Web Analytics
More
    Reklāma

    Bitkoinu ieguve ik gadu rada ap 37 000 tonnu e-atkritumu

    Jaunākie raksti

    Nav nekāds noslēpums, ka kriptovalūtu ieguve nodara būtisku kaitējumu videi. Patērētais elektroenerģijas apjoms aiziet kosmiskos ciparos, radot ievērojamu siltumnīcefekta gāzu piesārņojumu. Līdztekus tam īpaši “Bitcoin” ieguve rada lielu daudzumu elektronisko atkritumu. Aprēķināts, ka gadā kopumā tās ir ap 37 000 tonnas jeb uz katru transakciju vidēji 272 g e-atkritumu. Salīdzinājumam tikpat daudz e-atkritumu (tālruņi, personālie datori, printeri) gada laikā savāc Nīderlande.

    Kriptovalūtu rakšana rada lielu slodzi elektroniskajām iekārtām. Tāpēc likumsakarīgi, ka tās salīdzinoši krietni ātrāk noplīst. Pētnieki lēš, ka “Bitcoin” ieguves ierīču vidējais kalpošanas laiks ir tikai 1,3 gadi.

    Reklāma

    Tā kā elektroenerģijas patēriņš ir kriptovalūtu racēju lielākās galvassāpes, jāmeklē risinājums – efektīvāki procesori. Tas mudinājis pāriet uz ļoti specifiskām mikroshēmām “Application-specific Integrated Circuits” (ASIC), ko var izmantot tikai “Bitcoin” ieguvei. Tās savu īpašību dēļ pēc nokalpošanas nevar izmantot citiem uzdevumiem vai citu kriptovalūtu rakšanai.

    Lai gan ASIC čipi vēlāk automātiski pārvēršas e-atkritumos, lielu daļu “Bitcoin” ieguves iekārtu svara veido metāls un alumīnijs, ko teorētiski var pārstrādāt. Taču, cik liela iespēja, ka kriptovalūtu racēji ir tik apzinīgi un to tiešām dara? Jāatzīmē, ka šobrīd pasaulē 17% no visiem e-atkritumiem tiek pārstrādāti.

    Pētnieki uzskata, ka viens no veidiem, kā samazināt e-atkritumu apjomu, ir cita “Bitcoin” darījumu pārbaudes metode. Šī brīža pieeja prasa pārāk apjomīgu skaitļošanu, kas patērē milzu enerģiju.

    AvotsBBC
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    25.09.2021 12:08

    Bail pat domāt, kādus iekārtu kalnus un enerģijas jūras gadu garumā ir nokurinājuši geimeri :|

    Zumzum
    25.09.2021 15:53

    Bitcoins slikts, Kristapa nekad nevienam nevajadzīgais scam-shitcoins labs.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    25.09.2021 22:42
    Reply to  Zumzum

    Kas ir tas scam-shitcoins?

    Reklāma