Web Analytics
More
    Reklāma

    Google meklētājprogrammā pieejama interaktīva ķīmisko elementu periodiskā tabula

    Jaunākie raksti

    Pasaule ķīmisko elementu periodisku tabulu pirmo reizi ieraudzīja 1869. gadā, kad to prezentēja krievu ķīmiķis Dmitrijs Mendeļejevs, tāpēc to sarunvalodā mēdz dēvēt arī par Mendeļejeva tabulu. Tagad Google meklētājprogrammā ir pieejams interaktīvs un ļoti labi uzskatāms tabulas modelis.

    Šī interpretācija noteikti patiks gan tiem, kuri ar ķīmiju ir uz “tu”, gan tiem, kuriem skolas laikā tā sagādāja galvassāpes, jo Google ir radījis viegli uztveramu un ar interesantu informāciju papildinātu interaktīvo elementu periodisko tabulu. Šajā tabulā ir attēloti šobrīd oficiāli atzītie 118 elementi, un par katru elementu būs iespējams uzzināt pamatinformāciju:

    Reklāma

    • simbolu;
    • atommasu;
    • blīvumu;
    • kušanas un vārīšanās temperatūru;
    • elementa atklājēju.

    Taču interesantākais ir tas, ka par katru elementu ir neliels apraksts, kas ir saistīts ar mūsu ikdienu. Piemēram, pieskaroties mazam gabalam plutonija, cilvēks uzreiz sajustu lielu siltumu, jo saskares rezultātā no elementa tiktu atbrīvota liela enerģija. Noteikti mācoties ķīmiju ļoti palīdz vizuālizācijas, kuras arī attēlo šis modelis par katru elementu. Lai nokļūtu līdz ķimisko elementu periodiskajai tabulai, meklētājā pavisam vienkārši angļu valodā jāieraksta “periodic table”, un tad ekrāna labajā malā parādīsies sadaļa “3D models”, kur jānospiež uz “Explore elements”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    13.08.2021 09:16

    Ai, man kam vienmēr ķīmija ir pielekusi ar aizturi – patīk :)))

    Krotow
    16.08.2021 11:12

    Uzspiedu plutonija rūtiņai, taču siltumu nesajutu. Prasu savu naudu atpakaļ.

    Ja nopietni, sakarīgs izdomājums. Varēja vēl papildināt ar kādu izlecošo sekciju un garāku elementa aprakstu.

    Reklāma