Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft Surface Laptop 4 portatīvā datora apskats (video)

    Jaunākie raksti

    Es jau no bērnības dzīvoju ar apziņu, ka, ja kaut ko dari, tad izdari to pamatīgi un nemeklējot nekādus īsceļus. Šādi mēs pērn sākām veikt mūsu 1000km elektroauto testus un jau pavisam drīz paveiksim divdesmito braucienu. Tāpat mēs šogad uzsākām pamatīgi iepazīt plašo Microsoft Surface ierīču klāstu un noslēdzot 2021. gada pirmo pusi, esam notestējuši un jums sarūpējuši jau piecu dažādu Microsoft Surface ierīču apskatus. Šodien jūsu uzmanībai piedāvāju pavisam svaigā Microsoft Surface Laptop 4 portatīvā datora apskatu.

    Reklāma

    Kā jau varam noprast pēc datora modeļa nosaukuma, šis ir jau ceturtais 2017. gadā aizsāktās Surface Laptop produktu apakšlīnijas produkts. Attēlā zemāk redzam, kādu vietu kopējā Surface ierīču piedāvājumā ieņem šis dators. Tas ir premium klases ultrabuks ar skārienjūtīgu (nenoņemamu) displeju.

    Jāsaka, ka dizaina ziņā izmaiņu, salīdzinot ar Surface Laptop 3, nav, tāpēc ir jāielūkojas ierīces iekšpusē. Ķeramies pie apskata un noskaidrosim, kam ir paredzēts šis dators un cik labi tas spēj darboties!

    Dizains un korpusa uzbūve

    Nu, eleganti! Tas ir viss, ko es varu pateikt par Surface Laptop 4 korpusa dizainu un uzbūvi. Dators ir pieejamos 13.5 un 15 collu izmēros un abos gadījumos tā korpuss veidots no alumīnija. Ir pieejamas vairākas gaumīgas krāsas un īpašā “odziņa” ir alkantaras materiāla plaukstu atbalsta zona dažās datora versijās. Mazliet māc baža par to, vai šāds risinājums pārlieku nenošmucēsies, bet dažu mēnešu pieredze ar Surface Pro 7 planšetdatoru rāda, ka nekas tur pārāk nenosmērējas. Visādi citādi tas materiāls ir ļoti patīkams uz tausti un plaukstas neguļas uz vēsa (vai silta) metāla gabala.

    13.5 collu Surface Laptop 4 sver nepilnus 1.3kg, bet 15 collu modelis ap 1.5kg.

    Es zinu, ka visus dārgā gala datorus salīdzināt ar Apple ierīcēm jau ir banāli, bet vēsturiski viņi ir bijuši līderi. Tagad vairs nav starpības, jo abās frontēs datori ir vienlīdz gaumīgi izveidoti un precīzi salikti kopā no augstvērtīgiem materiāliem. Starpība ir jāmeklē dziļāk!

    Savienojumu iespējas

    Tās nav pārlieku plašas. Datora labajā sānā mēs atradīsim tikai Surface Connect pieslēgvietu datora uzlādei vai citu aksesuāru, piemēram, dokstacijas pieslēgšanai. Šis ports ir magnētisks un tādējādi uzlādes kabelis tajā diezgan ērti “ielīp”.

    Datora kreisajā sānā atradīsim veco labo USB-A pieslēgvietu un krietni modernāku USB-C pieslēgvietu, ko arī var izmantot datora uzlādei vai monitora pieslēgšanai. Diemžēl, šis dators nepiedāvā Thunderbolt savienojumu. Visbeidzot, šim datoram ir iebūvēta arī 3.5mm audio pieslēgvieta.

    Tas arī viss, datoram vairāk nav citu portu un pat īsti citu caurumu. Vienīgi uz leju un aizmuguri zem displeja ir reste siltuma novadīšanai.

    Debešķīga tastatūra un labs skārienpaliktnis

    Šim datoram ir absolūti fantastiska tastatūra. Es to gribu salīdzināt ar veco labo Apple Magic Keyboard, ko pieredzējām viegli senilos MacBook datoros pirms iekostā ābola kompānija izlēma visu salauzt un sāka piedāvāt tās pavisam plakanās un trauslās tastatūras.

