Web Analytics
More
    Reklāma

    Norvēģija jau nākamā gada pavasarī pilnībā varētu pāriet uz elektroauto tirdzniecību

    Jaunākie raksti

    Norvēģija nu jau ilgstoši bijusi līderpozīcijās elektroauto pārdošanas rādītājos, tam jau sen nevienu nepārsteidzot. Jau iepriekš gana plaši izskanējis, ka Norvēģija līdz 2025. gadam plāno pilnībā atteikties no iekšdedzes dzinējiem jaunās automašīnās. Šāds uzstādījums pagaidām nav ierakstīts likumos, taču tāds ir valsts mērķis.

    Lai arī uzstādītais mērķis un tā realizēšanas termiņš pienāks vien pēc dažiem gadiem, iekšdedzes dzinēji no Norvēģijas tirgus varētu tikt izspiesti vēl krietni ātrāk – aprēķini liecina, ka, saglabājoties pašreizējai pārdošanas rādītāju tendencei, pēdējie jaunie auto ar iekšdedzes dzinēju Norvēģijā varētu tikt pārdoti jau nākamā gada pavasarī, valstij pēc tam pilnībā pārejot uz jaunu elektroauto tirdzniecību.

    Pēdējie dati no Norvēģijas atbildīgajām instancēm liecina, ka mazāk nekā 10 procenti valstī pārdoto jauno auto darbojās tikai ar iekšdedzes dzinēju, proti, vairāk nekā 90 procenti pārdoto auto bija pilnvērtīgi elektroauto vai vismaz hibrīdi. Valsts iestādes atzīst, ka mašīnu ar iekšdedzes dzinēju pārdošana Norvēģijā, visticamāk, turpināsies vēl kādu laiku, jo visos segmentos pagaidām nav pieejamas konkurētspējīgas alternatīvas. Kopš gada sākuma 14 no 15 vislabāk pārdotajām mašīnām Norvēģijā bijušas pilnīgi elektriskas.

    Nenoliegsim, ka elektroauto panākumi Norvēģijā lielā mērā saistāmi ar dzīves līmeni un kopējo ekonomisko situāciju Skandināvijas valstī, kas cilvēkiem ļauj iegādāties šīs mašīnas, kuras pagaidām ir dārgākas nekā alternatīvas ar iekšdedzes dzinējiem. Tāpat valsts piekopusi agresīvu nodokļu un atbalsta politiku, sniedzot nodokļu atlaides un citus labumus elektroauto pircējiem, savukārt tiem, kas izvēlas mašīnas ar iekšdedzes dzinējiem, jāmaksā milzīgi nodokļi, kas šādu pirkumu padara neizdevīgu. Pēdējo gadu laikā dažādi bonusi tieši elektroauto gan mazinājušies, jo tiem vairs nav pieejamas bezmaksas stāvvietas, kā arī jāmaksā par maksas ceļu lietošanu. Šobrīd pāreja uz elektroauto Norvēģijā jau ir itin pašsaprotama un cilvēki nevēlas iegādāties jaunas mašīnas, no kurām pēc tam būs sarežģīti atbrīvoties vai tās uzpildīt. Jau šobrīd degvielas uzpildes stacijās notiek degvielas sūkņu nomaiņa pret elektroauto uzlādes iekārtām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    24.09.2021 12:13

    Vēl tikai jāsagaida nopērkami pikapi, ar kuriem var izvizināt kūtsmēslus ar 100km/h, un pasažieru busiņi, tad varēs tirgot tikai elektriskos.

    Last edited 2 years ago by Elektriķis
    Krotow
    24.09.2021 13:00

    Pie tēmas – dīzeļa tirgošanas panīkums Anglijā dēļ auto tranzīta samazināšanās.
    https://www.reuters.com/world/uk/bp-restrict-uk-petrol-station-deliveries-due-driver-shortage-itv-2021-09-23/

    Norvēģijā šis var būt gaidāms un arī benzīnam salīdzinoši drīz.

    24.09.2021 13:32
    Reply to  Krotow

    Tur taču skaidi un gaiši rakstīts, ka iemesls ir šoferu trūkums, nevis tas, ka kādam vairs nevajag degvielu.

    Viesulis
    24.09.2021 17:01
    Reply to  Krotow

    Fake news! :D

    REALAIS
    24.09.2021 18:18
    Reply to  Krotow

    Labs joks. KROTOW taisa Fake news uz vietas. Svaigi cepts pa tiešo no krāsns.

    Last edited 2 years ago by REALAIS
    Jjj
    26.09.2021 00:47
    Reply to  REALAIS

    Mudaks vnk angliski nejēdz

    Arčiņš
    24.09.2021 16:49

    Latvija kā lielu bonusu pasniedz atbalstu el auto iegādei , lai gan viss labākais ir Norvēģijas paraugs kur el auto ir pilnībā atbrīvots no nodokļa to pērkot. Tā rezultātā degvielas auto kļūst daudz neizdevīgāks. Plānots ka no nākamā gada arī el auto tiks aplikts ar PVN. Nodoklis tiks aprēķināts no summas kas pārsniedz 60000 eiro. Tas nozīmē ka visas populārākās mašīnas kā model Y un 3, Mach e , id4 ,ionic 5 un pat BYD Tang turpinās būt beznodokļu.

    Normunds
    25.09.2021 08:26

    Un ja kāds gribēs braukt tūrismā uz Norvēģiju ar ICE auto?

    Tūrists
    25.09.2021 09:00
    Reply to  Normunds

    Droši vien ar nodokļiem un benžas cenu viņu pastimulēs atlidot un īrēt EV uz vietas.

    Elektriķis
    25.09.2021 09:47
    Reply to  Normunds

    Rakstā ir stāsts par auto pārdošanu Norvēģijā, nevis par ICE aizliegšanu.

    Normunds
    27.09.2021 20:31
    Reply to  Elektriķis

    Domājot nedaudz plašāk – jo Norvēģijā mazāk ICE auto, jo mazāk un retāk degvielas uzpildes stacijas, jo nav ekonomiski izdevīgi uzturēt. Tātad braucot tūrismā nāksies plānot kur un kā uzpildīties.

    Reklāma