Web Analytics
More
    Reklāma

    Austrālijas rietumos plāno uzbūvēt pasaulē lielāko tīras enerģijas centru

    Jaunākie raksti

    Risinājumi, kas saistīti ar tīras enerģijas ieguvi, saules un vēja enerģijas plašu un efektīvu izmantošanu kļūst aizvien populārāki un lēnām arī iegūst zināmas aprises. Tikmēr Austrālijas rietumos plānots ļoti vērienīgs, 100 miljardu ASV dolāru vērts projekts – pasaulē lielākais tīras enerģijas centrs, kurā saules un vēja enerģija tiks pārvērsta “zaļajā” ūdeņradī.

    Austrālijas atjaunojamās enerģijas attīstītājs “CWP Global”, Honkongā bāzētais “Intercontinental Energy” un enerģijas kompānija “Mirning Green Energy Limited” 13. jūlijā izziņoja šo projektu, norādot, ka trīs posmos vēlas izveidot tīras enerģijas centru, kur gada laikā varētu saražot līdz 3,5 miljoniem tonnu “zaļā” ūdeņraža vai 20 miljonus tonnu “zaļā” amonjaka vietējam patēriņam un eksportam. Šis projekts nākotnē varētu apmierināt daudzu nozaru, īpaši elektroenerģijas ražošanas, rūpniecības, transporta un citu jomu vajadzības.

    Reklāma

    Zināms, ka vērienīgais tīras enerģijas centrs aizņems ap 15 km2 lielu platību, kas ir vairāk nekā Sidneja. Lokācija – Austrālijas rietumi – izvēlēta gudri, jo tur vēja ātrums sasniedz vidēji 9 m/s, savukārt saule spēj efektīvi sasildīt zemi – ap 2 000 kWh uz m2. Paredzams, ka centrā būs iespējams pārvērst līdz 50 GW saules un vēja enerģiju, īpašu uzsvaru liekot uz otro. Galīgais lēmums par tīras enerģijas centru tiks pieņemts 2028. gadā. 

    Jāpiebilst, ka, lai sasniegtu Parīzes nolīguma mērķus, Austrālijai ir diezgan jāsarauj. Līdz 2030. gadam uz pusi jāsamazina radīto emisiju apjoms, savukārt līdz 2050. gadam tai jākļūst par oglekļa neitrālu valsti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    as as
    16.07.2021 10:01

    Rakstā prasītos atsauce uz LV situāciju. Mums ir gan saule, gan vējš, bet mums ir arī kliedzēji, kas saka, ka labāk pirkt naftas sadedzināšanas procesā radītu elektrību, jo saules paneļi neatmaksājoties un vēja ģeneratori negatīvi ietekmējot nūtriju vairošanos un tādēļ pāreja uz pašrocīgu elektrības ražošanu mums nerullē…

    Reklāma