Web Analytics
More
    Reklāma

    Razer Huntsman Mini 60% mehāniskās tastatūras apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz apskatam no 4GAMES saņemta Razer Huntsman Mini 60% mehāniskā tastatūra, kas pat mums ir visai neierasta, jo tā tomēr ir 60% izmēra tastatūra, kas pamatā paredzēt datorspēļu entuziastiem.

    Razer Huntsman Mini mehāniskā tastatūra pieejama divās versijās – ar lineārajiem un klikšķīgajiem (jā, pats ražotājs tā nodēvējis savus violetos slēdzīšus) slēdzīšiem. Apskatam saņemta Razer Huntsman Mini mehāniskās tastatūras lineāro slēdzīšu versija, es gan būtu balsojis par klikšķīgajiem slēdzīšiem, bet nu katram savi ieradumi. Tāpat jāatzīmē, ka Razer Huntsman Mini pieejama baltā vai melnā krāsā.

    Reklāma

    Attēls: Razer

    2008. gada 18. decembrī Latvijas datorspēlētāju sabiedrībā tika izveidots viens no pašiem pirmajiem veikaliem priekš īstiem geimeriem – 4GAMES. Tieši no 4GAMES Latvijas datorspēlētāji pirmie uzzināja par pašiem populārākajiem datorspēļu zīmoliem, tādiem kā RAZER, STEELSERIES, ROCCAT, DXRACER, HYPERX, FNATICGEAR, QPAD, REDSQUARE, FADECASE un daudziem citiem.

    Uzņēmuma 4GAMES izplatītā produkcija ieguva lielu atsaucību tās lietotāju vidū. Pateicoties sortimenta dažādībai un piedāvājuma lieliskajai kvalitātei, simtiem tūkstoši klientu augstu novērtēja uzņēmuma pakalpojumus. Šodien 4GAMES ir pats vecākais kibersporta produkcijas veikals Baltijā priekš profesionāliem geimeriem.

    Razer Huntsman Mini cena noteikti nav zema, tā tīmekļa veikalos maksā no aptuveni 135 eiro.

    Izskats un uzbūve

    Huntsman Mini ir neliela un simpātiska tastatūra, tās pamatā izmantota alumīnija konstrukcija, Razer Doubleshot PBT taustiņu cepurītes un un Razer Linear optiski mehāniskie slēdzīši. Tiek solīts, ka Razer Linear optiski mehāniskie slēdzīši iztur 100 miljonus piespiediena reižu, tātad tastatūra ir gandrīz mūžīga, ja vien to neaplej ar kādu dzērienu vai neļauj kaķim nograuzt taustiņus.

    Te pieminēšu, ka PBT taustiņu cepurītes ir daudz izturīgākas par ABS plastmasu – PBT taustiņu cepurītes daudz lēnāk kļūs spīdīgas.

    Razer pārlieku sevi neapgrūtina ar lineāla darbināšanu, Huntsman Mini tehniskajos datos tā arī neatradu tastatūras izmērus. Nomērīju, ka tie ir aptuveni 29 x 10 x 3.3 cm.

    Huntsman Mini iepakojumā atradīsi tikai ļoti kvalitatīvu un audumā ieaustu USB Type-C vadu (Type-C tastatūras pusē, Type-A datora pusē), bet nekā cita nav iepakojumā. Kāds noteikti varētu kurnēt, ka pie šādas tastatūras cenas būtu bijis patīkami saņemt vismaz arī plaukstu atbalstu.

    Divu līmeņu peciņas

    Huntsman Mini ir divu līmeņu atbalsta kājiņas, kas ir visai patīkami, jo neesi ieslēgts tikai izvēlē starp plakaniski noguldītu tastatūru un jau jūtamā leņķī paceltiem tālākajiem taustiņiem.

    Te vari paklausīties, kā tad strādā Huntsman Mini ar lineārajiem taustiņiem. Ja nepieciešams, pagriez nedaudz skaļāk, jo man nav tik jutīga mikrofona.

    Kas ir 60% tastatūra?

    Tagad parunāsim nedaudz par tastatūru izmēriem. Ierasts, ka ir lielā izmēra tastatūras ar visu ciparbloku un dažādām papildu pogām (104, 105 vai 108 taustiņi, neskaitot dažādas papildu pogas), bet tās geimeri nav pārlieku iecienījuši, jo ciparbloks atņem vietu uz galda, kur slidināt apkārt datorpeli. Tad nāk, iespējams, iecienītākais geimeru tastatūru izmērs TKL (tenkeyless), kas tiek apzīmēts arī ar 80% (retāk ar 87%) tastatūras izmēru. Šāda tipa tastatūrām ir 87 vai 88 taustiņi.

    Tālāk nāk tā dēvētās 75% tastatūras, kas ir ar neizdalītām virzienpogām, bet vēl arvien tiek saglabāta F1… F12 taustiņu rinda, un Home, PageUp, PageDown, End taustiņi piespiesti vertikāli blakus Enter, arī šie nav atsevišķi izdalīti.

    Skats no malas

    Un te nonākam pie tā dēvētā 60% tastatūru izmēra, kas jau ir ļoti kompakts, bet vienlaikus šīs tastatūras zaudē visai plašu taustiņu klāstu. Huntsman Mini pazaudējis F1… F12 taustiņu rindu un tastatūrai arī nav neviena virzientaustiņa. Gan F taustiņi, gan arī virzientaustiņi iegūstami caur Fn funkciju pogu, bet nu tas nekādi nav dēvējams par ērtu piegājienu. Pirms sāc pukoties, padomā, ka tomēr Huntsman Mini tastatūra ir paredzēta geimeriem, tie ļoti reti vai pat nekad neizmanto šos taustiņus, tāpēc tos var ziedot vietai uz galda un noteikti arī tastatūras stingrībai un dizainam.

    Kāda būs ikdiena ar Huntsman Mini? Ja esi Excel klabinātājs, tad diez vai izvēlēsies mazāka izmēra tastatūras. Manas dienas paiet pie tekstiem, šeit īsti nav nepieciešama F taustiņu rinda, bet dažkārt ir patīkami, ja ir īsti virzientaustiņi. Atļaušos uzskatīt, ka ar Huntsman Mini ražotājs paredzējis aprīkot tikai geimerus, ikdiena ar 60% tastatūru ir iespējama, bet ne super ērta.

    Te pieminēšu, ka ir arī 40% tastatūras, bet tur ir nozagta arī ciparu rinda, nav Backspace taustiņa, ir tikai Delete taustiņš. 40% ir ļoti netipisks tastatūras izmērs, diez vai to tā var vietējā veikalā blakus pienam un maizei atrast.

    Razer Chroma izgaismojums

    Huntsman Mini saņēmis arī Razer Chroma RGB izgaismojumu ar 16.8 miljoniem krāsu. Huntsman Mini iespējams pilnībā pielāgot katra taustiņa izgaismojuma krāsu, kā arī vairāk nekā 150 dažāds spēles atbalsta Razer Chroma RGB izgaismojuma efektus, piemēram, Fortnite, Apex Legends, Warframe un citas. Šajās spēlēs Chroma RGB izgaismojums mainās atkarībā no dažādām norisēm spēlē.

    Par Razer Chroma RGB izgaismojumu spēlēs vairāk iespaidus vari gūt te.

    Man laikam ir jāsaka, ka no Huntsman Mini biju gaidījis spilgtāku RGB LED izgaismojumu. ASUS un citi lielie tirgus spēlētāji, kas liek uzsvaru uz RGB LED izgaismojumu, spējuši to padarīt jūtami spilgtāku savās līdzīgas cenas tastatūrās.

    Attēls: Razer

    Programmatūra

    Huntsman Mini pavada Razer Synapse 3 programmatūra, kas tas arī ir tieši atbildīga par jau minēto izgaismojumu. Razer Synapse 3 programmatūrā varēsi pilnībā pielāgot savas tastatūras izgaismojumu, efektus un arī Razer Synapse 3 programmatūra atbild par efektu savienošanu ar spēlēm. Huntsman Mini iespējams ierakstīt un saglabāt līdz pieciem dažādiem profiliem, pēcāk vari tastatūru spraust pie cita datora un izmantot tos pašus profilus bez programmatūras.

    Manās acīs Razer Synapse 3 programmatūra ir nedaudz smagnēja, tās ielāde ir ap 400 MB, kā arī katru reizi Razer Synapse 3 startējas kopā ar Windows, aizsedzot ar savu zaļo logo pusi no ekrāna centra. Tastatūru un citu Razer pielāgojumi ar Synapse 3 ir plaši, varbūt pat pārlieku plaši. Vismaz es labprātāk mestos spēlēt kādu spēli, nevis stundas pavadītu, izvēloties to vienīgo un pareizi krāsu sešpadsmitajā izgaismojumu efektu laijerī (layer).

    Nobeigumā

    Ja tev ļoti patīk datorspēles, tad arī dikti ies pie sirds Razer Huntsman Mini mehāniskā tastatūra. Lineārie Razer taustiņi strādā vienkārši dievīgi, tie ir perfekti piemēroti spēlēm, nedaudz pie tiem nāksies pierast tekstu drukātājiem, bet lineārie optiski mehāniskie Razer taustiņi vismaz man šķiet spēlēm un arī rakstu darbiem daudz feināki par Cherry MX Red lineārajiem taustiņiem. Sev es bez vilcināšanās izvēlētos klikšķīgos taustiņus, bet pret tiem varētu būt pretenzijas mājiniekiem. Daudzi salīdzina Huntsman Mini ar Drop un Ducky tastatūrām, man diemžēl ar tām nav bijusi nekāda darīšana, nevarēšu komentēt šos salīdzinājumus.

    Re, ko varam iegūt ar Fn pogas palīdzību

    Vismaz man lielākais Huntsman Mini mīnuss šķiet Razer Synapse 3 programmatūra – tā aizņem pamatīgu vietu diskā, kā arī RGB LED krāsu pielāgojumi ir pieejami pārāk niansēti. Iespējams, kādam tas patīk, bet man nav tik daudz laika atlicis šai dzīvē, lai izprovētu visas Synapse 3 iespējas. Vienmēr gan vari salikt pāris savus iecienītākos profilus un Synapse 3 programmatūru dzēst no datora.

    Ja pats kaut no neuzliesi, tad Huntsman Mini tev nenogurstoši kalpos gadiem. Lieliska, pie mums veikalos iegādājama tastatūra spēļu entuziastiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    13.04.2021 12:22

    A kādreiz tiks uzražotas mehklavieres ar zemā profila taustiņiem? Ja taustiņi nebūtu tik augsti, tad nevajadzētu vispār plaukstu atbalstu.

    Artis Abols
    13.04.2021 12:46
    Reply to  KKTK

    Ir arī zemāka profila mehānikas. Piemēram Corsair K70, Logitech bija laikam G915. Tikai cenas tādas trakas.

    Andris
    13.04.2021 19:03
    Reply to  KKTK

    Tad pazudīs stilīgums, gāmeriem jau tas ir pats svarīgākais, mega gaismiņas vēlams varavīksnes krāsās kuras simbolizētu piederību “savējiem” utt. :D

    Artis Abols
    14.04.2021 07:48
    Reply to  Andris

    Da nu beidz. Mehāniskās klavieres geimeri ir pabojājuši, bet tikai tā var iegūt savu izvēlēto klavieres formu. Membrānu klavai pat īsti TKL nevar atrast. Esppats ikdienā lietoju salīdzinoši lētu Drevo klavieri 75% izmērā ar Cherry MX Brown tikai ērtību dēļ. Gaismiņas man ir tikai baltas.

    14.04.2021 09:33
    Reply to  Artis Abols

    neko tajās klaviatūrās nevar iegūt. ražotāji vadās pēc kaut kādu dauņu sastādītiem standartiem un tur pat nav svarīgi TKL/neTKL, ja klavieri ar pareizu enter (nemaz nerunājot par ērtu backslash) nevar atrast.

    0853
    14.04.2021 09:43
    Reply to  digitalk

    vot, cilvēks saprot mantu.
    horizontālais enter – tas ir ļaunums.

    14.04.2021 10:01
    Reply to  0853

    man, kā vecam un kašķīgam sakārnim, vajag lai tas būtu spoguļ-L, tad apostrofs atrodas tieši blakus un latviski var normāli ērti rakstīt. horizontālo enter esmu gatavs piedot tikai Logitech K800 — bezvadu membrānas klavierei ar lieliski dizainētiem zemā profila taustiņiem un dzintardzeltenuma apgaismojumu, kurš spīd cauri taustiņiem, nevis kaut kur apakšā, un ieslēdzas tikko pietuvini rokas klavierei.

    Artis Abols
    14.04.2021 17:11
    Reply to  0853

    Diemžēl maz ir tādu ražotāju, kuri prot uztaisīt US un UK leijautus vienam un tam pašam modelim.

    Artis Abols
    14.04.2021 17:16
    Reply to  0853

    Tā kā rakstu daudz, tad arī kādreiz baisi uzspiedu uz lielo Enter, bet ja ir jāizvēlas starp lielu Enter vai lielu modeļu izvēli, tad 100% dodu priekšroku modeļiem.

    Rolands
    14.04.2021 17:22
    Reply to  KKTK

    Pirms pāris mēnešiem pats meklēju sev zema profila mehānisko klaviatūru, atradu 6 variantus: Logitech G915, Keychron K1 v4 un K3, Havit HV-KB390L un Hexgears Venture/X-1. Corsair K70 izbrāķēju kā pārāk augstu.
    Logitech un Hexgears manām vēlmēm bija par dārgu, Havit atkal bija pieejams tikai ar red/blue switches un ar baigi geimerīgo dizainu, līdz ar to mana izvēle bija par labu Keychron. Pirku ražotāja mājaslapā, TKL versiju ar Gateron Brown slēdzīšiem un baltu apgaismojumu (ir gan arī RGB versija vienradžu vēmekļu fanātiem), kopā ar visu šipingu izmaksāja 81.39 EUR.
    Plusi īsumā – zemais profils man šķiet ļoti ērts, viengabala alumīnija korpuss, brown slēdzīši ir taktili un pietiekoši klusi, stabils bluetooth savienojums (iekļauts arī kvalitatīvs USB-C pītais vads savienojumam ar vadu/lādēšanai), kvalitatīvs klaviatūras apaismojums, ilga baterijas darbība. Citiem varētu būt aktuāli arī out of the box savienojamība ar Mac/iOS.
    Mīnusi – nav pēdiņu augstuma regulēšanai, stabilizatori īpašajiem taustiņiem (jo sevišķi spacebar) varētu būt nedaudz labāki. Zemā profila taustiņi neizmanto standarta stiprinājumu. Vari gan pasūtīt rezerves taustiņus no Keychron, bet trešās puses taustiņi tirgū neeksistē. Tā gan ir problēma, šķiet, arī visiem pārējiem.
    Kopumā esmu ļoti apmierināts, varu drošu sirdi ieteikt.

    Pēteris
    15.02.2024 15:59

    Kurš vispār pērk 60% klaviatūras, tur nav pat bultiņu pogu, kā vispār ar tādu var kaut ko pastrādāt.
    65% ir pats pats minimums kam vajadzētu eksistēt imho, ieteicams 75%, kas perfektais izmērs

    Reklāma