    Surface Laptop 4 tastatūras taustiņi ir patīkami lieli un to piespiediena dziļums ir tieši tāds, lai nebūtu ne par daudz, ne maz. Tā kā es to vien daru, kā katru dienu rakstu no rīta līdz vakaram, es uzreiz ar pirkstu galiem sajūtu, kura tastatūra ir laba. Šī ir! Tumsā tā arī prot izgaismoties. Es pat teiktu, ka šis ir perfektais dators cilvēkiem, kas daudz raksta.

    Arī skārienpaliktnis ir ērts un precīzs. Tam ir pietiekami liels izmērs un tas reģistrē pieskārienus tieši tā, ka mēs to vēlamies. Ir pagājuši tie laiki, kad labas tastatūras un skārienpaliktņi bija tikai MacBook datoros!

    Kvalitatīvs displejs

    Abu izmēru datori ir saņēmuši 3:2 malu attiecības skārienjūtīgu displeju ar diezgan makanām ekrāna apmalēm. Tās ir atceļojušas no iepriekšējām paaudzēm un es tikai varu piezīmēt, ka konkurenti savos datoros šo jautājumu ir krietni “minimizējuši”. Visādi citādi displejs ir labs – tam ir pienācīgs līdz 400 nitu spilgtuma līmenis, kas to ļauj izmantot arī laukā esot un ap 2.5K izšķirtspēja un 201 PPI pikseļu blīvums ļauj ērti darboties ar tekstiem un smalkākiem elementiem. Es pat teikšu, ka ar šādu displeju varēsim bez lielām problēmām apstrādāt fotogrāfijas un attēlus. Krāsu attēlojums ir salīdzinoši precīzs.

    Procesors, atmiņa un veiktspēja

    Tā, apsēdies un ievelc elpu. Izelpo. Tagad uzmanīgi apskaties attēlu zemāk. Tajā ir apkopotas Surface Laptop 4 iespējamās tehniskās konfigurācijas. To ir traki daudz un tās ir, manuprāt, lieki sarežģītas. Proti, tev ir patiešām uzmanīgi jāizpēta, kādu tehnisko aprīkojumu vēlies un tas noteiks kāda krāsa būs pieejama un var gadīties, ka izvēlētajam modelim nemaz nebūs alkantaras apdares. Pie tam, daļa modeļu tiek piedāvāti tikai biznesa lietotājiem un veikalos nemaz neparādās.

    Pavisam vienkāršojot, šis dators ir aprīkots ar speciālu AMD Ryzen vai Intel Core (11th gen) procesoru modeļiem un tālāk jau diezgan pierastām 8/16/32GB operatīvās un 256/512GB vai 1TB pamatatmiņas opcijām. Konkrētais uz testu saņemtais dators bija aprīkots ar AMD Ryzen 5 4680U procesoru, 8GB operatīvo atmiņu un 256GB pamatatmiņu. Tātad – vienkāršākais no Surface Laptop 4 modeļiem.

    Kopumā gribu teikt, ka ar veiktspēju ofisa darbos šim datoram nav absolūti nekādu problēmu. AMD procesors darbojas fantastiski un papildus ofisa/tīmekļa darbiem ar šo datoru varēsim arī apstrādāt foto un video failus. Nebūs ne vainas šo datoru izmantot arī programmēšanai vai dizaina darbiem. Ja nokomplektēsim to ar maksimālajiem dzelžiem, šis dators spēs paveikt daudz.

    Kā redzam sintētiskās veiktspējas testos, tad vienīgā lieta, kas šim datoram nav pa spēkam, ir videospēles. Bet nu šāda līmeņa videokartes tam nav paredzētas. Internetos gan lasīju, ka ar Intel Iris Xe Graphics versiju var pavecākas spēles spēlēt uz 30fps. Tas arī būs masksimums. Šī nav geiminga mašīna!

