Web Analytics
More
    Reklāma

    Notiks pirmais «Digitālās jūras» hakatons Baltijas valstīs

    Jaunākie raksti

    Pirmo reizi Baltijas valstu vēsturē trīs reģiona «EIT Food» centri – «AgriFood Lithuania DIH», Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Tartu Biotehnoloģijas parks – kopīgi organizē starptautisku tiešsaistes hakatonu «HACK DigitalSea’21». Tajā tiks meklēti risinājumi ilgtspējīgas akvakultūras attīstībai Baltijas jūras reģionā. Hakatons notiks 3. un 4. jūlijā, tā balvu fonds – 12 tūkstoši eiro.

    Hakatonam iespējams reģistrēties līdz 27. jūnijam www.hackdigitalsea.lt

    Reklāma

    Organizatori aicina piedalīties gan studentus, kuri vēl tikai meklē idejas, gan pieredzējušas jaunuzņēmumu komandas un citus interesentus. Balvas tiks piešķirtas trīs kategorijās.

    Hakatons ir iespēja meklēt inovatīvus aktuālo problēmu risinājumus un jaunas iespējas tur, kur mēs bieži aizmirstam paskatīties – jūrā. Jūra nav tikai kuģu ceļš vai osta, tā ir svarīga ilgtspējīgas vides ekosistēmas, pārtikas piegādes ķēdes, loģistikas un atjaunojamās enerģijas sastāvdaļa. Piemēram, Eiropas Komisija ir noteikusi mērķi līdz 2030. gadam palielināt atjaunojamās enerģijas daudzumu no jūras līdz piecām reizēm un līdz 2050. gadam – pat līdz 25 reizēm. Baltijas jūra ir ceturtā vispiesārņotākā pasaulē. Ķīmiskais piesārņojums un eitrofikācija, intensīva kuģu satiksme, kā arī pārzveja un grunts tralēšana ir nodarījusi nopietnus postījumus Baltijas jūras ekosistēmai. Vienlaikus jūrā joprojām ir daudz neizmantota potenciāla, piemēram, biomasu, kas iegūta no makro aļģēm, var izmantot pārtikas vai citu vērtīgu produktu ražošanai. Pagaidām makro aļģu audzēšana un ražas novākšana Baltijas jūrā vēl ir tikai sākumstadijā.

    Hakatona dalībnieki tiek aicināti izvēlēties izaicinājumu vienā no četrām kategorijām: precīzās zivsaimniecības un akvakultūras; ilgtspējīga vide; uzlaboti loģistikas risinājumi un atjaunojamā enerģija. Katrā no šīm kategorijām būs iespējams izvēlēties konkrētu industrijas izaicinājumu. Risinājumus vērtēs starptautiska žūrija, izvēlētos vienu uzvarētāju katrā kategorijā: visattīstītākais risinājums, spēcīgākā ideja un komanda, kas hakatona laikā sasniegs lielāko progresu. Katras kategorijas uzvarētājiem tiks piešķirta naudas balva 4000 eiro vērtībā. Komandas sacentīsies arī par balvām no sadarbības partneriem.

    Tēmas aktualitāti apstiprina visu Baltijas valstu politikas veidotāju uzmanība hakatonam. Pasākumu atbalsta Lietuvas Vides ministrija, Igaunijas Vides ministrija un Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. «EIT Food» ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta (European Institute of Innovation & Technology – EIT) zināšanu un inovāciju kopiena, kurai RTU pievienojās 2019. gadā, iegūstot tiesības Latvijā veidot inovāciju un koprades kontaktpunktu jeb HUB.

    Veidojot ciešas saites starp patērētājiem, uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, pētniekiem un studentiem no visas Eiropas, «EIT Food» atbalsta inovācijas un ilgtspējīgas ekonomikas iniciatīvas, kas vairo piekļuvi kvalitatīvai pārtikai, uzlabo vidi un veselību, kā arī rada jaunas darbavietas un palielina Eiropas konkurētspēju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma