Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” nākamgad sāks palaist kosmosa raķetes no okeānā peldošām platformām

    Jaunākie raksti

    Kompānija “SpaceX” ar Īlonu Masku priekšgalā nākusi klajā ar plāniem nākošgad atklāt pirmo pastāvīgo raķešu palaišanas un nolaišanas vietu, kas atradīsies uz okeānā esošām platformām. Darbi pie to izveides sākti jau tagad. Līdzīgi kā citkārt, arī šoreiz “SpaceX”  peldošās platformas veidos uz bijušo naftas ieguves platformu pamata. Tās primāri tiks izmantotas “SpaceX” atkārtoti lietojamās raķetes “Starship” palaišanai un nolaišanai.

    Projekta ietvaros pašreiz plānots izveidot divas kompānijas vajadzībām pielāgotas platformas, kuras Masks zīmīgi nosaucis Marsa pavadoņu vārdos – Deimos un Fobos. Un ne velti – “SpaceX galīgais plāns paredz, ka “Starship” raķete palīdzēs transportēt cilvēkus un kravu uz un no Sarkanās planētas. Šobrīd uzņēmums uzsācis darbu pie Deimos platformas izveides.

    Reklāma

    Naftas ieguves platformas “SpaceX” iegādājās pērn par septiņiem miljoniem ASV dolāru. Darījums veikts ar uzņēmumu “Valaris” – pasaulē lielākā piekrastes platformu īpašnieku.

    Masks arī iepriekš dalījies ar nākotnes plāniem par okeānā peldošām platformām, piemēram, Deimos, kuras ir ērti izvietotas tā, lai būtu ērti sasniedzamas no galvenajiem jūras ceļiem visā pasaulē, tādējādi ļaujot “SpaceX” attīstīt tūrismu tepat uz Zemes. Ar tās pašas “Starship” raķetes palīdzību būtu iespējams nieka 30 minūtēs nokļūt, piemēram, no Pekinas uz Ņujorku, šādā veidā lielās pasaules pilsētas padarot tuvākās kā jebkad agrāk. Protams, ka arī šajā jomā vēl ir daudz kas darāms, ieskaitot “Starship” pilnveidi un šo pašu peldošo platformu izveidi.

    Vēl pirms visa tā “SpaceX” vēlas veikt pirmo orbitālo lidojumu ar “Starship” sistēmu, kurā ietilpst kosmosa kuģis “Starship” (upper stage) un pirmā posma raķete “Super Heavy” (booster stage).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Boo
    03.06.2021 10:10

    Zeme- zeme, šis gan interesanti, ja šī lietiņa aizies, tad jau visi ceļi vaļā tālajiem pārlidojumiem, bet šis varētu arī nozīmēt lidmašīnu skaitu samazināšanos, kas paredzētas xx stundu lidojumiem starp kontinentiem + akciju cenas kritienu tam, piemēram, tam pašam boeing, bet nu, līdz tam vēl jānodzīvo, domāju, ka būs desmitiem kravas testu pirms ļaus pasažierim iekāpt + biļešu cenas

    REALAIS
    03.06.2021 11:32
    Reply to  Boo

    Nu tur kosmoss, lai kaut kas tāds konkurētu ar lidmašīnām :D

    Kaspars
    03.06.2021 10:47

    Reku alternatīvs viedoklis par šī risinājuma praktiskumu, apmēram tikpat vecs, kā rakstā iekļautais promo rullītis. https://youtu.be/j4KR4-TN-Yo

    Reklāma