Web Analytics
More
    Reklāma

    OLED tehnoloģijas ekrāni ASUS klēpjdatoros

    Raksts tapis sadarbībā ar ASUS.

    Jaunākie raksti

    Šodien nedaudz parunāsim par OLED ekrāniem, OLED tehnoloģijām un to priekšrocībām. Lai saruna nav dziļi teorētiska, par piemēru izmantosim ASUS produktus, kurus regulāri šeit testējam un aprakstām.

    OLED tehnoloģijas pamatā ir organiskas gaismas diodes, pateicoties tām datora ekrānam nav nepieciešams izmantot vēl papildus arī fona apgaismojuma, kā tas ir LCD tehnoloģijas gadījumā. OLED tehnoloģija rada iespēju veidot jaunus datoru monitoru un klēpjdatoru dizainus, piemēram, īpaši plānu ekrānu, kā biezums ir pielīdzināms tapetei, vai pat sarullējamu televizora ekrānu. OLED tehnoloģija būtiski uzlabo arī attēla kvalitāti, turklāt OLED attēlu uzlabo vairākās disciplīnās.

    Reklāma

    Lieliska attēla kvalitāte

    OLED ekrāniem nav nepieciešams fona apgaismojums, katrs pikselis ir pats par sevi – pēc nepieciešamības fona apgaismojums tiek ieslēgts vai izslēgts. Tādā veidā tiek panākta ideāla melnā krāsa, ar kuru diemžēl nevar lepoties LCD tehnoloģijas, jo, kā visiem LCD ekrāniem, tiem ir nepieciešams fona apgaismojums. Fona izgaismojums arī dažādus grūti novēršamus ekrāna defektus, piemēram, tā dēvēto backlight bleed.

    Tabula: ASUS

    LCD ekrānu un monitoru sortiments ir gana plašs, turklāt katram modelim attēla kvalitāte var būtiski atšķirties. Labākajiem šīs tehnoloģijas ekrāniem ir fona apgaismojums, kas tiek iedalīts daudzos blokos, kuri pēc nepieciešamības ieslēdzas. Tomēr OLED ekrāniem ir vairākas priekšrocības, būtiskākā – tiem nav nepieciešamības pēc fona apgaismojuma. Šajā gadījumā pat var savīt, ka OLED katrs pikselis ir kā LCD vesela izgaismojuma zona. Kā arī OLED gadījumā katrs pikselis var attēlot krāsu pēc nepieciešamības, tādējādi attēla kontrasts ir gandrīz nesalīdzināmi labāks OLED ekrānos.

    Attēls: ASUS

    Skaidrāks attēls jebkurā spilgtumā

    LCD ekrānu spilgtums mēdz būt lielāks salīdzinājumā ar OLED, patiecoties papildus fona gaismas avotam. Ekrāna spilgtums ir svarīgs kritērijs, taču tas ir jāizvērtē arī kontekstā ar melnās krāsas atspoguļojuma kvalitāti un ekrāna kontrastu. OLED ekrāniem nav nepieciešams fona apgaismojums, kas ir galvenais traucēklis ideālai melnajai krāsai.

    Ekrāna izšķirtspēja un video apstrāde – šie kvalitātes rādītāji nav tieši atkarīgi no LCD vai OLED tehnoloģijām, bet vairāk no video apstrādes procesora un paneļa izšķirtspējas. Kā, piemēram, šobrīd var iegādāties 4K vai at 8K izšķirtspējas ekrānu gan OLED, gan LCD LED izgaismojuma televizoros. Abas tehnoloģijas var sniegt līdzvērtīgu uzlabotu attēla kvalitāti un citus labumus.

    Attēls: ASUS

    OLED tehnoloģija sniedz būtiski labākus skatīšanās leņķus jeb iespēju baudīt kvalitatīvu attēlu no dažādiem skatu punktiem, bet šis gan ir svarīgāk tieši televizoros. LCD tipa  televizoros bieži ir iestrādātas papildus tehnoloģijas, kas uzlabo skatīšanās leņķi, bet šie uzlabojumi nevar panākt ideāli vienmērīgu fona apgaismojumu visā ekrāna laukumā, salīdzinot ar OLED, un tajā brīdī attēla krāsas var mainīties atkarībā no skatīšanās leņķa.

