Web Analytics
More
    Reklāma

    Seagate FireCuda Gaming Hard Drive ārējā cietā diska apskats

    Jaunākie raksti

    Seagate ar FireCuda Gaming Hard Drive piesaka sevi visai interesantai disciplīnai – turēt spēļu datus ārpus datorā ievietotajām atmiņām un cietajiem diskiem. Attiecīgi arī mēs pamēģināsim pāris spēles uzinstalēt uz šī ārējā cietā diska, lai pamēģinātu, vai tas ietekmē spēļu ielādes laiku un spēļu darbību.

    Reklāma

    Turēt modernās spēles uz ārējā cietā diska varētu pat būt loģiski, jo spēles mūsdienās sver apbrīnojami daudz. Ar aptuveni 500 GB datorā ievietotu SSD tipa atmiņu var nepietikt, lai uzinstalētu vairāk par trim vai četrām spēlēm. Īpaši tas attiecas uz klēpjdatoriem, kur nomainīt SSD tipa atmiņu var būt sarežģīti vai pavisam neiespējami.

    Seagate FireCuda Gaming sērijā atradīsi FireCuda Gaming Hard Drive (1 TB, 2 TB vai 5 TB) un arī FireCuda Gaming Hub (8 TB vai 16 TB). Pēdējais piedāvā arī priekšpusē izvietotas USB Type-C un USB-A pieslēgvietas.

    Tehniskā specifikācija

    • Ietilpība: 1 TB (atmiņa pieejama ar 1 TB, 2 TB vai 5 TB ietilpību)
    • Savienojums: USB 3.2 Gen 1, USB Type-A, vada garums 46 cm
    • Izmēri: 21.5 mm x 81.0 mm x 122.5mm
    • Svars: 266 g
    • Saderība: Windows un macOS
    • Programmatūra: Seagate Toolkit (rezerves kopiju veidošana, RGB kontrole), Razer Chroma RGB sinhronizācija
    • Cena: ap 65 eiro (1 TB), ap 90 eiro (2 TB) interneta veikalos. 5 TB versija Latvijā apskata tapšanas laikā maksā tuvu pie 170 eiro, bet pieejamība izskatās šaubīga

    Izskats un uzbūve

    FireCuda Gaming Hard Drive ārējais cietais disks veidots kantains un izvēlēta visai augstvērtīga plastmasa ierīces uzbūvē. Līdzi FireCuda Gaming Hard Drive komplektā saņemsi tikai USB vadu, kas ir 46 cm garš. Ar šo vada garumu ietiks, ja dators stāv uz galda, bet vads būs par īsu, ja dators atrodas zem galda vai datora ātrās USB pieslēgvietas ir izvietotas galddatora aizmugures vidusdaļā. Ar klēpjdatoru FireCuda Gaming Hard Drive vada garuma ziņā gan sadarbosies, visticamāk, ideāli, bet jau atkal jāskatās, lai klēpjdatoram būtu attiecīgi ātra USB pieslēgvieta.

    Dizains un plastmasas krāsas izvēlētas ļoti atturīgas, bet jāsaka, ka FireCuda Gaming Hard Drive visai pamatīgi pievelk putekļus.

    Cietā diska apakšdaļā nav izvietotas nekādas peciņas, kas pasargātu ierīci no skrāpējumiem un tā mazāk slīdētu pa galda virsmu. Gumijotas peciņas arī ārējo cieto disku pasargātu no vibrācijām.

    Re, kā rodas vibrācijas

    Programmatūra

    FireCuda Gaming Hard Drive ir saderīgs ar Windows un Apple macOS datoriem, šoreiz disku izmēģināsim kopā ar Windows datoru. Cietajā diskā izvietota saite uz reģistrācijas lapu.

    Disks sadarbojas ar Seagate Toolkit (rezerves kopiju veidošana, RGB kontrole) un Razer Chroma RGB izgaismojuma sinhronizācijai.

    RGB LED izgaismojums izvietots tikai FireCuda Gaming Hard Drive priekšpuses apakšdaļā, izgaismojums ir gana spilgts nedaudz aptumšotai telpai, bet pie atvērtiem aizkariem mājokļa dienvidu pusē pat apmākusies diena visai pamatīgi noplicina RGB krāsas un spilgtumu. Cietā diska RGB izgaismojums pielāgojams ar Seagate Toolkit programmatūru un to iespējams sinhronizēt ar Razer Chroma RGB atbalstošām ierīcēm, bet man šādas ierīces nav un nevarēšu neko sīkāk par šo pastāstīt.

