Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmajā Baltijas jūras hakatonā triumfē divas Latvijas komandas

    Jaunākie raksti

    Divas Latvijas komandas ieguva balvas pirmajā tiešsaistes hakatonā «HACK DigitalSea’21», kurā dalībnieki meklēja inovatīvus risinājumus akūtiem ilgtspējīgas akvakultūras izaicinājumiem Baltijas jūrā. Komandas piedāvāja risinājumus, kā attīrīt ūdenstilpnes no naftas un mikroplastmasas piesārņojuma un kā ar dronu palīdzību ievākt datus par piesārņojumu vidē. Viena no hakatona organizētājām bija arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrika.

    Kopumā hakatonā piedalījās 11 komandas, no kurām sešas pārstāvēja Latviju. Komandu risinājumus vērtēja starptautiska žūrija, izvēloties uzvarētājus trīs kategorijās – «Visattīstītākais risinājums», «Spēcīgākā ideja» un «Spēcīgākā komanda», kas hakatona laikā ir uzrādījusi progresu no idejas līdz prototipam. Katras kategorijas uzvarētājiem tika piešķirta naudas balva 4000 eiro vērtībā.

    Reklāma

    Latvijas komanda «PureOceans» uzvarēja kategorijā «Visattīstītākais risinājums», piedāvājot risinājumu, kas attīra upju un jūras dzīles no 98% naftas un mikroplastmasas piesārņojuma.

    Kategorijā «Visspēcīgākā ideja» laurus plūca Latvijas komanda «DronePlan», kas piedāvāja automatizētu dronu izmantošanu piesārņojuma datu ievākšanai un automātiskās sistēmu analīzes nodrošināšanai piesārņojuma karšu veidošanā.

    Savukārt kategorijā «Spēcīgākā komanda» balvu par lielāko progresu no idejas līdz pirmā prototipa skicei ieguva pasākuma laikā izveidojusies studentu komanda no Lietuvas «NPeter».

    «Digitālās jūras» hakatons norisinājās pirmoreiz, sadarbojoties trim Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu un inovācijas kopienas «EIT Food» kontaktpunktiem – «EIT Food HUB Latvia», kas piesaistīts RTU Dizaina fabrikai, «AgriFood Lithuania DIH» un Tartu Biotehnoloģiju parkam.

    Hakatonu atbalstīja un izaicinājumus Latvijā izvirzīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Rīgas Brīvostas pārvalde, Latvijas Jūras akadēmija, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts «BIOR», Latvijas IT klasteris. Pasākumu atbalstīja arī Lietuvas Vides ministrija un Igaunijas Vides ministrija.

    «EIT Food» ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta (European Institute of Innovation & Technology) zināšanu un inovāciju kopiena, kurai RTU pievienojās 2019. gadā, iegūstot tiesības Latvijā veidot inovāciju un koprades kontaktpunktu jeb HUB. Veidojot ciešas saites starp patērētājiem, uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniekiem un studentiem no visas Eiropas, «EIT Food» atbalsta inovācijas un ilgtspējīgas ekonomikas iniciatīvas, kas vairo piekļuvi kvalitatīvai pārtikai, uzlabo vidi un veselību, kā arī rada jaunas darbavietas un palielina Eiropas konkurētspēju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma