Web Analytics
More
    Reklāma

    Noticis uzbrukums Wikipedia, daļu lapu pārklājot ar svastiku

    Jaunākie raksti

    Pirmdienas vakarpusē pēc Latvijas laika noticis uzbrukums vienai no pasaules populārākajām inforrmācijas iegūšanas vietnēm Wikipedia, kurā vairāki desmiti tūkstoši lapu tika pārklātas ar nacistiskās Vācijas simbolu jeb svastiku.

    Šāds pārkāpums noticis tāpēc, ka Wikipedia informācijas veidošanai izmanto jau iepriekš sagatavotas veidnes, kuras acīmredzot nebija pietiekami aizsargātas. Tas nozīmē, ka šādi ietekmējot vienu lapu, uzreiz tiek pārveidotas arī citas saistītās. Šajā situācijā ļaundaris ir spējis tieši ietekmēt sagatavi, kas tālāk radījusi ķēdes reakciju. Tāpēc pirmdienas vakarā, piemēram, lapas par dziedātāju Dženiferu Lopesu, ASV prezidentu Džo Baidenu un citām personām tika pārklātas ar ļoti lielu un melnu svastiku uz balta fona, pārējo lapu izkrāsojot sarkanā krāsā. Visai spilgti un koši.

    Reklāma

    Šo pārkāpumu, protams, piefiksēja arī lietotāji, kuri dalījušies ar foto Twitter platformā. Wikipedia bija spējīga pietiekami ātri reaģēt uz problēmu un to novērst. Tāpat tika atrasts lietotājs, kurš veicis šo nodarījumu un tagad saņēmis mūža aizliegumu apmeklēt mājaslapu. Wikipedia pārstāvji atklāj, ka ne visām šīm sagatavēm ir pietiekami augsta drošība, un tieši šī sagatave, uz kuras bāzes ir vairāk nekā 50 000 informatīvās lapas, ir vizuāli parādījusi ievainojamību. Taču tagad situācija ir izlabota, un Wikipedia gatavojas uzlabot kopējo drošību visām sagatavēm, kuras tiek izmantotas vismaz 1000 reižu.

    Kaut arī Wikipedia moderatori darbojas pietiekami aktīvi un ātri, tomēr pēc šāda gadījuma ir skaidrs, ka mājaslapa varbūt nav pati drošākā. Tāpat ir jautājums par informācijas precizitāti un aktualitāti, tāpēc vienmēr to ir nepieciešams izvērtēt ar kritisku skatu.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    18.08.2021 09:47

    “mūža aizliegumu apmeklēt mājaslapu” – šis gan ir smieklīgi, Wikimedia var nobloķēt tikai lietotāju (uztaisi jaunu) vai IP adresi (VPN, utt).

    Last edited 2 years ago by Kristaps K.
    Krotow
    18.08.2021 11:57
    Reply to  Kristaps K.

    Ar to laikam bija domāts aizliegums konkrētajam lietotājam kaut ko labot. Apmeklēt bez personas datu pārbaudes pieslēdzoties tiešām nevar aizliegt.

    18.08.2021 21:14
    Reply to  Krotow

    Vikipēdijā nav nekādas personas datu pārbaudes lai varētu sākt rediģēt un pievienot rakstus.

    Elektriķis
    18.08.2021 22:24

    Vai kāšu krusts ir jau novecojis termins?

    Krotow
    19.08.2021 00:12
    Reply to  Elektriķis

    Ja jau tad kopējais apzīmējums šai zīmei ir ugunskrusts. Kuram ir 2 veidi: Pērkona krusts ar zariem uz kreiso pusi un uz Laimas krusts ar zariem uz labo pusi, kuru diemžēl “aizņēmās” nacisti.

    Reklāma