Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin Forerunner 55 sporta pulksteņa apskats

    Jaunākie raksti

    Ja sper pirmos soļus sportā, Garmin Forerunner 55 varētu būt viens no labākajiem sabiedrotajiem. Forerunner 55 ir vienkāršs, ne pārāk izmēros liels, bet gana spēcīgs sporta pulkstenis, kas neliks pārmaksāt par neskaitāmām funkcijām, kuru nozīmi ne vienmēr pratīsi izzīlēt.

    Forerunner 55 pamatā paredzēts skrējējiem, bet te, protams, ir arī citi sporta veidi. Turklāt Forerunner 55 iebūvēts arī sava veida digitālais treneris, kas paredz skrējiena ilgumu, iesaka treniņu laikus un arī atpūtas laikus.

    Reklāma

    Mūsdienām Forerunner 55 ir nedaudz par vienkāršu dizaina ziņā, arī piecu pogu vadība nav perfekta, bet tā varētu izcelties, kad uznāks aukstāks laiks – ar cimdiem rokās pogas darbināt ir vieglāk par skārienjutīgo ekrānu. Kopš Forerunner 45 modeļa tā arī ražotājam nav izdevies uzstādīt labāku ekrānu, toties GPS darbība ir kā jau Garmin ierasts – lieliska.

    Forerunner 55 cena ir ap 200 eiro, varēsi izvēlēties starp vairākām krāsām, bet Forerunner 55 pieejams tikai 42 mm izmērā.

    Izskats un uzbūve

    Garmin Forerunner 55 dikti atgādina Forerunner 45 modeli, jo izmantots tas pats ekrāns (angliski šo tehnoloģiju sauc par “color memory-in-pixel display”) ar 208 x 208 izšķirtspēju, turklāt Forerunner 55 varēsi arī izvēlēties dažādus digitālās ciparnīcas dizainus no Garmin Connect IQ. Nekāds super plašais šis veikals Forerunner 55 modelim vis nav, bet kaut ko piemeklēt varēsi.

    Forerunner 55 nāk kopā ar ļoti ērtu, bet ne pārāk garu silikona siksniņu. Pulkstenis derēs valkātājam ar rokas apkārtmēru līdz aptuveni 22.3 cm. Forerunner 55 uzlāde norit ar Garmin standarta USB-A vada palīdzību.

    Man ļoti patika, ka Forerunner 55 sver tikai 37 gramus, tādējādi pulksteni gandrīz nejūt uz rokas, tam arī nav tieksmes rotēt ap roku, kā tas ir smagnējiem un lieliem pulksteņiem. Attiecīgi sportošanas starplaikos un ikdienā vari palaist siksniņu vaļīgāk, lai tā nesviedrē roku. Faktiski arī ar visai cieši aizvērtu siksniņu Forerunner 55 gandrīz nesviedrē roku.

    Forerunner 55 ir veidots no plastmasas ar ķīmiski cietinātu aizsargstiklu. Šis gan nebūs Gorilla stikls, ko Garmin izmanto dārgākiem pulksteņiem. Ekrānam ir vienkāršs, balts izgaismojums.

    Pulksteņa aizmugures daļā ir vienkāršs optiskais sirdsdarbības sensors, bet Forerunner 55 neprot mērīt skābekļa daudzumu asinīs un neprot veikt citus modernos mērījumus.

    Kopumā, kad Forerunner 55 salīdzina ar citiem sporta un viedajiem pulksteņiem, tas šķiet nedaudz nīkulīgs un materiālu izvēles ziņā nabadzīgs, bet ikdienā Forerunner 55 ir patīkami viegls un tas netraucē. Man būtu gribējies, lai Forerunner 55 būtu lielāks par 42 mm, tas tomēr šobrīd viedajiem pulksteņiem ir tāds drīzāk meiteņu izmērs.

    Viedpulksteņa iespējas

    Garmin ar noslīpētām viedajām funkcijām nekad nav spējis pozitīvi izcelties. Iepriekš bija problēmas attēlot latviskās rakstzīmes, bet tas jau kādu laiku ir novērsts. Garmin kļūda ir uzreiz aktivizēt visu lietotņu paziņojumus, kas ir kaitinoši un bezjēdzīgi. Nākams meklēt, kur tad lai slēdz nevajadzīgos paziņojumus ārā.

    Forerunner 55 ir divi visai kaitinoši ierobežojumi, kas attiecas uz miega sekošanu un arī uz sirdsdarbību parādīšanu sportošanas laikā. Forerunner 55 seko līdzi miegam, bet pašā pulkstenī nekāda informācija par miegu neparādās, tā apskatāma tikai Garmin lietotnē. Sirds sitienus minūtē Forerunner 55 rāda sportošanas laikā, bet pašam nāksies pielāgot sportošanas skatu tā, lai sirdsdarbība tur parādītos. Nez kāpēc pēc noklusējuma sirdsdarbības rādītāji pieejami tikai trešajā katra sporta datu ekrānā. Izskatās tas sekojoši:

    Jārēķinās, ka Forerunner 55 ir sākuma līmeņa sporta pulkstenis, tāpēc Garmin un trešo pušu veidotās lietotnes un arī digitālās ciparnīcas šim modelim ir ļoti ierobežotā skaitā. Arī atvēlētā vieta pulkstenī ir ierobežota pie 30 ciparnīcām un lietotnēm kopā ņemtām. Forerunner 55 arī neatradīsi iebūvētu mūzikas atskaņotāju vai navigāciju.

