Web Analytics
More
    Reklāma

    Kā pandēmijas gadā tapa PČ hokejā IKT infrastruktūra?

    Jaunākie raksti

    Šogad Rīga uzņem vienu no lielākajiem notikumiem sporta pasaulē – IIHF Pasaules Čempionātu Hokejā 2021. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tas ir ļoti atšķirīgs, jo pirmo reizi vēsturē čempionāts notiek bez hokeja fanu, skatītāju klātbūtnes tribīnēs. Šāda mēroga notikuma organizēšana attālināti ir liels izaicinājums, kur nu vēl tik ierobežotā laika posmā, kad jāuzbūvē arī pilnīgi jauna informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) infrastruktūra. IKT un mobilo sakaru pakalpojumu sniedzējs BITE dalās pieredzē, kā tā tapa tikai 3 mēnešu laikā un kāpēc IKT infrastruktūrai ir kritiski svarīga nozīme šāda mēroga notikuma organizēšanā?

    Pašiem savas sacīkstes 100 dienās

    Lai gan IIHF Pasaules Čempionāta Hokejā ik gadu ir ļoti plānots pasākums un tā norises vietā ir zināma labu laiku iepriekš, šogad, kā jau pandēmijas gadam pienākas, viss izvērtās pavisam citādāk. Visa čempionāta rīkošana Latvijai tika uzticēta vien šī gada sākumā, kas nozīmēja aptuveni 100 dienu laika, lai pagūtu atrisināt ne vien virkni organizatorisku jautājumu, piemēram, kā veidot turnīra norisi tā dēvētajos “burbuļos”, bet arī uzcelt jaunu ledus halli un ierīkot IKT infrastruktūru.

    Lieki piebilst, ka tieši IKT infrastruktūra ir tehnoloģiskais pamats tam, lai čempionāts nonāktu pie hokeja līdzjutējiem visā pasaulē. Tās izbūves plānošana notika jau pirms Latvija guva 100% apstiprinājumu visai čempionāta norisei Rīgā, taču tika pabeigta vien februārī, kad bija skaidras visas IIHF prasības, kas šāda mēroga notikuma organizēšanā, protams, ir augstas un tiek nemitīgi papildinātas. Jau tad bija skaidrs – mums priekšā ir viens no pēdējo gadu vērienīgākajiem IKT projektiem Latvijā, ko varētu pielīdzināt vien 2003. gada Eirovīzijai vai 2006. gada NATO Samitam, bet tā lielākais izaicinājums ir termiņš.

    Katrā telpā savs tīkla risinājums un remonts vienlaikus

    Kādam noteikti var šķist, ka šogad čempionāta rīkošana ir vienkāršāka, jo tribīnēs taču nebūs hokeja fanu. Bet, ja paraugāmies no IKT perspektīvas, prasības ir teju nemainīgas. Čempionāta norises laikā BITE gan “Arēnā Rīga”, gan “Olimpiskajā sporta centrā” nodrošina modernu fiksēto un mobilo internetu ar nepieciešamajiem augsta standarta drošības risinājumiem, kā arī dažādas iekārtas, piemēram, rūterus, sadalītājus, WiFi iekārtas u.c., kam vajadzīgi precīzi izvietoti tīkla un elektrības kabeļi kopumā aptuveni 20 kilometru garumā.

    Viens liels rūteris, kas nodrošina internetu visai ēkai? Nē, tā tas nenotiek, sevišķi, ja prasības katras telpas tīkla risinājumam un pielietojumam ir atšķirīgas. Kopsummā IKT infrastruktūras projekts abās minētajās ēkās paredz ar īpašiem tīkla risinājumiem aprīkot vairāk nekā 300 telpas, katru no tām pielāgojot nepieciešamajām funkcijām, piemēram, mediju zonai, ģērbtuvēm, spēļu laukumiem u.tml. Tāpat visa čempionāta norises laikā tiek veikta uzstādīto risinājumu uzraudzība un uzturēšana.