    Ar Seagate Toolkit iespējams veidot automātiskas un manuālas rezerves kopijas, programmatūra ir ļoti vienkārša, viss tiek saskarnē paskaidrots un ar to rīkoties varēs jebkurš iesācējas. Rescue Services sola arī atgūt lietotāja datus, ja kas notiek ar cieto disku, bet man izskatās, ka šis serviss klientiem no Latvijas nav pieejams.

    Veiktspējas testi un ātrumi

    Ātruma testiem izmantojam pieklājīgu galddatoru ar nepieciešamajām USB pieslēgvietām. Zemāk tabulā varam redzēt, ko tieši USB nosaukumu veidotāji mums ir sagatavojuši, lai vēl vairāk sajauktu galvu.

    Specifikācija Vecais nos. Jaunais nos. Mārketinga nos.
    USB 3.2 nav USB 3.2 Gen 2×2 SuperSpeed USB 20 Gbps
    USB 3.1 USB 3.1 Gen 2 USB 3.2 Gen 2 SuperSpeed USB 10 Gbps
    USB 3.0 USB 3.1 Gen 1 USB 3.2 Gen 1 SuperSpeed USB

    Testos izmantotais dators

    • Sistēmplate: ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME
    • Procesors: Intel Core i9-9900K
    • Procesora dzesētājs: Cooler Master, MasterLiquid 240
    • Videokarte: Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER GAMING OC 8G
    • Operatīvā atmiņa: 16 GB Patriot Viper Steel RGB, 3600 MHz
    • Atmiņa: Patriot Viper VPN100 1 TB NVMe
    • Barošanas bloks: Xilence, 1050 W, Performance X, 80+ Gold
    • Monitors: LG 27UK850-W
    • Windows 10 64-bitu

    Crystal DiskMark uzrādīja gana augstus datu pārraides ātrumus – 136 MB/s sekvenciālajai nolasīšanai un 136 MB/s sekvenciālajam ierakstam. Šie dati ir ļoti tuvu tam (un pat pārsniedz to), kas būtu gaidāms no šāda tipa ierīces . Random nolasīšana un ieraksts arī ir ar visai augstiem rādītājiem – attiecīgi 135 MB/s un 134MB/s.

    AS SSD uzrādītie nolasīšanas un ieraksta ātrumi bija nedaudz zemāki, bet vēl arvien gana tuvu solītajiem ātrumiem ar 128 MB/s sekvenciālajai nolasīšanai un 126MB/s sekvenciālajam ierakstam.

    Reālos Windows 10 ieraksta un nolasīšanas testos redzam, ka FireCuda Gaming Hard Drive ārējais cietais disks gana ātrs, bet ne veiktspējas testu ātrs.

    Tagad mēģināsim pārcelt pāris ne pārāk prasīgas spēles uz FireCuda Gaming Hard Drive ārējo cieto disku, kam arī šī iekārta ir paredzēta vai vismaz tā tiek reklamēta. Sāku ar pavisam vienkāršu spēli, kas man jau kādu laiku čuč un gaida Epic veikalā – Absolute Drift. Spēle aizņem zem 200 MB, tā no FireCuda Gaming Hard Drive darbojas bez jebkādām problēmām.

    Otra spēle ir Rage 2, ko arī nebiju izvilcis ārā no Epic arhīva iepriekš. Rage 2 nav prasīga pret datora dzelžiem, bet tā aizņem ap 50 GB. Ar Rage 2 jāsaka, ka spēle arī lieliski darbojās no ārējā cietā diska, bet ir jārēķinās ar ilgākiem ielāžu laikiem. Tomēr ir jāsaprot, ka FireCuda Gaming Hard Drive darbojas ar aptuveni 100 MB/s, kas ir aptuveni SATA 5400 rpm HDD spējās, kamēr SATA cietais disks ar 7200 rpm darbojas aptuveni ar 150 MB/s. Jāņem gan vērā, ka SATA SSD diski darbojas tuvu pie 500 MB/s, nemaz nerunājot par NVMe, kas var sasniegt 3500 MB/s (PCIe 3.0) un līdz 5000 un pat 7000 MB/s (PCIe 4.0).

    Nobeigumā

    Kopumā ir jāsaka, ka spēles tiešām ir iespējams darbināt no FireCuda Gaming Hard Drive. Droši vien Cyberpunk 2077 un CS:GO es uz ārējā cietā diska neliktu, bet vairums ne pārāk prasīgo spēļu būs lietojamas, kad tās uzstādīsi uz FireCuda Gaming Hard Drive ārējā cietā diska. Ražotāja mājaslapā un vairākos PDF dokumentos tā arī neatradu, cik ātri pēc ražotāja domām būtu jādarbojas FireCuda Gaming Hard Drive ieraksta un nolasīšanas laikā, kas man šķita dīvaini.

    FireCuda Gaming Hard Drive līdzi tiek dota visai vienkārša un ērti izmantojama rezerves kopiju programmatūra. Jārēķinās, ka pilnas RGB LED izgaismojuma iespējas būs pieejamas tikai kopā ar Razer Chroma RGB atbalstošām ierīcēm, piemēram, ar Razer tastatūru un peli.

    No uzbūves viedokļa varēja vēlēties, lai FireCuda Gaming Hard Drive būtu aprīkots ar gumijotām peciņām, kas pasargātu ierīci no skrāpējumiem, no slīdēšanas un daļēji no vibrācijām. Tiesa, FireCuda Gaming Hard Drive tiek reklamēts ar iespēju to lietot gan noguldītu uz galda, gan arī pieslietu uz sāna vertikāli.

    Patika

    • atturīgs dizains ar iespēju ieslēgt RGB LED
    • pietiekami garš USB vads
    • jēdzīga rezerves kopiju un RGB regulēšanas programmatūra

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • nav peciņu apakšā
    • datu atgūšanas pakalpojums darbojas tikai atsevišķās valstīs
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alberts Kviesis
    24.08.2021 14:25

    Datu atgūšanai viens no jēdzīgākajiem risinājumiem – Recuva_rcsetup151 vai 153. No RGB jēgu patiešām neredzu, kam tas bling-bling nepieciešams..

    digitalk
    24.08.2021 16:17

    ikdienas lietotājam Recuva ir gana labs. nopietnākiem gadījumiem gan neder.

    Alberts Kviesis
    24.08.2021 21:57
    Reply to  digitalk

    Jā, bija darīšana arī ar drilleri:
    Disk Drill Windows Data Recovery (Windows) – jēdzīgs līdz 500MB atjaunošanai. Pēc tam gan šie paprasa samaksu.
    Drilleris atrada dziļāk bojātus failus un atjaunoja to struktūru. Recuva atrada vairāk pēc skaita

    digitalk
    25.08.2021 01:04

    khm. lūdzu nevajag maldināt lietotājus, kuriem mirst disks un dati svarīgi ar kaut kādiem softiem, kuri it kā visu izglābšot. glābšanas softam ir jāstrādā zemā līmenī, kā dmde un dd recover. noloko disku un ar ATA komandām dresē. pie problēmsektoriem pārlec uz priekšu un sāk lasīt atpakaļ.

    un to ir jāprot darīt. pirmā un vienīgā mana rekomendācija ir izslēdz kompi un vairāk to neaiztiec, ja gribi izglābt maksimumu.

    Alberts Kviesis
    25.08.2021 01:30
    Reply to  digitalk

    Man pašam šajā gadījumā bija foto aparātam SD karte, kur it kā nesvarīgi foto faili tika patīrīti pirms mēneša, taču atklājās, ka tajā periodā bija jābūt vienam objektam, kas nebija ticis kopēts uz PC. Tikmēr citu objektu ff tika pārrakstīti brīvi pa virsu rindas kārtībā. Tie rīki, kas bija manā rīcībā, radīja iespaidu, ka jā, ok – ir pēdējā mēnesī pārrakstīts, bet šūnas, kurās ir informācija, tika atjaunotas pusstundas laikā iesācēja līmenī (vismaz kāda sava pieredze). Zudums ap 30%

    Reklāma