    Sportošana

    Vai sportošana kopā ar Forerunner 55 atšķiras no dārgo Garmin modeļu sniegtajām iespējām? Kamēr nelienam dziļāk niansēs un detaļās, es teiktu, ka ne pārāk. Tādam iesācējam kā man pilnīgi pietiek ar Forerunner 55 sniegto informāciju, bet ir jārēķinās, ka Forerunner 55 ekrānā pēc sportošanas gandrīz nekādu informāciju neredzēsi, nāksies doties uz pavadošo Garmin Connect lietotni un tur pētīt visus sniegumus.

    Garmin Connect lietotnē varēsi atrast arī vairākus bezmaksas treniņu plānus un Garmin Coach rīku, kas izveidos treniņu plānu, vadoties no vēlamajiem sasniegumiem un treniņu vēstures. Tam pašam Fitbit par šādu iespēju nāksies maksāt.

    Lai salīdzinātu Forerunner 55 precizitāti, ņēmu Samsung Galaxy S21 sērijas viedtālruni un Polar krūšu jostiņu. Šis komplekts mani parasti nepieviļ. Jāsaka, ka arī Forerunner 55 mani nepievīla, jo 35 km izbrauciena laikā ar velosipēdu Galaxy S21 sērijas GPS un Forerunner 55 GPS dati atšķīrās par 40 metriem. Vidējais ātrums atšķīrās par 0.3 km/h, max ātrums par 0.9 km/h, vidējā sirdsdarbība atšķīrās par 1 sitienu minūtē, bet max sirds sitieni gan bija 7 sitienu minūtē atšķirību (Forerunner 55 rādīja 189 bpm, Polar jostiņa nolasīja 197 bpm).

    Patīkami, ka Forerunner 55 ir iebūvēti Garmin drošības risinājumi – pulkstenis prot ziņot par negadījumu, ja esi nogāzies sportošanas laikā. Te gan vajag pirms sportošanas doties uz Garmin Connect lietotni, lai ievadītu kontaktinformāciju par palīgā sauciena saņēmēju. Tāpat Forerunner 55 piedāvā Live Track, kas ļauj reālā laikā parādīt tavu atrašanās vietu.

    Forerunner 55 ir visai agresīvs, kad vēlies sportot īsi pēc iepriekšējā treniņa. Forerunner 55 ir iebūvēts rīks, kas iesaka atpūtas stundu skaitu pēc treniņa, ja šīs stundas nav pagājušas, Forerunner 55 pirms nākamā treniņa uzsākšanas par to skaidri brīdina – vajag atpūsties ilgāk!

    Kopumā teiktu, ka Forerunner 55 uzrādīja visprecīzākos datus, kādus vien esmu no sporta pulksteņa redzējis. Forerunner 55 izpaliek dārgo Garmin pulksteņu iespējas, bet diez vai tās iesācējam ir svarīgas. Pie šādas aptuveni 200 eiro cenas jau būtu prasījies redzēt arī SpO2 (pulsa oksimetra) sensoru, jo tam pašam Amazfit T-Rex Pro par zemāku cenu jau ir arī šis sensors.

    Akumulators

    Ar vienu uzlādi Forerunner 55 pulksteņa režīmā ar viedtālruņa paziņojumiem strādās aptuveni 10 dienas. Bez paziņojumiem aptuveni 14 dienas. Viena sportošanas stunda noēda aptuveni 5% no enerģijas, pēc Forerunner 55 sinhronizēšanas ar Garmin Connect lietotni pulkstenis tomēr parādīja, ka kopumā notērēti 8% no enerģijas.

    Nobeigumā

    Negaidīti, bet man Forerunner 55 ļoti patika. Es būtu balsojis par nedaudz lielāku pulksteņa izmēru, jo 42 mm tomēr šodienai skaitās visai maz. Lielākā nepatika ir pret zemās izšķirtspējas ekrānu, jo tajā nesatilpst gandrīz nekāda informācija. Sportošanas laikā var labi saskatīt stundas, kilometrus un sirdsdarbību (ja esi to iestatījis), bet ikdienas saskarne un paziņojumi no viedierīces tiek pamatīgi apcirsti.

    Cenu kategorijā ap/ līdz 200 eiro Forerunner 55 nevarētu nodēvēt par ideāli uzbūvētu vai aprīkotu ar jaunākajām viedpulksteņu iespējām, tomēr to cenšas atsvērt Garmin Connect lietotne kopā ar precīzo GPS un pulsa nolasītāja darbību. Forerunner 55 digitālo ciparnīcu piedāvājums ir nedaudz nožēlojams, bet arvien lielāks skaits ciparnīcu veidotāju sāk pielāgot tās arī Forerunner 55 modelim.

    Ja esi sportošanas iesācējs, neko daudz vairāk par Forerunner 55 sniegtajām iespējām gribēt nevar. Forerunner 55 iebūvēti Garmin drošības risinājumi, virtuālais treneris ir bez maksas un pulksteņa sniegtie dati ir precīzi.

    Patika

    • pulkstenis ir viegls un ērts
    • ilgs akumulatora darbības laiks
    • nolasījumu precizitāte
    • atpūtas ieteikumi

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • mazs ekrāns ar zemu izšķirtspēju
    • ierobežots digitālo ciparnīcu klāsts
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hmmm :)
    15.08.2021 23:05

    197 bpm , tiešām ?!

    Linda
    10.10.2021 10:41

    Tik heprofesionālu sporta pulksteņa apskati neesmu redzējusi.
    Tomēr sporta pulksteni nav kursora lauciņš.

    Reklāma