    Šī gada martā un aprīlī aktīvi noritēja darbs pie nepieciešamo tehnoloģiju sagādes un uzstādīšanas, turklāt jāņem vērā, ka gan “Arēnas Rīga”, gan “Olimpiskā sporta centra” pielāgošana čempionāta vajadzībām ir paralēls process ar skrupulozu tekošo darbu plānošanu. Proti, ņemot vērā īso laika posmu, kādā šīm ēkām jābūt gatavām uzņemt turnīru, teju vienlaikus notika gan remontdarbi, gan IKT kabeļu infrastruktūras izbūve, kur neatsverama loma bija visu iesaistīto pušu saskanīgam darbam.

    IKT ir vērīgs tiesnesis, treneru darbarīks un ceļš pie hokeja faniem

    Līdztekus standarta nepieciešamībām – mobilajam un fiksētajam internetam, ko čempionātā iesaistītie cilvēki (spēlētāji, treneri, organizatori, mediji u.c.) izmanto, atrodoties spēļu un treniņu norises vietās, IKT infrastruktūra nodrošina arī citas būtiskas vajadzības. Citiem vārdiem sakot, čempionāta IKT infrastruktūra nav tikai internets tā klasiskajā izpratnē un pielietojumā. Piemēram, ar IKT palīdzību darbojas sensori, kas spēles laikā uz hokeja laukuma seko līdzi spēlētājiem un ripai (raidītās ripas ātrumam, iemetieniem, atdotajām piespēlēm, gūtajiem vārtiem utt.), savukārt iegūto informāciju nodod tiesnešiem, kuri uz tās pamata gatavo turnīra svarīgāko dokumentāciju – spēļu protokolus. Šī informācija teju vienlaikus tiek apkopota arī IIHF mobilajā lietotnē, kur ikviens hokeja fans visā pasaulē var gūt ieskatu katras spēles interesantākajos faktos, spēlētāju sniegumā.

    Kādēļ nepieciešams arī speciāls tīkla risinājums hokeja komandu spēlētāju ģērbtuvēs? Čempionāta laikā visa informācija par spēlēs norisi, tajā skaitā pārtraukumu laika atskaite tiks nosūtīta arī uz spēlētāju ģērbtuvēm, lai pēc pārtraukumiem hokejisti laikus var sagatavoties doties atpakaļ uz laukuma, bet treneri – gūt precīzu ieskatu spēlē, sniedzot norādījumus komandai un pielāgojot spēles stratēģiju.

    Jāatgādina, ka šogad IIHF Pasaules Čempionāts Hokejā 2021 notiek “burbuļos”, kas paredz, piemēram, hokejistu atrašanos tikai trīs vietās – spēļu hallē, treniņu hallē un viesnīcā. Tāpēc IKT infrastruktūra tiek nodrošināta arī viesnīcā, kur hokejisti dzīvo, lai arī atrodoties numuriņos, viņi var sekot līdzi citu komandu spēlēm, iepazīstoties pretinieku spēles stilu un spējām, kam būs jāstājas pretim. Arī kopumā cilvēku “burbuļu” organizēšana turnīra laikā ir liels izaicinājums, tāpēc čempionāta organizatoriem ir pašiem savs zvanu centrs. Darbinieki tajā izmanto tādu IKT risinājumu kā Viedais zvanu pārvaldnieks, lai koordinētu, piemēram, šoferus, kas ved hokejistus no vienas atrašanās vietas uz citu, kā arī citus ar loģistiku saistītus jautājumus.

    Visbeidzot, papildus jau minētajām funkcijām, IKT infrastruktūras stabilitātei ir milzīga nozīme, medijiem nodrošinot operatīvās intervijas ar hokejistiem uzreiz pēc spēlēm, kā arī spēļu tiešraižu pārraides Latvijā un citviet pasaulē. Šie IKT risinājumi garantē dažādus savienojumus ar mediju kompāniju atgādātajām ierīcēm, kas pārraida signālus, lai ikviens varētu sekot līdzi hokejam TV vai internetā, tām vēl pieslēdzot katrai valstij un valodai atbilstošos spēļu komentētājus.  Tā hokejs nepaliek tikai “Arēnā Rīga”, bet nonāk arī ikviena kaismīga hokeja fana mājās!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    01.06.2021 15:34

    Reāli bezjēdzīgs raksts.Pat nav pateikts tīkla pārraides ātrums, nav pateikts cik TB jāparraida vienas spēles laikā utt… Sūdaina reklāma Bitei, ura īrē visu no Tele2… nožēlojami.

    01.06.2021 18:39
    Reply to  Usinss

    Nez kas notiktu, ja būtu pilna arēna ar strīmot gribētājiem.. kaput Bitei

    trel
    01.06.2021 19:02
    Reply to  Usinss

    Bite tur neko. Galvenais tur bija dabūt 2Gbps+ optiku un Bitei bija tehniski tik jāsavelk vadi uz nepieciešamajiem punktiem. Pārēo visu IIHF un televīzijas dara pašas.
    Vispār smieklīgs raksts. Varētu padomāt, ka Bite izdarīja visu darbu. Uzkodēja softus un nodrošināja to darbību :D
    IIHF jau viss ir sagatavots. Ir konkrētas prasības pret organizatoriem, lai savelk tīklu un iedod jaudīgu optiku. Pārējo paši izdara.
    Lepoties, ka viņu vilktais tīkla vads no kameras spēj pārsūtīt datus līdz IIHF serveriem? vareni

    Last edited 2 years ago by trel
    Krikri
    01.06.2021 20:35
    Reply to  trel

    Šķiet, ka ne viņu. Ja nemaldos ap arēnu un olimpisko zibināja baltcom mašīnas. Vai arī viņiem tur bija kāds salidojums? :D

    Kursors.lv
    digitalk
    02.06.2021 09:31
    Reply to  trel

    tu tagad par kuru IIHF? tiem lūzeriem, kuru mājaslapā ar jaunāko Chrome nevar aizpildīt akreditācijas lapu?

    trel
    02.06.2021 14:29
    Reply to  digitalk

    Jup. Tas gan nemaina faktu, ka Bite šito visu no nulles netaisīja. IIHF brauc ar saviem serveriem un iekārtām uz katru valsti. No vietējiem prasa tīklu savilkt, nodrošināt mob.telefonus, datorus un taml.

    Kursors.lv
    02.06.2021 15:21
    Reply to  trel

    Aptuveni par to arī taču ir šis raksts :)

    digitalk
    02.06.2021 15:50
    Reply to  trel

    protams, ka ne no nulles. Bites nopirktais LATNET Serviss ir viens no uzticamākajiem un profesionālākajiem interneta tīkliniekiem iekš LV. visādi tet’i ar savu megaoptiku mājas lietotājam un nejēdzīgo atbalstu biznesam var tikai šņukstēt stūrītī.

    Krikri
    02.06.2021 21:52
    Reply to  digitalk

    Tiem pašiem, kuru majaslapā ar jaunāko chrome vairāki cilvēki aizpildīja akreditācijas.

    digitalk
    03.06.2021 09:01
    Reply to  Krikri

    laikam būsi no tiem modernajiem web programmeriem, kuriem “dažreiz lapa strādā” ir lielisks rezultāts un uzskata, ka darbs ir pabeigts.

    Krikri
    03.06.2021 19:02
    Reply to  digitalk

    Nē. Useris parastais.

    digitalk
    03.06.2021 23:17
    Reply to  Krikri

    augstāk rakstītais bija manas profesionālās aprobežotības izraisīts sarkasms.
    piedod, ja kā aizvainoju. <- tas bez sarkasma :)

    Sergis
    01.06.2021 22:38

    Ūdens. Neviena interesanta fakta. Ko šis dara tehnoloģiju ziņas portālā? :)

    Māris
    02.06.2021 08:25

    Tai pat laikā savest kārtībā savu 4g tīklu viņi nav spējīgi. Tehniskais personāls saka, ka daba un cilvēki traucējot piegādāt stabilu internetu. Pat svētdienas rītā pie Rīgas centrāltirgus

    Reklāma