Web Analytics
More
    Reklāma

    Radīts drons, kas var atpazīt un izsekot cilvēku kliedzienus

    Jaunākie raksti

    Pētnieku komanda no Fraunhofera Institūta Vācijā radījuši dronu, kas spēs atpazīt cilvēkus, balstoties uz to kliedzieniem. Varbūt tas izklausās nedaudz baisi, tomēr mērķis ir palīdzēt cilvēku glābšanā.

    Nav nekāds noslēpums, ka dronu izmantošanas iespējas paliek arvien plašākas, un tās noteikti neaprobežojas ar skaistu video un foto kadru iemūžīnāšanu, bet to var izmantot arī cilvēku glābšanā. Lai atpazītu cilvēku kliedzienus, sākumā pētnieki ierakstījuši savus kliedzienus, bet pēc tam ar tiem tika trenēts mākslīgais intelekts, lai tas spētu atpazīt tieši kliedzienus un atšķirt dažādus fona trokšņu, kā piemēram, paša drona motoru sīkšanu. Skaņas uztveršanai tiek izmantoti līdzīgi mikrofoni, kādus varam atrast mūsu viedtālruņos. Tas darīts ar mērķi, lai pārāk nepalielinātu dronu svaru, līdz ar to spētu nolidot garāku distanci un ilgāku laika posmu.

    Reklāma

    Kliedzienu uztveršanas mērķis ir palīdzēt dažādu dabas katastrofu vai nelaimes gadījumu notikumos pēc iespējas ātrāk atrast un uztvert cilvēkus, kuri sauc pēc palīdzības. Droni ir spējīgi ātrāk un operatīvāk reaģēt šādās situācijās, jo tiem vienkārši ir vieglāk piekļūt dažādām vietām, ko nevar nodrošināt palīdzības dienesti un suņi, tādējādi ietaupot dārgo laiku. Jau pirmie testi ir parādījuši, ka skaņas uztveršana ļauj cilvēku atrast vien dažu sekunžu laikā. Nākotnes plānos ietilpst spēcīgāku mikrofonu izmantošana, lai spētu atpazīt skaņu no tālākās distances.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars Axx
    19.06.2021 17:48

    Plaša distance. ;-)
    Cilvēka balsij ir tāda frekvence kāda ir. Diez, ko var uztvert augstākā frekvencē? Augstāka frekvence vieglāk absorbējas vidē, to ir grūtāk uztvert.

    Reklāma