    Zilās gaismas radītie traucējumi

    OLED ekrāna izmantošana ir viens no veidiem, kā pasargāt sevi no tā dēvētas zilās gaismas. Jebkura datora ekrāns izstaro gaismu, kuru uztver mūsu acs tīklene, kas tālāk šo apstrādā un pārveido uztverto gaismu un elektrisku impulsu veidā nosūta uz smadzenēm attēla uztverei. Ekrāns, līdzīgi kā jebkurš gaismas avots (lampa, Saule u.c.), izstaro gaismu, kas sastāv no dažādām spektra krāsām. Ekrānu lietošana strauji pieaugusi tikai pēdējos aptuveni 10 gados, mēs ar tiem mostamies, dzīvojam visu dienu un ejam gulēt. Pagaidām pētījumi, kuros būtu pierādītas zilās gaismas kaitīgās iedarbības sekas uz mūsu acs tīkleni vai citām struktūrām, vēl tikai top.

    Diagramma: ASUS

    Par zilo gaismu, kas šobrīd ir daudzu diskusiju avots, dēvē starojumu diapazonā no 415 nm līdz 455 nm. Ja aplūko Saules izstarotās redzamās gaismas spektru, tad redzams, ka zilās gaismas daudzums pakāpeniski samazinās un nav ar izteikti lielu intensitāti, salīdzinot ar zaļo gaismu. Savukārt viedierīču, datoru un TV ekrāniem ir izteikts zilās gaismas pārsvars – zilo staru intensitāte ir salīdzinoši lielāka nekā zaļajai gaismai.

    Vai šī zilā gaisma ir kaitīga redzei? Zilā gaisma uz mums iedarbojas divējādi. Tā ir nepieciešama, lai mēs būtu aktīvi dienas laikā, kā arī, lai mēs pamostos un būtu mundri. Ja zilās gaismas būs par daudz, tad tā var radīt miega un citus traucējumus. Viss ir atkarīgs no devas un intensitātes – līdzīgi kā ar jebkuru lietu mūsu dzīvē.

    Attēls: ASUS

    Īss reakcijas laiks

    Reakcijas laiks nosaka ekrāna spēju reaģēt uz attēla izmaiņām, to mēra milisekundēs. Jo mazāks reakcijas laiks, jo mazāks laiks ekrānam nepieciešams, lai radītu attēlu, un tas ir īpaši nozīmīgs skatoties spēlējot datorspēles, kā arī skatoties video un pat veicot video apstrādi.

    OLED tehnoloģija piedāvā aptuveni 50 reizes ātrāku pikseļu reakcijas laiku, ko gan nevajadzētu jaukt vienā putrā ar kopējo sistēmas reakcijas laiku un paša lietotāja reakcijas laiku. Jebkura datora komponente (pele, videokarte, monitors utt.) nedaudz paildzina laiku, kas paiet starp peles klikšķi un to, ko redzam monitorā.

    Tiek uzskatīts, ka cilvēka paša reakcijas laiks ir starp 200 un 250 ms, bet datora visas sistēmas kopējais reakcijas laiks tiek lēsts aptuveni 10 ms līdz pat 50 ms robežās. Lielu daļu no tā sastāda monitora reakcijas laiks.

    Attēls: ASUS

    Ražotāji dažādi attēlo ekrāna reakcijas laikus, bet viens ir skaidrs – OLED tehnoloģija ir ātrāka par LCD ekrānu spējām.

    Klēpjdatori ar OLED displejiem

    ASUS piedāvā veselu lērumu ar jauniem klēpjdatoriem, kas aprīkojami ar OLED ekrāniem. Pagaidām gan OLED ekrāni nonākuši biznesa klases, grafisko darbu profesionāļu un mājas lietotāju (nelieliem darbiem un izklaidēm paredzētos) klēpjdatoros. Spēlēm paredzēti OLED ekrāni ir visai maz izplatīti, bet atrodami daži 4K 120 Hz OLED televizori, kas gan vairāk paredzēti moderno spēļu konsoļu lietotājiem.

    Attēls: ASUS

    Iepriekš esam redzējuši ASUS ZenBook Pro Duo klēpjdatoru, kas bija aprīkots ar ļoti skaistu 4K OLED ekrānu. ZenBook Pro Duo ir 4K izšķirtspējas OLED ekrāns ar 100% sRGB, Adobe RGB un DCI-P3 krāstelpu attēlojumu. Galvenais OLED ekrāns spēj nodrošināt gandrīz ideālu kontrastu, tas arī ir ļoti spilgts ar aptuveni 360 cd/m2. Maksimālā spilgtumā, visticamāk, ZenBook Pro Duo galveno ekrānu nekad neturēsi, varbūt vienīgi ārā, tiešā Saules gaismā. ZenBook Pro Duo ir tikai 60 Hz ekrāns, kas nozīmē, ka spēļu cienītājiem ar to var nepietikt. Šobrīd paša ASUS ražotajos klēpjdatoros pieejami arī 165 Hz un spriganāki LCD ekrāni.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma