārrēķinot latos un neņemot vērā šodienas dārdzību jebšu inflācijas nodarīto maciņam šo gadu laikā.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AC1200 (867 Mb/s + 300 Mb/s)
    • Antenas: četras ārējās, 2×2 MU-MIMO (2.4 GHz, 5 GHz ), 20/ 40/ 80 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 2
    • LED indikatori: Power, WAN
    • Pogas: WPS, Reset
    • Izmēri: 159.7 × 125.9 × 37.1 mm
    • Papildus: QoS
    • Cena: ap 30 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    Mercusys MR30G izvēlēti visai labi un šai cenai pat ļoti labi materiāli, maršrutētāja korpuss pat daļēji ir caurspīdīgs, bet caurspīdīgumu var redzēt tikai visai spilgtā gaismā. Pats Mercusys MR30G ir neliels, tas ir viens no mazākajiem redzētajiem bezvadu maršrutētājiem. Mercusys MR30G veidots neierastā formā, kas droši vien varētu atgādināt kādu starpzvaigžņu kuģa dizainu.

    Mercusys MR30G ir pamatīga izmēra četras ārējās antenas, viena WAN un tikai divas LAN pieslēgvietas. Maršrutētājam pie katras pieslēgvietas ir gaismiņa, kas ziņo par darbības aktivitāti.  Ja ar vadu pie maršrutētāja plāno likt klāt vairāk nekā divas ierīces, bet uzreiz meklē citu maršrutētāja modeli, jo atsevišķs komutators (switch) jau maksā pāri 20 eiro.

    Ierīci iespējams skrūvēt pie sienas, kas arī ir neliels pluss, jo daudziem redzētajiem maršrutētāju modeļiem šī iespēja vairs netiek piedāvāta. Mercusys MR30G  komplektā atradīsi nelielu elektrības vadu ar barošanas bloku, dažas instrukcijas lapas un aptuveni metru garu LAN vadiņu.

    Iestatīšana

    Lai arī Mercusys MR30G netiek piedāvāta pavadošā lietotne, tomēr ierīci iestatīt bez problēmām varēsi arī ar viedtālruni. Viedtālruņa saskarne smuki pielāgojas un kopē visas tās pašas iespējas, ko atradīsi datora tīmekļa pārlūka saskarnē.

    Iestatīšanai atliek pievienot Mercusys MR30G pie elektrības un interneta vada, pieslēgties pie Mercusys MR30G izveidotā Wi-Fi, ievadīt Wi-Fi paroli (atrodas uz maršrutētāja apakšējās daļas) un ievadīt tīmekļa pārlūkā adresi mwlogin.net. Pēc tam atliek izvēlēties jaunu maršrutētāja paroli, ievadīt SSID un Wi-Fi paroli. Mercusys MR30G pārstartēsies un būs gatavs lietošanai.

    Varēsi pielāgot, kad Mercusys MR30G spīdina vai nespīdina darbības indikatorus, bezvadu maršrutētājs pats prot noteiktos laikos pārstartēties, bet ar šo arī izbeidzas papildu iespējas. Nevaru arī sacīt, ka no 30 eiro ierīces būtu gaidījis kaut ko vairāk.

    Mercusys MR30G piedāvā manuālu QoS un arī vecāku pārvaldības iespējas. Jārēķinās, ka programmatūras labojumu gadījumā šis maršrutētājs nepratīs pats atjaunināties, nāksies programmatūras labojuma datni ielādēt no ražotāja lapas, pieslēgties ar datoru un vadu pie Mercusys MR30G, ieiet tā saskarnē un tad manuāli uzsākt programmatūras labojuma uzstādīšanu. Tiesa, šobrīd Mercusys MR30G nekādus programmatūras labojumus vēl nepiedāvā.

    Ātrdarbība

    Ķeramies pie jau iepriekš izslavētās Mercusys MR30G ātrdarbības. Šis bezvadu maršrutētājs nav pats ātrākais redzētais, bet tas visai iespaidīgi parāda, ka arī zemāka cena nav šķērslis jēdzīgai veiktspējai.

    Sākam ar viedtālruņa ātruma mērījumiem, kam izmantoju OnePlus 8T. Redzam, ka te ātrumi nav ļoti augsti, bet noteikti ar tiem būs gana, lai izdarītu viedtālrunī visu, ko vien sidrs kāro. 527 Mb/s augšup (ap 65.8 MB/s) un 423 Mb/s lejup (ap 52.8 MB/s) ir pieklājīgi datu pārraides ātrumi.

    Tālāk seko mērījumi blakus istabā un tālākajā istabā, kur starp maršrutētāju un viedtālruni ir aptuveni 12 metri un trīs reģipša sienas. Durvis gan stāv vaļā. Nez kāpēc tālajā istabā ātrumi atkal pieauga.

    Tagad seko ātruma tests, kur viens dators ar vadu pievietos pie Mercusys MR30G, bet otrs dators darbojas bezvadu režīmā. Otrajam datoram ir Intel AX200 bezvadu tīkla karte. 483 Mb/s un 456 Mb/s vēl arvien ir visai cienījams ātrums šādas cenas bezvadu maršrutētājam.

    Var redzēt, ka  Mercusys MR30G ļauj nedaudz no sevis aizmukt dārgiem Wi-Fi 6 un arī pāris testētajiem Wi-Fi 5 maršrutētājiem, bet to jau varējām gaidīt. Visai pieņemamus rezultātus Mercusys MR30G uzrāda arī blakus istabā un tālākajā istabā.

    Kopumā jāsaka, ka tiešā redzamībā Mercusys MR30G, protams, piekāpjas dārgākiem Wi-Fi 6 un arī Wi-Fi 5 maršrutētājiem. Var redzēt, ka tālākās istabās tik strauji nekrīt signāla stiprums un attiecīgi ātrdarbība un stabilitāte, bet tāpat dārgāki maršrutētāji ir redzami ātrāki.

    Ja tavā mājoklī ir 100 Mb/s līdz 200 Mb/s ienākošais interneta pieslēgums, tas ar Mercusys MR30G bez problēmām var iztikt.

    Nobeigumā

    Mercusys MR30G ir jēdzīgs sākuma līmeņa bezvadu maršrutētājs, kas nepiedāvā pašus lielākos datu pārraides ātrumus, bet neko tādu no 30 eiro ierīces arī gaidīt nevajadzētu.

    Mercusys MR30G lielisks pielietojums būtu tā novietošana pagrabā vai kādā citā tehniskajā telpā, kur ienāk vada internets, bet ir vājš Wi-Fi. Tāpat Mercusys MR30G iederētos īres dzīvokļos vai šādu iekāru vari uzstādīt vecvecākiem, ja neapmierina interneta pakalpojumu sniedzēja dotā iekārta vai arī tāda nav iedota.

    Patika

    • pieejama cena
    • vienkārša iestatīšana
    • labi uzbūves materiāli
    • iespēja pieskrūvēt pie sienas

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • tikai divas LAN pieslēgvietas
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    TiriPiri
    04.10.2021 12:02

    Viss būtu labi, bet domāju, ka ar defaultiem testiem nav jēgas. Man šķiet ka jātestē slodzes laikā. Jo, kad rūterim ir slodze, tad notiek/radzami patiesie viņu veiktspējas rādītāji. Jau varu prognozēt, ka šis rūteris netur slodzi un taupot naudu, bieži vien ģimenes apstākļos, rūteri prasīsies biežāk restartēt.Visgrūtāk iet, kad vairākiem locekļiem notiek videokonference un viss pakarās :)

    Reklāma