    Tā kā tas ir tipisks ultrabuks, tad paši komponentes tam nevarēsim nomainīt. Tehniski vienīgā lieta, ko varam nomainīt, ir pamatatmiņa, kas šeit ir M.2

    Tagad parunāsim par temperatūrām. Zemāk vari aplūkot ekrānšāviņu, kas attēlo situāciju pēc aptuveni 4h ilgas datora mocīšanas ar sintētiskajiem veiktspējas testiem. Aicinu vērst uzmanību uz to, ka šis AMD procesors nevienā brīdī nesāka “throttlot”, jeb samazināt savas darbības ātrumu pārkarstot. To nevarētu teikt par Intel procesoriem, kas tādā plānā ierīcē uzkarsīs pavisam fiksi un tad bremzēs visu rajonu. Datoram ir aktīvā dzese, taču ventilatora šalkoņu dzird novēloti un arī tad ne pārāk skaļi.

    Karstums koncentrēts vienā vietā un svarīgi, ka dators nemēģinās karsēt plaukstas. Plus, tas karsto gaisu pūš uz aizmuguri nevis uz rokām datora sānā. Apakšadaļā tos 40 grādus ar plikām kājām jutīsim diezgan labi.

    Baterija nodrošinās pilnas dienas darbību

    Dators ir saņēmis 65W lādētāju, kurā ir iebūvēts vēl viens papildus USB-A ports, ko varam izmantot, lai vienlaicīgi uzlādētu, piemēram, telefonu. Tas ir foršs pluss, ko manīju jau citos Surface produktos.

    Microsoft sola līdz 19h ilgu darbību ar vienu uzlādi 13.5 collu AMD darbināta datora gadījumā. Pārējās versijas darbosies līdz 17 stundām. Mūsu testos ar PCMARK10 Modern Office testu ieguvām 10h 17min darbības laiku. Tas pats par sevi nav slikts, taču diezgan attāls no solītajām 19 vai pat 17 stundām.

    Bet praktiski ir tā, ka dators spēs “izvilkt” pilnu darba dienu. Un principā ar to arī pietiek.

    Kamera un skaņa

    Kad iepriekš testēti planšetdatori un mobilie telefoni ar krietni labākām kamerām, atgriešanās pie portatīvo datoru tīmekļa kamerām ir tāda, kā mana seja attēlā zemāk. Ir okei, bet ne vairāk. Patīkami, ka kameru sistēma sadarbojas ar Windows Hello sejas atpazīšanas sistēmu un ļaus ļoti viegli un ātri pieteikties datorā līdzko atvērsim tā vāku. Čik, čik un gatavs!

    Ar mikrofonu darbību jau ir krietni labāk. Tie šajā datorā ir iebūvēti divi un zemāk vari noklausīties, kādas kvalitātes audio ierakstu tie spēj uztvert.

    Stereo skaļruņi datoram ir paslēpti kaut kur zem tastatūras un vizuāli tos nemana. Skanējums ir atbilstošs datora izmēram – skaļums pat ir, taču zemās frekvences prasītos tuč tuč vairāk.

    Secinājumi

    Šī datora cena atbilst tā būtībai – tas ir premium klases portatīvais dators. Gaumīgs dizains, kvalitatīvi uzbūvēts korpuss un pieklājīgas tehniskā aprīkojuma iespējas. Man ļoti patika AMD versija, jo tā tiešām mazāk karst salīdzinot ar to, ko esam redzējuši Intel procesoru darbinātu datoru testos. Un kā redzējām šajā testā, tad AMD nav nekādu problēmu ar veiktspēju.

    Jo vairāk par šo ierīci domāju, jo vairāk to man gribas salīdzināt ar Moleskine plānotājiem. Nav nekādas vainas rakstīt piezīmes krietni lētākā un vienkāršākā piezīmju blociņā, taču kaut kādā brīdī dzīvē sāk gribēties mazāk, bet kvalitatīvākas mantas, kuras ir kaifs lietot. Manā skatījumā, Surface Laptop 4 ir viena no šādām lietām.

    Man patiešām patika šī datora tastatūra un ar to es varētu rakstīt mūsu garos apskatus katru dienu no rīta līdz vakaram. Jā, šis dators ir ideāla apskatnieku darba mašīna! Godam nopelnīts “Kursors.lv rekomendē” tituls!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma