Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA visurgājējam “Perseverance” beidzot izdevies iegūt pirmo paraugu no Marsa

    Jaunākie raksti

    NASA visurgājējs “Perseverance” uz Marsa atrodas jau vairāk nekā pusgadu. Jūlija izskaņā rakstījām, ka robots gatavojas sākt savu primāro uzdevumu – ievākt pirmos paraugus no Jazero krātera. Pirmais mēģinājums bija nesekmīgs. Taču, kā saka – labs nāk ar gaidīšanu un arī pacietību. Otrajā reizē robotam veicies labāk. NASA apstiprinājusi, ka zīmuļa platuma un rūsas krāsas iezis ir droši ievietots mēģenē, gatavs apstrādei un nosūtīšanai uz Zemi.

    Pirmajā reizē, kad “Perseverance” mēģināja iegūt ieža paraugu, NASA sākumā uzskatīja, ka uzdevums ir veikts, taču vēlāk atklājās, ka mēģene tomēr ir tukša. Tas radīja sava veida mistikas sajūtu, jo pētnieki bija droši, ka robotam izdevies paraugu paņemt. Vēlāk izrādījās, ka iezis bijis pārāk drūpošs, tāpēc līdz mēģenei tā arī nenonāca.

    Par aizvadītajā sestdienā iegūto paraugu NASA gan ir pārliecināta, jo tas mēģenē esot skaidri saskatāms. Iezis ir rūsganā krāsā, kas liek domāt, ka tas ir nogulmiezis. Tas, savukārt, liecina par iespējamu dzelzs un minerālu klātbūtni, un, pēc Arizonas štata universitātes pētnieka Stīvena Rafa (Steven Ruff) uzskatiem – tas norāda par ūdens klātesamību senāk.

    Tagad “Perseverance” galvenais uzdevums ir apstrādāt iegūto iezi un droši to noglabāt. Pēc tam atliek šo pašu ceļu iziet ar citiem paraugiem. Kad būs savākts pietiekošs skaits, NASA un Eiropas Kosmosa aģentūra uz Marsu nosūtīs raķeti un robotu, kas mēģenes ar paraugiem savāks un nogādās uz Zemi. Vienīgā problēma pagaidām ir tā, ka ne robots, ne raķete nav izveidoti, tiem pat vēl nav pabeigta dizaina. Taču, šķiet, laika vēl nedaudz ir – starts paredzēts 2026. gadā, sasniedzot Marsu līdz 2028. gadam.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma