Web Analytics
More
    Reklāma

    Tet Latvijā sāk piedāvāt 10 Gbit/s optisko internetu

    Jaunākie raksti

    Pirmo reizi Latvijas vēsturē iedzīvotājiem ir pieejams 10 Gbit/s optiskais internets. 10 Gbit/s interneta tīklu attīsta tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet, un sadarbībā ar Salienas nekustamā īpašuma projekta attīstītājiem pirmie, kas tā priekšrocības varēs lietot ikdienā, ir kompleksa iedzīvotāji. Jau šoruden tīkls tiks izvērsts arī Imantā.

    Nākotnes interneta ātruma standarts 10 Gbit/s ir nepārspēts ātruma un signāla aiztures līmeņa ziņā. Tas ļauj 4K filmu lejupielādēt mazāk nekā 30 sekundēs. Līdz šim Latvijā ātrākais pieejamais optiskā interneta ātrums bija 1 Gbit/s.

    Reklāma

    “Tehnoloģiju attīstības, interneta un mobilo tīklu izmantošanas apjoma pieaugums ir digitālās izaugsmes neatņemama sastāvdaļa. Šī jaudīgā interneta ienākšana Latvijā ir liels solis uz priekšu elektronisko sakaru infrastruktūras attīstībā, un esmu pārliecināts, ka tādu priekšā vēl daudz. Arī viena no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas īstenotajām valsts digitālās transformācijas prioritātēm ir darbs pie kvalitatīva un nepārtraukta interneta pārklājuma un pieejamības nodrošināšanas neatkarīgi no tā, vai atrodies pilsētā, ciemā vai pārvietojies pa kādu no Latvijas autoceļiem,” uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

    “Optiskais tīkls visā pasaulē ir un vēl daudzus gadus būs spēcīgākā tehnoloģija, kas kalpos kā pamats inovatīviem risinājumiem, tostarp veicinās valsts iedzīvotāju digitālo progresu, inovāciju izaugsmi, 5G tīkla izvēršanu un kopējo Latvijas ekonomikas attīstību. Visās industrijās prasības pēc arvien lielāka datu apjoma pieaug, tādēļ spēja arvien ātrāk un drošāk pārraidīt datus kļūst arvien būtiskāka ikdienas efektivitātei un elastībai. Jau šobrīd Latvijas ģimenēs internetam ir pieslēgtas vidēji četras ierīces, un šis rādītājs ar katru gadu aug, tāpat kā pieaug video apjoms un kvalitātes prasības un citu lietoto datu apjoms. Tādēļ 10 Gbit/s ir jaunais standarts, uz ko kopīgi tiekties,” saka Tet galvenais izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

    “Iespēja būt par sadarbības partneriem pirmā jaunākās paaudzes optiskā interneta ievilkšanai nozīmē, ka esam daļa no stāsta par Latviju kā izcilu vietu, kur dzīvot. Salienas projekts jau līdz šim ir noteicis jaunus dzīves standartus Latvijā, būdams jaunatklājējs daudzās jomās. Pateicoties mūsu ambiciozajiem plāniem, esam kļuvuši par starptautiskās izglītības centru Latvijā ar trim starptautiskām skolām, mums ir viens no izcilākajiem golfa laukumiem Baltijā, mūsu teritorijā atrodas vienīgais Latvijā Outlet ciemats. 10 Gbit/s optiskā interneta ierīkošana ir atbilstoši nākamais solis mūsu attīstībā, kas saskan ar mūsu jaunatklājēja un inovatora misiju,” norāda Salienas Group valdes priekšsēdētājs Maikls Makarovs (Michael Makarov).

    10 Gbit/s ātrais internets nodrošina lielāko datu pārraides ātrumu, kāds līdz šim Latvijā ir bijis pieejams. Tas izceļas ar teicamu pieslēguma kvalitāti un sakaru nepārtrauktību. Pieejamība nākotnes internetam ir milzīga priekšrocība arī to profesiju pārstāvjiem, kuriem ir nepieciešama liela apjoma informācijas pārsūtīšana, piemēram, cilvēkiem, kas darbojas izklaides industrijā, datorspēļu industrijā, nodarbojas ar video tiešraidēm un citiem. Ātrā lejupielāde un augšupielāde kā arī minimālā signāla aizture ir lieliski piemērota arī datorspēļu entuziastiem.

    Ceļā uz nākotnes interneta ieviešanu pēc iespējas lielākam skaitam iedzīvotāju un uzņēmēju, Tet turpina pilnveidot optiskā tīklu infrastruktūras izbūvi visā Latvijā. Šogad optiskais internets ir kļuvis pieejams papildus gandrīz 5000 mājokļos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    24 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    iesacejs
    17.09.2021 08:51

    https://youtu.be/pjy7DpJ29fg
    Citur tas skats ir daudz bēdīgāks…

    Cena
    17.09.2021 09:55

    Cena ir zināma?

    Māris
    18.09.2021 09:24
    Reply to  Cena

    49 eur

    Normunds
    18.09.2021 11:07
    Reply to  Māris

    Tet jau publicējis cenu?

    Māris
    20.09.2021 09:12
    Reply to  Normunds

    Ja godīgi, tad nezinu vai ir publicējis. Bet manis norādītā cena būs un tuvāko gadu laikā noteikti necels. Jau pajautāju.

    Vai es varu atļauties 49 EUR mēnesī internetam un vai man vajag 10Gbit internetu, laikam nē. Bet 49 EUR/Mēn liekas super adekvāta cena, es pat nobrīnījos.

    Roberts
    17.09.2021 11:47

    Lejupieladet 4 k filmu legali no kurienes ? man fascine ka ltc joprojam officialas preses relizes runa par piratismu ka ikdienas standartu :D

    Lauris
    17.09.2021 13:21
    Reply to  Roberts

    Netflix piedāvā ielādēt,gan jau arī citi,kurus nelietoju.

    Roberts
    18.09.2021 10:33
    Reply to  Lauris

    Netflix piedava lejupieladet uz hdd filmu ?

    hdtrs
    17.09.2021 12:14

    Un dos klientiem rūteris kuru caurlaide ir 1gbits :D

    Māris
    18.09.2021 09:25
    Reply to  hdtrs

    Nē, dos 10Gbit

    ££££
    18.09.2021 11:26

    Pirms daudziem gadiem šī kompānija iedeva man sliktāko internetu manā mūžā. Reizēm nebija nedēļu a jāmaksā bija kā vienmēr.

    ***
    18.09.2021 12:12
    Reply to  ££££

    Taisnība psihologiem – bērnības traumas mūs pavada līdz mūža galam.

    Aigars Axx
    18.09.2021 12:57

    Zīmīgi, ka tet klienti nav par šo uzņēmumu tādā sajūsmā kā tet-s paši par sevi. Kārtējais bla-bla par progresu un tā nepieciešamību, infrastruktūras izveidi…
    Kāda infrastruktūra? Jelgavā, pilsētas centrā (Mātera 58), daudzdzīvokļu mājā nesola NEKĀDU struktūru! Ko darīt laukos, par to pat nerunāsim.

    Elektriķis
    18.09.2021 13:07
    Reply to  Aigars Axx

    Laukos ir tikai “Virszemes televīzija”, no kuras kaut kad principā atteicos, jo pa kluso bija pielikta klāt nauda, bet banka kā regulāro maksājumu pārskaitīja veco summu. Kad man pienāca draudu vēstule, tad samaksāju soda naudu un pametu šo pakalpojumu. Ar bankām šis TET nedraudzējās, tādēļ elektrība un gāze ir no Elektrum – tur šie tiek galā ar banku arī ar mainīgu rēķinu summu.

    Last edited 2 years ago by Elektriķis
    digitalk
    20.09.2021 12:15
    Reply to  Aigars Axx

    nu ja nevar, tad arī nesola. Vecrīga vairāk kā 25 gadus dzīvoja uz ADSL, kamēr citiem turpat blakus centrā sen jau bija ezernets. varbūt tu zini, ka jums tur viss ir ideāli pievelkams, bet tet ļaunprātīgi to nedara? padalies. vai arī tikai zini faktu, ka nesola, bet pašam tukša bilde un tupa muldēšana?

    Elektriķis
    20.09.2021 12:28
    Reply to  digitalk

    Nenocietos, iejaukšos. Tas gan bija sen atpakaļ, kad gribēju vara kabeli. Divas reizes pieteicos, jo 200m no mājas bija gaisvadu telefona līnija. Abas reizes atbilde: nav tehniski iespējams. Pēc brītiņa gaisvadu līniju nomainīja ar kabeli. Kad racējiem jautāju: vai vismaz kastīte būs pretī mājai, atbilde bija – tev vajadzēja pieteikties pirms projektēja šo kabeli… Ok, skatoties uz tehnoloģiju attīstību, tagad tas kabelis tāpat būtu “par šauru”, bet rūgtums tad palika :)

    digitalk
    20.09.2021 12:36
    Reply to  Elektriķis

    a ko tad nepieteicies? ;)
    [skumīgs joks]

    Krotow
    20.09.2021 14:25
    Reply to  Elektriķis

    Ej politikā un maini komunikāciju ievilkšanas noteikumus. Lai turpmāk, velkot vietējās sakaru līnijas, paredz pieslēgumus klientiem.

    Elektriķis
    20.09.2021 14:48
    Reply to  Krotow

    Pie kājas noteikumi – tagad ir brīvā konkurence un var izvēlēties, kurš mobilais operators dos datus. Toreiz telekomam deva monopola tiesības ar noteikumu ka “digitalizēs” visu Latviju. Drusku pamocījās, dodot attālākās vietās subsidētas LMT “telefona līnijas” (fiksēta kastīte ar vadu telefona pieslēgumu), un meta mieru.

    Krotow
    20.09.2021 16:22
    Reply to  Elektriķis

    Ātrākam pieslēgumam virs 100 Mbit joprojām vajadzēs “kabeli”. Vnk fizika un nekādas maģijas. Tas pats 5G pilsētā ar pietiekami daudz aktīvajiem lietotājiem būs tikpat “lēns” kā 4G. Ja nu vienīgi savienosies ātrāk.

    Elektriķis
    20.09.2021 16:32
    Reply to  Krotow

    Mēs te par laukiem…vēl ir drusku priekšlaicīgi vēlēties lai pa pļavām un mežiem būtu sarakti optiskie kabeļi.

    Kritizētājs
    27.10.2021 17:25

    Lielvārde, normāla izmēra pilsēta, nav tālu no Rīgas, bet optiskais internets pieejams tikai daudzīvokļu mājās, par privātmājām laikam nemaz nedomā! Attālinātajās mācībās man ir jāmocās ar mobilo internetu, kurš ir drausmīgi nestabils.

    Elektriķis
    27.10.2021 19:57
    Reply to  Kritizētājs

    Es sēžu 7km no T2 Skrīveru torņa un jāatzīst ka internetam nav vainas.

    HANS-PETER
    14.11.2023 19:41

    Optiskais kabelis jau 5 gadus guļ zemē no Tukuma līdz Sēmei! 15 metri no manas mājas! Diemžēl tas nav pieslēgts, un arī Tet tam nav nekādu plānu! Kamēr privātie provaideri aizstāvēsies un piedāvās bezvadu internetu caur bezvadu antenām, nekas nenotiks un ar LMT 4G var pacīnīties tie, kuriem nevar pieslēgties, piemēram, mana māja, jo tā ir miršanas zonā. Digitalizācija ir rezervēta tikai dažiem priviliģētiem cilvēkiem Latvijā, visi pārējie par to var tikai lasīt! Eiropa samaksāja par kabeļa ievilkšanu un tagad nav neviena, kas to gribētu vadīt! Tieši tas pats ar dzelzceļu no Venspils uz Rīgu, privātais sektors, precīzāk Reiss autobuss, liedza turpināt kursēt labi apmeklētajiem vilcieniem. Paldies par smirdīgajiem vecajiem autobusiem, kas tur brauc! Tāda ir Latvijas politika, ārpus Rīgas nekā un noteikti nav likumu. Patiesībā žēl, ka valda privātpersonas nevis politika! Labāk 10G interneta pieslēgums Mārupē un Balteserā nekā vismaz 1G interneta pieslēgums visā Latvijā! Optiskie kabeļi jau ir, kam gan ir drosme tos izmantot? Īstenībā Eiropas griba bija, lai Latvija tiktu digitalizēta nevis Rīga! Viss varētu būt tik skaisti, ja vien kāds beidzot kaut ko izdarītu! Es gaidīju ātru internetu kopš kabeļa uzstādīšanas dienas! Laikam būs jāraksta Eiropai, lai viņi redz, kam iztērējuši naudu. Tets arī pirms 2… Read more »

    Reklāma