Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA strādā pie kosmosa teleskopa, kas laicīgi pamanīs Zemei bīstamus asteroīdus

    Jaunākie raksti

    Paralēli visam citam NASA šobrīd strādā pie misijas, kas sekmēs Zemei tuvu esošu objektu novērošanu, – kosmosa teleskopa “NEO Surveyor”. Šis projekts tagad iegājis nākamajā attīstības fāzē, un inženieri var sākt darbu pie jaunas teleskopa daļas, lai jau 2026. gadā to prezentētu un liktu pie darba – Zemei potenciālu bīstamu asteroīdu fiksēšanas.

    Eksperti lēš, ka, lai pasargātu planētu no potenciāli bīstama asteroīda, nepieciešams par to zināt jau laikus – vismaz piecus līdz desmit gadus pirms tas sasniedzis Zemi. Asteroīdi pašreiz var visai viegli, neviena nepamanīti, piezagties, jo ar esošajiem teleskopiem tos nevar piefiksēt pietiekoši laicīgi.

    Reklāma

    Tāds arī būs “NEO Surveyor” uzdevums – brīdināt par potenciāli bīstamiem lidojošiem objektiem, kuri Zemi sasniegs tuvāko desmit gadu laikā. Pēc ekspertu domām, tas ir pietiekoši ilgs laiks, lai spētu sagatavoties. Ar “NEO Surveyor” palīdzību NASA varētu piefiksēt salīdzinoši tuvu esošus asteroīdus un sekot to ceļam cauri Saules sistēmai, lai nepieciešamības gadījumā tos varētu iznīcināt vai novirzīt citur.

    Jāpiebilst, ka NASA pie šī projekta strādā jau diezgan ilgi, un tā virzība jaunā fāzē ir patiešām zīmīgs notikums. Plāni par šāda veida kosmosa teleskopu tiek kalti jau kopš 2005. gada, kad ASV Kongress pilnvaroja NASA atrast un izsekot vismaz 90% no visiem Zemes tuvumā esošajiem objektiem, kuru izmērs ir vismaz 140 metri. NASA šis mērķis bija jāsasniedz līdz 2020. gadam, taču līdz šim izdevies izsekot vien 40% asteroīdu. Ar “NEO Surveyor” palīdzību kosmosa aģentūra beidzot cer sasniegt šo 90% slieksni.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma